Közlemények 2013-2014.


2014.12.17. – KÖZLEMÉNY – Reagálás az SZVMSZK-t érintő kritikákra

Az SZVMSZK Országos Elnöksége reagálni kíván arra a tényre, hogy az utóbbi időben több irányból is kritika érte kamaránkat. A kritikák egy része építő jellegű, névvel vállalt kollegiális értékelés volt, más része pedig politikai indíttatású, dezinformációs céllal előállított névnélküli feljelentés. Amennyiben a kamara működésével kapcsolatban kérdés vagy aggály merül fel, rendelkezünk a megfelelő fórumokkal, ahol e kérdések megválaszolhatók. Az SZVMSZK elnöksége leszögezi: a kamara egy demokratikusan működő, de hierarchikusan felépített intézmény, melynek vezetősége a tagság, a választmány és a küldöttgyűlés bizalmát élvezi. A demokratikus jellegnek azonban sajátja, hogy több féle érdek ütközik, nincsen lehetőség olyan faltól-falig terjedő konszenzus kialakítására, mely minden szereplő érdekét maradéktalanul, egyforma arányban érvényesíthetné. A kamara elnöksége, – mely egyedül jogosult a szervezet érdekeinek hivatalos képviseletére – mindent megtesz a szervezet működésének fenntartása érdekében. A magánbiztonsági iparág minden szereplője önálló érdekkel és sajátos nézőponttal rendelkezik, melyből az szektor helyzetét látja. Kamaránkra hárul azonban a feladat és a megtiszteltetés, hogy a sokféle érdeket, értéket, nézőpontot és tapasztalatot összegezze és szintézisre hozza. Soha nem feledhetjük, hogy a magánbiztonsági iparág elsőrendű feladata egy rendkívül komoly társadalmi elvárás kielégítése, nevezetesen hozzájárulni a közbiztonság fenntartásához. A kamara, mint hatósági jogosítványokkal rendelkező köztestület egyedül rendelkezik azzal a pozícióval, melyből a szakma egységes érdekeinek képviselete lehetséges.


2014.12.03. – Védje és növelje cége értékeit átfogó kockázatkezeléssel!

„A kockázatkezelés megfelelő alkalmazása képes értéket teremteni és értéket megőrizni a vállalat számára!” Ezt a véleményt képviseli az a 120 vállalatvezető, döntéshozó, aki az idén megosztotta véleményét az Aon “Gazdálkodószervezetek kockázatkezelési gyakorlata Magyarországon” című felmérésén. A kutatás eredményei olyan tanulságokat fogalmaznak meg, amelyek megismerése cégnagyságtól függetlenül rendkívüli értékeket hordoznak minden vállalattulajdonos, vállalatvezető számára. Az ügy közérdekű fontossága miatt a kutatás eredményeit az Aon Magyarország ingyenesen, regisztráció nélkül bocsátja az érdeklődök rendelkezésére az www.aonrisk.hu  linken.


2014.11.17. – Tájékoztatás fotópályázat értékeléséről!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy  a  „Biztonságodért 2001” Alapítvány által meghirdetett „A polgári vagyonvédelemben dolgozók bűnmegelőzésért és a közbiztonság javításáért” fotópályázat 2014.október 31-el lezárult, melyre 62 fotó érkezett be.

A szakmai zsűri a beérkezett képeket elbírálta és (figyelemmel a közönségdíjas képekre is) az alábbi képeket javasolta kiállításra:  

Nyilvánosság elé javasolt képek címe
(ABC sorrendben)
Zsűri által díjazásra javasolt Közönség által díjazásra javasolt
100% biztonság   közönségdíjas
Az ellophatatlan jókedv
A farkas szájában  3886
Backstage
Biztonságos sáv
Biztosítás a koncerten 9320 zsűri díjas
Figyelni azért kell
Helyzetgyakorlat zsűri díjas közönségdíjas
IN-KAL kiemelés
Ketten is elférünk
Középpontban a biztonság zsűri díjas
Naplemente 1909
Segíthetek 3814
Sorfal 1669
Sziluett 1952
Tökéletes védelem   közönségdíjas
Útvonal biztosítás
Védünk és segítünk

 A hivatalos díjátadásra 2014. december 3-án 14 órai kezdettel kerül sor  az SZVMSZK Fejér Megyei Szervezete irodájában (8000 Székesfehérvár, Gyümölcs utca 19.).

Díjazás: Szakmai díj: A zsűri az első három legjobb fotót díjazza; Közönség díj: A leadott szavazatok alapján az első három helyezett részesül díjazásban

Díjak:
   – Szakmai díj:   1. helyezett   30.000,- Ft, és oklevél,
2. helyezett   20.000,- Ft  és oklevél, 3. helyezett   10.000,- Ft  és oklevél
   – Közönség díj:  1. helyezett   30.000,- Ft, és oklevél, 2. helyezett   20.000,- Ft  és oklevél, 3. helyezett   10.000,- Ft  és oklevél

Nyilvánosság elé javasolt, de nem díjazott képek szerzői elismerő oklevélben részesülnek.  A helyezések a díjátadáson kerülnek ismertetésre.

Tisztelettel: Kárpáti Zoltán „Biztonságodért 2001” Alapítvány kuratórium titkára

A „Biztonságodért 2001 Alapítvány” fotópályázatot hirdetett „A polgári vagyonvédelemben dolgozók bűnmegelőzésért és a közbiztonság javításáért” címmel.

