Emlékfal 2014-2016.


Hosszantartó betegség után 70 éves korában elhunyt

Dr. Bökönyi István

Dr. Bökönyi István nyugállományú altábornagy 1945-ben született Nagylétán. Rendőr, jogász, tanár, közbiztonsági szakértő, tudós, a rendészettudomány kandidátusa. A közszolgálattól való visszavonulása után meghatározó egyénisége a magánbiztonsági iparágnak, az In-Kal Security 2000 Kft. stratégiai igazgatója, majd 2010-től az In-Kal Zrt. személy- és vagyonvédelmi igazgatója. A kezdetektől fogva részt vett a kamara munkájában, a Jogi szekció vezetője, majd a Szakmai Kollégium elnöke.

Emléke szívünkben örökké él!

Elbúcsúztunk Dr. Bökönyi István nyá. altábornagytól

A Kamara elveszítette egyik legnagyobb tisztelettel övezett tagját, aki mind szakmailag, mind emberileg kiemelkedett közülünk. Munkatársunk, tanárunk, vezetőnk volt, évtizedeken keresztül figyeltünk minden szavára, jogilag és szakmailag megalapozott mondataira. Ha megszólalt elhalkult a duruzsolás…

1971-ben ismertem meg, már akkor kitűnt tartásával, kiállásával. Akkor a Kossuth Lajos Katonai Főiskola BM tanszékén tanította az ifjú tisztjelölteket, nem csak szakmai tudása volt példa számunkra, hanem azt is megtanulhattuk tőle, hogyan lehet emberségesen nevelni, tanítani katonáinkat, és átadni a tudást. Kevéssé ismert tény, hogy amikor felavatták – mivel főiskola első volt – a Kossuth téren Ő mondta előre a felsorakozott tiszteknek az eskü szövegét.

Első osztályú birkózó volt. Egész életét végigkísérte a sport, ami meg is látszott rajta. Testtartása még a betegsége idején is tekintélyt parancsolt. Elmesélte, hogy már nyugdíjas korában egyszer a feleségét kikísérte az Egyesült Államokba egy egyetemi munkájára, s az amerikaiak azt hitték róla, hogy Ő a hölgy testőre.

Életpályánk elkanyarodott egymástól, de néha össze is találkozott. Amikor a Rendőrség Különleges Szolgálatának volt a parancsnoka elismerte munkánkat, bármikor támaszkodhattunk véleményére, segítségére. Legközelebb a magánbiztonsági ágazatban dolgozhattunk közösen: több volt tanítványával együtt közösen hasznosítottuk rendvédelmi tapasztalatainkat. Mindig számíthattam támogatására. A Jogi Szekció, majd a Szakmai Kollégium elnökeként segítette munkánkat. Magas szakmai intelligenciájával megfelelő módon tudta leegyszerűsíteni a bonyolultnak tűnő problémákat és ezzel elérhetővé tette a távoli célokat. Számíthattam rá a szakmai ajánlások véleményezésénél, a szakmai szabványok kidolgozásánál is. Minden szavának súlya volt.

Pótolhatatlan veszteség, Ő volt a nagybetűs EMBER!

Nyugodj békében!

Pataki Rezső, szakmai elnökhelyettes


Elhunyt Szabó László

Életének 85. évében, hosszú, súlyos betegség után meghalt Szabó László újságíró, televíziós műsorvezető.

Szabó László 1964 és 1989 között, negyedszázadon át vezette a Kékfény című tévémagazint és számos bűnügyi témájú könyv szerzője volt. A Vasárnapi Blikknek éppen egy évvel ezelőtt nyilatkozott arról, hogy utolsó könyve, a világ bűnözéséről szóló sorozatának negyedik része csak a halála után jelenik majd meg, mert a rendszerváltáskor, 1989-ben megfogadta: soha többet nem tévézik, és nem tesz közzé nyomtatásban semmit. Az asztalfiókban lévő könyv a 30. bűnügyi témájú könyve, a lapnak akkor azt mondta: a Brezsnyev-klánról, az Olaf Palme gyilkosságról és az egyiptomi műkincsbűnözésről szól.

Szabó László részt vett a kamara országos szervezésében, majd a megalakult kamara országos elnökségének tagja volt 11 évig. Több esetben előadóként szerepelt kamarai rendezvényeken, konferenciákon. Szakmai anyagok kidolgozásával segítette a kamara tevékenységét. Elsők között alapított magánnyomozó céget és élete során több tízezer megbízást teljesített.

