Koronavírus és vagyonvédelem


SECBLOG.today – Korona vírus és vagyonvédelem

A sajtóban és egyéb médiumokban agyonkommunikált korona vírus kérdés természetesen nem kerülte el az élő erős vagyonvédelemben dolgozókat sem. Első védvonalként a biztonsági emberek találkoznak a munkából érkező dolgozókkal, a teher kapuhoz érkező kamionosokkal. Kézenfekvő tehát, hogy a korona vírus-ügyben helyben kitalált, vagy máshonnan másolt megoldásokban kiemelt szerepet kapnak. A teljesség igénye nélkül megpróbáltuk összeszedni azokat az eredményeket, amelyek a korona vírus magyarországi megérkezése, vagy meg nem érkezése során eddig tapasztalhatóak.

Kérdőívek: Több nagyvállalat első lépésként a teher portához érkező kamionsofőrök részére űrlapot gyártott olyan kérdésekkel, miszerint jártak-e korona vírussal fertőzött területeken. A “szokásos magyar” felfogás és helyzet miatt ezeken az adatlapokon az adatvédelmi tájékoztatás többszörös terjedelemben van, annak, amit a korona vírus megelőzéssel kapcsolatban kommunikálni/tudni szeretne az űrlap készítője. A másik kérdés, hogy ténylegesen mire is jók ezek az űrlapok? Auditálás esetén nyilván megteszi egy azonnal hozott intézkedés igazolásának, de ha már megtörténik a baj és elindul egy fertőzés például egy gyár üzemen belül, vajon van-e ennek jelentősége?

Folytatva ezt a gondolati láncolatot, sajtómegkeresést küldtünk számos szállítmányozással foglalkozó társaságnak, azonban csak töredékük méltatta válaszra a kérdést. Alapvetően kétféle válasz érkezett, az egyik arról szólt, hogy minden lehetséges védelmi eszköz, így szájmaszk, kézfertőtlenítő szer és gumikesztyű kiosztásra került a sofőrök részére. A másikféle visszajelzés kicsit életszerűbb, ha figyelembe vesszük azt is, hogy mind a fertőtlenítőszer, mint pedig a szájmaszk mostanra hiánycikké vált. Ezek között a válaszadók között volt olyan cég, aki árnyaltabban és volt olyan is, aki kerek perec kimondta: ha nehezítik a kamionosok dolgát egy ilyen fajta további értelmetlen korlátozással, akkor nem fognak szállítani.

Természetesen hiteles online médiumként, igyekeztünk minden lehetséges objektív forrást felkutatni, így sajtómegkereséssel fordultunk az Egészségügyi Világszervezethez is. (WHO) Tőlük néhány órán belül megérkezett a válasz. Több internetes linket is elküldtek a részünkre, ahol sajnálatosan csak angol nyelvű, de első kézből származó hiteles információknak lettünk birtokosai a korona vírussal kapcsolatban. A legtöbb tudnivalót tartalmazó videó alább megtekinthető.

Természetesen nagyon sok vétlen, vagy szándékos félreértelmezését, félrekommunikálását is tapasztaljuk a korona vírussal kapcsolatos intézkedéseknek. Eljutottak hozzánk olyan információk is, amelyek különböző baklövésekről szólnak. Ezeken kívül meglepő szakmai reakciókat is olvashatunk. Bízunk benne, hogy hamarosan a korona vírussal kapcsolatban már csak ezekről a mulatságos és tanulságos tényezőkről kommunikálhatunk.