Botrány: elvette a biztonsági őr a Momentum ajánlásgyűjtő íveit


ATV.hu – Botrány: elvette a biztonsági őr a Momentum ajánlásgyűjtő íveit

Az aktivisták nem tudták megakadályozni a biztonsági őrt, ezért a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordulnak.

Hétfőn a kalocsai Tesco biztonsági őre elvette a Momentum ajánlásgyűjtő íveit és bevitte őket az áruházba. Az aktivisták helyben nem tudták megakadályozni a jogszerűtlenséget, ezért a Momentum kifogást emel a Nemzeti Választási Bizottságnál – írja a Momentum közleményében. A párt álláspontja szerint az ajánlóívek elvétele korlátozza a választás tisztességességét, és akadályozza a pártot az ajánlásgyűjtésben – egy biztonsági őrnek pedig a vagyonvédelem a munkája, nem az önbíráskodás.

A Momentum kalocsai aktivista csapata már az ajánlásgyűjtés első napján szokatlan helyzettel szembesült: a helyi Tesco biztonsági őre a szabályosan, az áruház parkolójában pultozó aktivistáktól elvette az ajánlóíveket, és elszaladt velük. Az eltűnt íveket csak kis idő elteltével szolgáltatták vissza.

„Az áruház megsértette a tisztességes választás alapelvét és akadályozta a pártot az ajánlásgyűjtésben, ezért kifogást nyújtunk be a Nemzeti Választási Bizottságnál. Az ívek elvétele bűncselekmény, ezért feljelentést is teszünk. Az ajánlásgyűjtő íveken szereplő személyes adatok védelme érdekében a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz is fordulunk” – írják.

Ez egy újabb eset, ahol a Tesco és a Momentum aktivistái szembekerülnek egymással. Korábban a Tesco akadályozta aktivistáinkat a népszavazási aláírásgyűjtésekben. Az áruház ahelyett, hogy a Momentum ellen emelt volna kifogást, biztonsági őrökkel gyakorolt nyomást az ajánlásgyűjtő aktivistáinkra – zárják a közleményt.


ATV.hu – 2018.02.20. 14:16