„Az igazi cél önmagunk legyőzése!”


2017. november 23-án a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Fejér Megyei Szervezete gyakorlati bemutatót és felkészítést tartott a rendezvényen megjelent vagyonőr kollégák részére.

A bemutató és felkészítés témája az ünnepek közeledtével igen aktuálissá vált, ugyanis egy olyan intézkedés típussal foglakoztunk, amit a vagyonőr szakmában mindenki el szeretne kerülni, de ha bekövetkezik, akkor szükség van a vagyonőrnek nem csak szellemi tudására, hanem fizikai felkészültségére is.

A téma:


„Milyen technikát alkalmazhat a vagyonőr egy esetleges támadás elhárítása esetében.

A visszatartás, ki kisérés (kivezetés) technikái.”

A felkészítést és gyakorlati foglakozást Molnár Jenő 4 danos aikidó mester vezette le.

A foglakozáson tisztáztuk a jogos védelmi helyzet fogalmát felidézve azokat a hatályos jogszabályokat, amik szabályozzák az ellenünk és az általunk őrzött vagyont ért támadás esetében végrehajtható lehetőségeinket, mit tehetünk, és mit nem tehetünk alapon.

A felkészítés során a gyakorlatban is bemutatásra kerültek azok a technikák és fogások, amit a vagyonőr alkalmazhat egy esetleges támadás, vagy intézkedés során.

A résztvevők közül többen annak adtak hangot, hogy egy éles helyzetben ennyi követelményt egyszerre figyelembe venni és mindazok alapján helyes döntést hozni talán nem is lehetséges.

Molnár Jenő mester szerint a gyakorlás egy út arra, hogy saját magunkat megismerjük, ami lehetővé teszi azt, hogy akár egy stresszhelyzetben gyors és helyes döntéshozatal magas szintre fejleszthető legyen.

Ugyan a Btk. kimondja, hogy „nem büntethető az sem, aki az elhárítás szükséges mértékét ijedségből vagy menthető felindulásból túllépi”. Azonban nem hagyható figyelmen kívül a védekezés közben az arányosság követelményét is be kell tartani.

Véleményünk szerint a témát folyamatosan felszínen kell tartani, szükséges vele foglakozni, és ahogy azt Molnár mester mondta „folyamatos gyakorlással a döntéshozatal magas szintre emelhető”!


Pongrácz Ernő alelnök