Vállalkozások alkalmazási feltételei


TÁJÉKOZTATÓ VAGYONVÉDELMI VÁLLALKOZÁSOK SZÁMÁRA

SZEMÉLY- ÉS VAGYONŐRÖK ALKALMAZÁSI FELTÉTELEIRŐL

2018. július 01-től


1.

Érvényes személy- és vagyonőr igazolvány.

2.

Tanúsítvány (a 40 órás képzésről) a rendészeti feladatokat ellátó személyek, a segédfelügyelők, valamint a személy- és vagyonőrök képzéséről és vizsgáztatásáról szóló 68/2012. (XII.14.) BM rendelet által előírt 40 ÓRÁS Magán-biztonságivédelmi alapfeladatok képzés teljesítéséről (kabinetedu.hu).
A tanúsítvány érvényessége a kiállítástól számított 5 év.

VAGY

A BM Vezetőképzési, Továbbképzési és Tudományszervezési Főosztálya (BM VTTF) által kiállított Mentességi okirat megléte.
A Mentességi okirat érvényessége a kiállítás dátumától függetlenül: 2018.06.30.

VAGY

Bizonyítvány az új OKJ 32 861 01 személy- és vagyonőr szakképesítésről.
A bizonyítvány érvényessége a kiállítástól számított 5 év.

3.

Tanúsítvány (a 16 órás kiegészítő képzésről) a rendészeti feladatokat ellátó személyek, a segédfelügyelők, valamint a személy- és vagyonőrök képzéséről és vizsgáztatásáról szóló 68/2012. (XII.14.) BM rendelet által előírt 16 ÓRÁS kiegészítő képzés teljesítéséről (http://vagyonor.bmkszf.hu), ha a 2. pontban felsorolt dokumentumok érvényességi ideje lejárt.


FIGYELEM! A 16 órás kiegészítő képzésről szóló tanúsítvány önmagában nem elegendő a személy- és vagyonőr alkalmazásához, mivel az egy ráépülő képzés, mindenképpen szükséges a 40 órás képzés VAGY a Mentességi tanúsítvány VAGY az új OKJ-s bizonyítvány megléte is!

Összefoglalva 16 órás kiegészítő képzésről kiállított tanúsítvány megszerzése 2018.06.30-ig csak azoknak kötelező, akik Mentességi okirattal rendelkeznek vagy 2013.06.30. előtt kiállított 40 órás képzési tanúsítvánnyal rendelkeznek!

Az előzőekben ismertetett határidők betartása azok számára fontos, akiket a munkáltatok foglalkoztatnak, mert alkalmazási feltételként jelenik meg. A munkavállalót a kiegészítő képzés hiányában nem lehet foglalkoztatni!

A kiegészítő képzést az előírt határidő lejárta után is el lehet végezni, de addig nem lehet a munkavállalót foglalkoztatni!

A tanúsítvány illetve a bizonyítvány kiállításától számított 5 éves érvényesség lejárta előtt kell a kiegészítő képzést és a kapcsolódó vizsgát sikeresen teljesíteni!


TÁJÉKOZTATÁS BIZTONSÁGSZERVEZŐ VÉGZETTSÉGGEL RENDELKEZŐK SZÁMÁRA

A szakképesítés, azonosító száma: 52 861 01

Az OKJ-s biztonságszervező szakképesítéssel rendelkező személyeknek a rendészeti feladatokat ellátó személyek, a segédfelügyelők, valamint a személy- és vagyonőrök képzéséről és vizsgáztatásáról szóló 68/2012. (XII.14.) BM rendelet alapján a 16 órás képzést kell elvégezniük.

Azoknak a biztonságszervező szakképesítéssel rendelkező személyeknek, akik korábban elvégezték a 40 órás képzést és eredményes vizsgát tettek, a tanúsítvány kiállításától számított 5 éven belül kell elvégezniük a 16 órás kiegészítő képzést.

Összegezve, az új OKJ 32 861 01 személy- és vagyonőr bizonyítvánnyal rendelkezőknek a kiállítástól számított 5 éven belül, az OKJ 52 861 01 biztonságszervezői bizonyítvánnyal rendelkezőknek pedig személy- és vagyonőri alkalmazásuk megkezdése előtt kell elvégezniük a kiegészítő képzést.