Hírek | Főoldal
Eseménynaptár
Hónap:
2017
HétKedSzeCsüPénSzoVas
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
a hónap teljes programja
Szavazás
Mit vár Ön a rezsióradíj bevezetésétől?
Hírek

A 2017. évre vonatkozó minimális vagyonvédelmi szolgáltatási REZSIÓRADÍJ javasolt összege

2017.01.09.

A Személy- Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara (SZVMSZK)

és a

Magánbiztonsági Ágazati Párbeszédbizottság (MB ÁPB)

közös sajtóközleménye

 

A 2017. évre vonatkozó minimális vagyonvédelmi szolgáltatási
rezsióradíj javasolt összegéről

 

A munkaadói oldal kezdeményezésére együttes ülést tartott az MB ÁPB és az SZVMSZK, melynek során megfogalmazták a 2017. évi minimális vagyonvédelmi szolgáltatási rezsióradíj összegére vonatkozó közös javaslatukat. Az alább feltüntetett és tételesen indokolt összeg lehetővé tenné, hogy a munkavállalók tisztességes bérért dolgozhassanak, a munkaadók pedig - a kis- és középvállalkozásoktól kezdve a nagyvállalatokig bezárólag – az idei évben is tisztességes pályázatokkal indulhassanak a közbeszerzéseken. A közös javaslat értelmében a felek az alábbi megállapításokat fogalmazták meg:

 

Tekintettel arra, hogy:

 

·         A garantált bérminimum megemelése jelentős terheket jelent a vagyonvédelmi ágazat megrendelői és foglalkoztatói oldalára, melynek következtében a tisztességesen tevékenykedő vagyonvédelmi cégek anyagilag ellehetetlenülhetnek, ezzel megnyílna a lehetőség a feketefoglalkoztatást végző vállalkozások számára;

·         A nagyfokú munkaerőhiány miatt elkerülhetetlen a garantált bérminimum emelése;

·         A közbeszerzési eljárásoknál – a tapasztalatok szerint – a minimális szolgáltatási rezsióradíjat nem mindig vették figyelembe az ajánlatkérők;

·         A korábbi igen sok tényezőt tartalmazó rezsióradíj egyes elemei kijátszhatóvá váltak;

 

az SZVMSZK és az MB ÁPB a következő javaslatot teszi a 2017. évi vagyonvédelmi szolgáltatási rezsióradíj kormányrendeletben történő kihirdetésére:

 

A megjelenő kormányrendelet 1. számú mellékletének tartalmára a javaslat a 2017. évben érvényes 161.000.- Ft/hó garantált bérminimum összegére, a fokozott adminisztrációs takarékosságot figyelembe véve:

 

-aa) alapbér 926 Ft/óra
-ab) műszakpótlék 139 Ft/óra
-ac) távolléti díjak 147 Ft/óra
ad) foglalkoztatói járulék 285 Ft/óra
aa)-tól   ad-ig  összesen 1.497 Ft/óra
-ae) adminisztratív költségek 788 Ft/óra
aa) tól ae)-ig mindösszesen 2.285 Ft/óra

Az SZVMSZK és az MB ÁPB szabályozási javaslata a közbeszerzési eljárásokhoz kapcsolódóan:

 

·         A rezsióradíj meghatározásánál csak a fenti elemek és tételek szerepeljenek a kormányrendelet 1. számú mellékletében.

·         A közbeszerzési eljárásnál indoklással se lehessen alacsonyabb összeget elfogadni az aa) – tól ae) -pontokban szereplő összegeknél, azaz 2.285.- Ft-nál.

·         A kormányrendeletet a szakmai szervezetek 2017. január 01-től javasolják alkalmazni, tekintettel a garantált bérminimum változásának határnapjára.

·         A felek kezdeményezik a hatályos közbeszerzési szerződések felülvizsgálatát, azokat a rezsióradíjnak megfelelően módosítani kell, a Közbeszerzési Hatóság felügyelete közreműködése mellett.

·         A felek indítványozzák egy olyan kormányzati intézkedés meghozatalát, mely biztosítja, hogy a nem közbeszerzési megbízások esetén is a vállalási díjakban jelenjen meg a garantált bérminimum és a kapcsolódó közterhek összege.

 

A fent megfogalmazott javaslatok többek között azt a célt szolgálják, hogy elkerülhető legyenek a költségvetési csalások és más jogsértések.

 

 

Budapest, 2017. január 5-én

 

Mandrik István, MB ÁPB társelnök
(munkavállalói oldal)

Nádas Mihály, MB ÁPB társelnök
(munkaadói oldal)

Német Ferenc, SZVMSZK elnök
(szakmai kamara)

 

Megjegyzés:

 

A kormányrendeletnek megfelelően a két szervezet nem vehette figyelembe a feladat ellátáshoz szükséges eszközök, felszerelések, ruházat költségét, a működési feltételekhez kapcsolódó díjat, a felelősségbiztosítással kapcsolatos költségeket.

Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Országos Szervezete
H-1132 Budapest, Kádár u. 13. Tel: +36 (1) 422-0079 Fax: +36 (1) 220-8921

SZVMSZK ©2009. Minden jog fenntartva.