Ki kérhet tőlem személyi igazolványt? A biztonsági őr megmotozhat?


KISALFOLD.hu – Több olvasónkat is foglalkoztatta már a kérdés: vajon jogos-e az, ha egy áruházban a biztonsági őr mindenki szeme láttára megmotoz minket? Szakembert kérdeztünk arról is, kinek vagyunk kötelesek és kinek nem személyigazolványt mutatni.

Bizonyára mindenki került már olyan szituációba, hogy személyes adatot kért tőle hatósági személy, biztonsági őr, menetjegy ellenőr vagy akár csak a boltban a kiszolgáló személyzet. Továbbá olyanba is, hogy motozásnak kívánták alávetni.

Előfordul, hogy ilyenkor jogi vagy lelki tüske marad az érintettben. Mint kiderült: sokszor jogosan, hiszen nem vagyunk kötelesek hagyni, hogy bárki végigtapogassa ruházatunkat.

A gyakran előforduló, szinte mindennapos kérdéses szituációk közül foglalkozzunk elsőként azzal: ki, mikor és kit motozhat meg?

Egy olvasónk az alábbi kérdést tette fel portálunkon keresztül:

“Egy győri bevásárlóközpontban, a pénztártól való távozás után két biztonsági őr kötelezett személyi igazolványom átadására, majd motozással bizonyosodtak meg arról, hogy nem loptam-e el valamit az üzletből. Kérdésem az, hogy ez az intézkedés jogszerű-e? A történtek után kértem a vásárlók könyvét, melynek átadását a biztonsági őr megtagadta, mondván: örüljek, hogy nem hívott rendőrt! Természetesen nem loptam semmit, s nem is állt szándékomban.”

Motozás nincs, csak táskaellenőrzés!

Olvasónk történetét továbbítottuk dr. Jóri Andrásnak, az országgyűlés adatvédelmi biztosának. Ő a következő válaszokat adta:

“Az törvény értelmében a biztonsági őrnek joga van a bevásárlóközpontba vagy egyéb más intézménybe belépőt megkérni kiléte igazolására.”

Zárójelesen megjegyezzük: ez gyakorlatban nem annyira a bevásárlóközpontokban, inkább egyéb intézményekben szokott előfordulni, ahol ezt a biztonsági előírások megkövetelik.

“Továbbá a biztonsági őr felkérhet minket csomagunk és az annak minősülő tárgyak (táskák, övtáskák stb.) bemutatására.”

Motozást azonban nem alkalmazhat – tette hozzá dr. Jóri András. Ehhez az intézkedéshez hatósági személyt kell hívni, s ezt is az áruház egy zártabb helységében kell végeznie, ahol a többi vevő nem láthatja. Hatósági személy csak vele azonos neműt motozhat meg.

Ha valaki ellenáll a biztonsági őr kérésének, akkor “viselkedésének mértékével egyenlő arányban testi erőt alkalmazhat.” Megkérheti a távozásra, illetve kivezetheti. Továbbá ha szükséges, kérheti hatósági személy, rendőr segítségét.

Személyi igazolvány kérhető letétként?

“Babakocsit akartam bérelni a gyermekemnek egy bevásárlóközpontban. A kölcsönzős úgymond “letétbe” nem pénzt, hanem személyigazolványt vagy jogosítványt kért tőlem. Mikor mondtam, hogy személyes iratot nem hagyok ott, közölte: akkor nem vehetem igénybe a szolgáltatást”- írta olvasónk.

A személyazonosító igazolvány kiadásáról és nyilvántartásáról szóló 168/1999. (XI. 24.) Korm. rendelet 31 § (2) bekezdése értelmében a személyazonosító igazolványt másra átruházni, letétbe helyezni vagy biztosítékul adni, illetőleg átvenni nem szabad – idézi a rendeletet a szakértő.

Jegyeket, bérleteket, néha személyi igazolványt is?

Harmadik olvasónktól egy megyei, helyközi autóbuszjáraton kérték igazolványát: “Nem voltam hajlandó átadni az irataimat, mire az ellenőr rendőrt hívott” – írta az utas.

Ami a közlekedési társaságnak történő adattovábbítást illeti, álláspontom szerint erre azért van szükség és lehetőség, mert ennek hiánya a vázolt eljárás – vagyis a tömegközlekedési eszköz szerződésszerű használatának ellenőrzése – sikerességét nehezítené meg, vagyis a személyes adatok átadása nélkül az igazoltatás által elérni kívánt cél nem teljesülne – mondta el dr. Jóri András.

Így az utas, ebben az esetben, nem tett eleget kötelességének, ezért az ellenőr kérhette a rendőrség segítségét.