Elektronikus ügyintézés


Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvényben foglaltaknak megfelelően a rendőrség 2018. január 1-től biztosítja ügyfelei számára az elektronikus ügyintézés lehetőségét, míg ugyanezen törvény az ügyfélként eljáró gazdálkodó szervezetek döntő többsége részére kötelezően írja elő az elektronikus kapcsolattartást.


A rendőrség elektronikus ügyintézéssel kapcsolatos működését, az ügyintézéssel kapcsolatos szabályokat, és az elektronikusan intézhető ügyek felsorolását a Rendőrség elektronikus űrlap biztosításával nyújtott elektronikus ügyintézési szolgáltatási szabályzata (a továbbiakban: Szolgáltatási Szabályzat) tartalmazza, amely a rendőrség hivatalos honlapján elérhető az „e-ügyintézéssel kapcsolatos szabályzatok” menüpontban.

A rendőrség az elektronikus ügyintézést az e-Papír szolgáltatás segítségével és az ÁNYK űrlapbenyújtás-támogatási szolgáltatás segítségével biztosítja.

Az elektronikus ügyintézéshez kialakított ÁNYK és e-Papír elektronikus űrlapok benyújtásához a Szolgáltatási Szabályzatban és annak mellékletében foglaltak megismerése és elfogadása szükséges.


Az elektronikus ügyintézéssel kapcsolatos esetleges panasz
az Elektronikus Ügyintézési Felügyeletnél (euf.gov.hu) jelenthető be.


Indokolt felhívni a figyelmet, hogy a rendőrség az elektronikus ügyintézést – jogszabály eltérő rendelkezésének hiányában – a Szolgáltatási Szabályzatában meghatározott hivatali időben biztosítja. A címzett rendőri szervek az elektronikus ügyintézési szolgáltatás keretében megküldött beadványokat, kérelmeket, bejelentéseket hivatali munkaidőn kívül nem kísérik figyelemmel.


Elektronikus ügyintézéssel kapcsolatosan felmerült kérdésekben az országos telefonos ügyfélszolgálat (Kormányzati Ügyfélvonal) nyújt segítséget.

Telefonszám: 1818

  • Technikai kérésekkel kapcsolatban:6-os menüpont
  • Szakmai kérdésekkel kapcsolatban:7-es menüpont

Külföldről hívható szám: +36 1 550 1858


Az együttműködő szervek részére – a folyamatban lévő ügy elintézéséhez, vagy feladat ellátásához – átadható, elsődleges, vagy másodlagos információforrásból származó adatok köréről a Rendőrség Információátadási Szabályzata rendelkezik.

Az elektronikus ügyintézést és iratkezelést biztosító rendőrségi szervek

  • másolatkészítési szabályzata tartalmazza az érkező, valamint a hivatali működés során keletkezett papíralapú küldemények hiteles elektronikus irattá történő átalakítására vonatkozó szabályokat és eljárási rendet;
  • az elektronikus aláírási és az elektronikus bélyegzési szabályzatok rendelkeznek az elektronikus úton létrehozott dokumentumok hitelesítési megoldásáról, az elektronikus aláíráshoz, valamint az elektronikus bélyegzőhöz kapcsolódó követelményekről és eljárási rendről, valamint a melléklete tartalmazza azt a személyi kört, aki aláírásra, vagy kiadmányozásra jogosult.

A másolatkészítési szabályzatok, valamint az elektronikus aláírási és az elektronikus bélyegzési szabályzatok az Ügyintézés/Szervezeti egységek menüpont alatt az egyes rendőrségi szervezeti egységek oldalain érhetők el.


Hasznos linkek: