„Együtt az idősek biztonságért!” szakmai konferencia Veszprémben

Az idős korosztály áldozattá válásának megelőzése érdekében a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya konferenciát szervezett az idős bűnmegelőzési kortárssegítők számára.

A 2016. október 19-i szakmai konferencia célja volt, hogy a részt vevő együttműködő szervezetek – közöttük a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Veszprém Megyei Szervezete, képviselte Sánta Károly elnök, Szalai László biztonságtechnikai alelnök és Rácz László titkár –  áttekintsék az eddigi prevenciós tevékenység tapasztalatát, megbeszéljék a jövőbeli feladatokat, továbbá a jelenlévő, kiemelten idős bűnmegelőzési kortárssegítők új ismeretekkel gazdagodjanak.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság színháztermében megtartott rendezvényen Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének és a Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Bizottság elnöke köszöntötte a megjelenteket. Beszédében elhangzott, hogy közös összefogással 2011-ben indították el a Veszprém megyei idős bűnmegelőzési kortárssegítő programot azzal a céllal, hogy minél kevesebb idős személy váljon bűncselekmény áldozatává.

Halász Péter, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság gazdasági igazgatója beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy saját személye és vagyona óvásáért mindenki sokat tehet. A köszöntők elhangzása után az elmúlt időszakban kiemelkedő tevékenységet nyújtó kortárssegítők és támogató szervezetek elismerést vehettek át. A díjakat Polgárdy Imre elnök és Halász Péter gazdasági igazgató adta át.

A program folytatásában Gaál Csaba címzetes rendőr őrnagy, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési osztályának kiemelt főelőadója egy idős bűnmegelőzési kortárssegítő tanulságos történetét osztotta meg a jelenlévőkkel. Ezután ingatlaneladással kapcsolatos bűnmegelőzési tanácsokat hallhattak a résztvevők Dankóné Németh Mária bűnmegelőzési kortárssegítőtől.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztály Igazságügyi Osztályától Ebele Zsuzsanna áldozatsegítő szakügyintéző a hivatal áldozatvédelmi szolgáltatását mutatta be, amely bűncselekmény vagy tulajdon elleni szabálysértés sértettjeinek nyújt támogatást.

Ezt követően Vojnity Kornél, egy telefonos szolgáltató vállalat üzletvezetője ismertette a feltöltő kártyás telefonos csalások megelőzési lehetőségeit, külön kiemelve, hogy a mobilszolgáltatók nem folytatnak nyereményjátékot telefonon keresztül. Szitnyik Viktorovics Oleg címzetes rendőr őrnagy, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályának kiemelt főnyomozója előadásában bemutatta az időskorúak sérelmére elkövetett trükkös lopások és csalások elkövetési módszereit, és számos gyakorlati bűnmegelőzési tanáccsal szolgált a hallgatóságnak. A veszprémi Dózsavárosi Polgárőrség vezetője, Kórosi Tibor felszólalásában hangsúlyozta a lakossági összefogás szükségességét az idős korosztály védelméért. Nagy Károly és Korponai László polgárőrök hozzászólásuk alkalmával ismertették a „Szomszédok egymásért” mozgalom előnyeit, munkájuk felvilágosító, tájékoztató és segítő szerepét.

Az előadások zárásaként Hatala József altábornagy, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke rámutatott arra, hogy a bűnözés egy társadalmi jelenség, amely ellen társadalmi összefogással lehet tenni. Kihangsúlyozta, hogy törvényileg a rendőrség feladata a bűnözés visszaszorítása, de a megelőzésben szükség van más társadalmi szereplők, többek között önkormányzatok, egyházak, iskolák, polgárőrség, civil szervezetek összefogására is.

A programot a résztvevők közötti kötetlen beszélgetés zárta.

Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság