Hasznos jogi linkek | Jogi háttér | Főoldal
Eseménynaptár
Hónap:
2017
HétKedSzeCsüPénSzoVas
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
a hónap teljes programja
Szavazás
Mit vár Ön a rezsióradíj bevezetésétől?
Hasznos jogi linkek

JOGPONT.hu - Jogpont Hálózat

2009-2010-ben, két év alatt több mint 45 000 esetben keresték fel az Európai Uniós forrásból, az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében létrehozott jogsegély szolgálatot, ahol munkajog, cégjog és társadalombiztosítási kérdésekben kaphatott tanácsot bárki ingyenesen az ország 154 helyszínén. A projekt a három éves fenntartási időszakot követően 2013-ban lezárult, további szolgáltatást nem nyújt, viszont a projekttel kapcsolatos híreket, eseményeket, publikációkat a honlapon továbbra is megtalálja.


 

JOGIFORUM.hu - Jogi Segítségnyújtó Szolgálat, a „Nép ügyvédje”

 

Bárkivel előfordulhat, hogy jogi tanácsra lenne szüksége, de nem tudja megfizetni az általában elég magas ügyvédi óradíjat. Kihez lehet ilyenkor fordulni? Hol lehet segítséget kérni? Milyen jellegű problémák megoldására kínál lehetőséget az állam?

 

A jogi segítségnyújtásról szóló törvény 2008. január 1-je óta biztosítja a peren kívüli jogi tanácsadás és az okiratszerkesztés mellett a peres eljárásokban való, bíróság előtti jogi képviseletet.

 

De kihez fordulhatunk, ha segítségre lenne szükségünk? Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium felügyelete alatt működő Igazságügyi Hivatal Jogi Segítségnyújtó Szolgálatán működő ügyfélszolgálat díjmentesen ad jogi tanácsot egyszerűbb megítélésű ügyekben, illetve ad útmutatást bárkinek, aki nem tudja, problémájával melyik hatósághoz kéne fordulnia.

 

Ha peren kívüli jogi szolgáltatásra van szükségünk, a jogi segítői névjegyzékbe felvett jogi segítőhöz kell fordulni, aki a beadványunk, illetve egyéb iratunk megszerkesztése mellett tanácsadói tevékenységet is végez.

 

Ezt a fajta támogatást akkor lehet igénybe venni, ha:

·         olyan jogvitába kerültünk, amellyel kapcsolatban később perre kerülhet sor, így szükségünk lehet keresetlevélre;

·         mindennapi megélhetést közvetlenül érintő kérdésekben (így például nyugdíjjal, lakhatással, munkajoggal, közüzemi szolgáltatásokkal, végrehajtással kapcsolatban felmerülő problémák esetén);

·         közigazgatási eljárásban (pl. engedélyezési eljárások) veszünk részt és ezzel kapcsolatban lenne tanácsra szükség;

·         bűncselekmény áldozatává váltunk és a szükséges eljárás megindításához vagy az ezzel összefüggésben felmerült sérelmünk orvoslásához (feljelentés, kérelem, kereset) szakjogászi segítségre szorulunk;

·         polgári vagy büntetőeljárásban rendkívüli jogorvoslati kérelmet szeretnénk készíteni.

 

Figyelem! Nem minden esetben kapunk támogatást azonban különböző hitel- és vámügyleteinkhez, vállalkozási, befektetési jellegű tevékenységünkkel kapcsolatban felmerült problémák esetén, valamint ingatlan adásvételi szerződések kapcsán, ez alól azonban két kivétel van:

·         a lakhatást szolgáló ingatlan elidegenítésére vagy megterhelésére vonatkozóan tanácsadásban részesülhet a rászoruló, illetve

·         az átmeneti vagy tartós nevelésből kikerülő fiatalok első lakáshoz jutása érdekében a jogi segítő adásvételi szerződést is készíthet.

 

A peres eljárásokban kizárólag ügyvéd jogi segítő (pártfogó ügyvéd) láthatja el a képviseletünket, akit a segítségre szoruló ügyfélnek kell felkeresni, és előzetesen időpontot egyeztetni.


 

NAV.GOV.hu - Nemzeti Adó- és Vámhivatal

 


 

MAGYARORSZAG.hu - Jogszabály-kereső
A Magyarország.hu kormányzati portál jogszabály keresője.

 

NYILVANTARTO.hu - Okmányiroda- és Kormányablak kereső

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala honlapján található (kekkh.gov.hu) kereső.

 

KOZJEGYZO.hu - Közjegyző-kereső

Magyar Országos Közjegyzői Kamara (mokk.hu) közjegyző kereső szolgáltatása.

 


 

E-CEGJEGYZEK.hu - Igazságügyi Minisztérium

Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat. 

 

 

NFSZ.munka.hu – Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat

 

 

EKVIVALENCIA.hu - Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
Az Oktatási Hivatal (oktatas.hu) honosítással, elismeréssel foglalkozó weboldala. 

  

Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Országos Szervezete
H-1132 Budapest, Kádár u. 13. Tel: +36 (1) 422-0079 Fax: +36 (1) 220-8921

SZVMSZK ©2009. Minden jog fenntartva.