Nyugodjon békében.

SZVMSZK Országos Szervezete


Hankó Pál nekrológ

Immár 15 hónapja történt…

Július eleje volt, azon a nyári napon mindannyian döbbenten megálltunk, megtorpantunk, rossz hírt kaptunk. Szinte kételkedve, értetlenül fogadtuk „Hankó Pál kritikus állapotban, kórházban van”.

Teltek a napok, hetek, hónapok valamennyien reménykedtünk és bíztunk a gyógyulásában. Hittünk abban, hogy erős a szervezete és az éber kóma egy állapot, és van remény és vannak csodák is…

Mi valamennyien, akik ismertük, rendíthetetlen kősziklaként tekintettünk rá, karizmatikus egyénisége, lényéből fakadó optimizmusa, az a képessége, amivel elősegítette a párbeszédet, ahogyan belépett az ajtón, ahogyan időt szentelt a vagyonőrökkel folytatott beszélgetésekre, beosztotta az idejét és pontos volt. Ezek a tulajdonságai, szokásai, amelyeket láttunk és tapasztaltunk, kialakított róla egy képet, ezeket átvettük tőle, ezzel is felvértezett minket.

Emlékképeink egyike, amikor fogadta a mobiltelefon hívást, a nevét mondta ilyenkor: „Hankó”.

A szakmában, a civil biztonsági iparágban, a szakmai köztestületben ismertük, tiszteltük. Magáénak tudhatta a szakmai népszerűséget, amire rászolgált, amiért megszolgált. 1998-tól a Szakmai Kamaránk megalakításában, a szervezet működésében vállalt feladatot. A köztestületben betöltött tisztségeit, mindig választással nyerte el. A szakmai érdekképviselet számára hivatás volt. Talán, ha az ókorban él, rácsodálkoztak volna, a környezetében élők, hogy milyen különös hadvezér. Az ifjú generáció az ő vezetése alatt, csatákba vonulhatott, igazi küzdelmeknek voltunk a részesei. Lehetőséget kaptunk arra, hogy megtaláljuk az utunkat, megtanuljuk a szakmát és tapasztalatot szerezzünk.

Azt mondta egyszer nekem, még a 90-es években: „Az út amin, menni kell, göröngyös és előfordul, hogy nem lesz kitáblázva az irány. Ez esetben, lehet, hogy nem találunk olyan személyt sem, aki útbaigazítást ad majd. Azt, hogy jó úton haladunk-e nem érdemes kétségbe vonni, majd megtapasztaljuk.’’ Ma már tudom bármerre is indul majd az ember, a kapott útravaló egy életre szól.

2015. október 05-én olykor napsütés váltja fel a hatalmas záporesőt. Szomorú őszi nap, amely a békéscsabai kertekben a virágzó krizantémokra köszöntött. Az Evangélikus Nagytemplom egyik ajtószárnya még nyitva áll. A közlekedési jelzőlámpák a szürkületben sárgán villognak, sötétedik. A vagyonőrök a szolgálati helyeken egymásnak adják át a szolgálatot és azt, hogy a mai napon életének 56. évében Hankó Pál távozott…

Valamennyien tudjuk, hogy itt hagyott mindent örök emlékül.

Nyugodjon békében.

SZVMSZK Békés Megyei Szervezete
Kovács EszterAz SzVMSzK Országos Elnöksége szomorúan tájékoztatja
a megyei szervezetek vezetőit, munkatársait és tagságát, hogy

Eur. Ing. Frank György úr

az Országos Elnökség tagja, valamint a Szakmai Kollégium elnöke súlyos betegség következtében,

életének 76. évében, augusztus 30-án elhunyt.

Szűk családi körben 2014. szeptember 3-án búcsúztatták és kísérték utolsó útjára. A temetésen a kamara képviselője tolmácsolta szervezetünk vezetésének és tagságának részvétét és együttérzését.

Elhunyt tagtársunk több mint egy évtizeden keresztül, számos tisztséget betöltve jelentőset alkotott a kamara szakmai tevékenységének és tekintélyének erősítésében. Kiemelkedő munkájáért 2011 évben Arany Emlékgyűrű kitüntetésben részesült.


Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy az SZVMSZK Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének alapító tagja, a Megyei Szervezet Oktatási Bizottság elnöke

Szabó Lóránt

60 éves korában 2014. február 11-én súlyos betegségben elhunyt.

Emlékét megőrizzük.

SZVMSZK Hajdú-Bihar Megyei Szervezete