Advent idején is biztonságban


POLICE.hu – Bűnmegelőzési ajánlások a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársaitól.

Elkezdődött az adventi időszak, így a megye területén – különösen az agglomerációs övezetben – lévő bevásárlóközpontok forgalma jelentősen megnőtt.

Az ünnepek közeledtével a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai is fokozott figyelmet fordítanak a közutak forgalmára, a vásárok és bevásárlóközpontok parkolóira és üzletsoraira egyaránt. Az állampolgárok a készülődés hevében gyakran figyelmetlenebbek, a közlekedés során pedig türelmetlenebbek.

Az ünnepi forgatag, a nagy tömeg lehetőséget kínál azonban a zsebtolvajoknak és az autófeltörőknek is.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya 2016. december 3-án tartott akciójával hívta fel a vásárlók figyelmét a rájuk leselkedő veszélyekre, valamint tanácsokat adtak a rendőrök azok elkerülésére. Közben a Mikulás apró ajándékkal kedveskedett a gyerekeknek.


Néhány hasznos tanács:

 • Pénztárcájukat, értékeiket, irataikat ne a táskában, hanem a kabát belső zsebében tartsák. Ha nem feltétlenül szükséges, ne vigyenek magukkal kézitáskát, vagy azt tartsák zárt állapotban, lehetőség szerint szorosan a testük mellett.
 • A bevásárlókocsira ne tegye se a táskáját, se a kabátját, mert egyetlen pillanat is elég ahhoz, hogy az abban lévő értékeket elvegyék.
 • Ne vigyen több készpénzt magával, mint amennyire előre láthatólag szüksége lesz a vásárlás során.
 • Bankkártyájára is vigyázzon, ne tartsa mellette a PIN kódot! Mielőtt pénzt vesz fel, figyeljen arra, hogy ne álljon Ön mögött senki!
 • Napjainkban egyre többen vásárolnak internetes webáruházakban. Ebben az esetben is legyenek óvatosak a személyes adataik és bankkártyájuk adtainak megadásakor. Nézzék át a webáruház működési szabályzatát és a fizetési feltételeket! Ha lehet, válasszanak utánvételes fizetést és figyeljenek a visszavásárlási garanciára. Ha bankkártyával fizet, válasszon olyan internetes áruházat, ahol a fizetés valamely pénzintézet internetes oldalán keresztül történik.
 • A parkolókban hagyott autóval kivilágított helyen, ha lehet őrzött parkolóban álljon meg. Az utastérben ne hagyjon látható helyen értékeket, műszaki cikkeket. A már megvásárolt ajándékot a vásárlást követően a csomagtartóba tegye be!
 • Ellenőrizzék, hogy valóban bezárták-e a járművet! Az ablakokat mindig húzzák fel!
 • A jármű indítókulcsát is nehezen hozzáférhető helyre tegye el. A nadrág hátsó zsebe nem biztonságos!
 • Az áruházak parkolóiban ilyenkor megjelennek az adománygyűjtők és az értéktelen, bóvli tárgyakat kínáló árusok. Ezeknek a személyeknek a pénzünk megszerzésén kívül gyakran céljuk az is, hogy adatainkat megszerezve később bejussanak a lakásunkba! Legyünk óvatosak!
 • Ha vásárolni indulnak, arra is fordítsanak fokozott figyelmet, hogy a lakás nyílászáróit megfelelően zárják be! Amennyiben riasztóberendezés is van az ingatlanban, induláskor az élesítsék!
 • Ha hosszabb időre utaznak el az ünnepek idején, kérje meg szomszédját, barátját, hogy néhány naponként menjen be a lakásba, kapcsolja fel a villanyt, ürítse ki a postaládáját!

A Pest Rendőr-főkapitányság egyenruhásai a forgalmat is folyamatosan segítik az üzletközpontok környékén és járőröznek a parkolókban.

Legyenek türelmesek, vezessenek óvatosan!

Amennyiben óvatosságuk ellenére bűncselekmény áldozatává válnak, tegyenek bejelentést a rendőrség ingyenesen hívható 107-es illetve 112-es segélyhívó számain!


Pest Megyei Rendőr-főkapitányság