A migránsok mellett a kábítószer útja is déli határainkon keresztül vezet

 


SZEGEDMA.hu – Német Ferenccel beszélgettünk a határ menti bűnözésről, a csempészett cigaretta, kábítószer veszélyeiről. A közel-keleti, afrikai migráció mellett akár újabb menekültválság következhet be, ha instabillá válik a balkáni térség.

 

„A bűnözői körök a legkisebb ellenállást választják” – állítja Német Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Kamara (SZVMSZK) alelnöke. A balkáni migrációs útvonalat elsősorban a koszovói albán bűnözői csoportok uralják, akik felügyelik az erre szállított drog útját. Az afganisztáni máktermesztőktől a „balkáni vidám kertészekig” rengetegen élnek a kábítószerből.

„A rendszerváltás után gyakorlatilag felszámolták a határvédelmet. Nagyon sok minden jött át a határon az 1990-es évektől, a migrációval viszont megjelentek az embercsempészek, mert mindössze útba kellett igazítani a bevándorlókat, s ezért el lehetett tőlük kérni fejenként egy-kétezer eurót. A menekülteket, a migránsokat elszállították a legelső Budapest-tábláig, ott kirakták őket, így több ezer eurót tudtak keresni egy-két óra alatt” – fogalmazott a szakember. Tömegével kezdtek embercsempészetbe a korábban mást átjuttatni kívánók, mert ha ezzel kapták el őket, csupán hat-nyolc hónap felfüggesztettre számíthattak, míg ugyanekkora értékű kábítószernél akár hat-nyolc év letöltendőre.

A jogi és fizikai határzár, a büntetési tételek súlyosbítása visszaterelte a bűnözőket korábbi megoldásaikhoz, a határátkelőknél próbálkoznak. Német pozitívumnak látja, hogy nagyobb a létszám, a rendőrségtől a határrendészek, és a NAV-tól a vámosok közösen és sokkal alaposabban végzik az ellenőrzést – együtt, s nem egymástól elszigetelten, mint korábban. Azt tapasztalja, sorban buknak le a futárok… a szervezők viszont egyelőre megmaradnak a homályban.

A cigarettacsempészet a legjövedelmezőbb Ukrajnából, ami akár a határőröket és vámosokat is rossz útra terelheti. „Az utóbbi években előfordult, hogy a hírek arról szóltak komplett állományt kellett lecserélni – mondta az alelnök. A NAV röntgenkamerával védekezik, amely nem csak a kamionba elrejtett cigarettát, hanem akár becsempészni próbált embereket is észreveszi.

A kábítószereket előállító kémikusok és a hatóságok macska-egér harcot vívnak. Egyik héten betiltják, a másik héten új összetevővel dobnak piacra egy másik drogot. Komoly problémát jelent, hogy pont a legszegényebb réteg mérgezi magát herbállal, „biofűvel”, azaz a legalitás és illegalitás határán mozgó újfajta kábítószerekkel. „Egészen egyszerű mérgező anyagokat, vegyszereket szórnak rá bármilyen egyszerű, olcsó törmelékre, és ezzel hihetetlen károkat okoznak a saját szervezetükben. Szegényeknek fogalmuk sincs, hogy mit fogyasztanak, és nem is érdekli őket. Attól félek, akkor fognak csak majd megriadni ettől, amikor meglesz az első tucat számra előforduló haláleset” – tette hozzá. Ennek ellenére továbbra is jelen van a heroin, kokain, fű, amelyek tipikus rétegdrogok, azaz adott társadalmi csoport fogyasztja.

Lapunk is beszámolt arról, hogy kormány komolyan aggódik a szerb-koszovói konfliktus, a montenegrói belpolitikai helyzet, Bosznia szétesése miatt. Az aggodalom nem csak a kormányfő környezetében jelenik meg, az utóbbi másfél hétben a 444.hu és Magyar Nemzet is foglalkozott a kérdéssel. Német Ferenc szerint fel kell készülni egy balkáni menekülthullámra is, egyrészt a konfliktusok elől menedéket keresők, másrészt az esetleg rossz szándékkal érkezők miatt. Előfordulhat, hogy a vagyonokat próbálják majd átmenteni, megjelennek a különböző cégalapítási szándékok, az ingatlanpiac megmozdulhat. A ’90-es évek negatív élményei szerinte nem jönnek vissza a dél-magyarországi térségben, de a határral kapcsolatos kockázatok növekedni fognak.