A pályázat célja: A személy- és vagyonvédelmi, a magánnyomozói és biztonságtechnikai tervezőszerelői tevékenység bemutatása, annak népszerűsítése, a közbiztonság javítása, a bűnözés elleni összefogás erősítése.

A pályázat koncepciója: A kormány által 2013. szeptember 18-án elfogadott Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégia fontos üzenete, hogy a közrend, közbiztonság megteremtése és fenntartása össztársadalmi feladat, melyet nem lehet kizárólag a rendőrségtől elvárni, szükséges bevonni az önkormányzatokat, társadalmi- és civil szervezeteket a polgári vagyonvédelemben dolgozókat, valamint a lakosság széles rétegeit is. A bűncselekmények megelőzésére érdekében is hatékony és széleskörű összefogásra van szükség, mely célkitűzések megvalósításához a több mint százezer polgári vagyonvédelemben dolgozó biztonsági őr, magánnyomozó és biztonságtechnikai tervező szerelő napi munkája is hozzájárul. A pályázat 2014. október 31-én zárult le.

A szakmai zsűri díjazása mellett, a legtöbb szavazatot („like”-ot / „tetszik”-et) kapó fotót szintén díjazásban részesül az alábbiak szerint: Közönségdíj 1. helyezett: 30.000,- Ft, és oklevél; Közönségdíj 2. helyezett: 20.000,- Ft, és oklevél; Közönségdíj 3. helyezett: 10.000,- Ft, és oklevél

Kérjük, hogy „like”-olja (kattintson a „tetszik” gombra) azt a fotót, ami Ön szerint a legjobban megfelel a pályázat céljának és koncepciójának, vagy éppenséggel azt, ami Önnek a legjobban tetszik. Szavazatát 2014. november 16. 24:00-ig várjuk.

Ezúton is köszönjük segítő közreműködését: Biztonságodért 2001 Alapítvány Kuratóriuma


2014.11.14. – Siker: újabb megtiszteltetés érte kamaránkat!

Ismét Német Ferenc a Magyar Szakmai Kamarák Szövetségének alelnöke! Az SZVMSZK elnökét egyhangúlag szavazta meg a szövetség közgyűlése. A szövetség elnöke Éger István, Magyar Orvosi Kamara elnöke lett, az elnökség tagja pedig dr. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.


2014.09.22. – Vigyázat, csaló!

Új csalási módszerrel vették célba a vagyonőröket: egy negyvenes éveiben járó, alacsony testalkatú férfi jól fizető munkahelyet, vonzó munkafeltételeket ígérve csal ki pénzt hiszékeny emberekből. Íme a módszer: Az illető bemegy egy irodaházba, ahol szóba elegyedik a szolgálatot teljesítő vagyonőrrel. Amennyiben az illető fiatal: jól fizető sofőri munkát ajánl neki külföldi kiszállásokkal. Amennyiben idősebb: más munkakört ajánl, szintén feltűnően vonzó paraméterekkel. Ismert személyiségek fiának, komoly vállalat alkalmazottjának adja ki magát: az eddigiek során már bemutatkozott már Móna Gábor néven, kiadta magát Pindroch Tamás kaszkadőr fiaként, illetve Andy Vajna munkatársaként is, de várhatóan újabb és újabb álnevekkel fog próbálkozni. Meglepően kedvező munkakörülményekkel kecsegteti a naiv érdeklődőket. Aki bedől neki, azzal a Teve utcai rendőrpalota közelébe megy, ahol ügyintézési díjat kér, melyet – mint állítja – a cég vissza fog utalni. Ekkor 25 perc türelmet kér és eltűnik a pénzzel. A szakmai kamara tisztelettel kéri a kollégákat, hogy ne dőljenek be a gyanús munkaajánlatoknak és amennyiben az illető megpróbál kapcsolatba lépni Önökkel, haladéktalanul értesítsék a hatóságokat!


2014.06.19. – Munkabizottság

A Kamara elnöksége – pótolva egy régi elmaradását – egy munkabizottságot hozott létre a Szervezeti és Működési Szabályzatának létrehozására.


2014.05.26. – Beszámoló a kamara küldöttgyűléséről

Rendben lezajlott a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara 2014. évi rendes küldöttgyűlése. Az eseményre május 23-án került sor a Fővárosi Vízművek Tisza termében. A gyűlésen a küldöttek nagy számban vettek részt és elsöprő többséggel elfogadták az összes előterjesztett beszámolót, illetve a 2014. évi pénzügyi terveket. Az eseményen több kamarai tag elismerésben részesült: Szalai Attila átvette az SZVMSZK bronz fokozatú emlékplakettjét, Petrina Miklós az SZVMSZK arany fokozatú emlékplakettjét, Prépost Tibor pedig SZVMSZK Emlékgyűrűt kapott a kamaráért végzett áldozatos munkájának elismeréseként.


2014.05.08. – MINDEN VAGYONŐR FIGYELMÉBE!!!

Tisztelt Személy- és Vagyonőrök! A 2012. évi CXX tv. alapján a további alkalmazásuk feltétele 2014. május 31. után, hogy a 68/2012 (XII.14) BM rendeletben meghatározott vizsgán sikeresen megfeleljenek. Erre a képzésre és vizsgára 2013. május 1-től volt lehetőségük jelentkezni és levizsgázni. Aki a törvényben előírt határidőig 2014. május 31-ig ezt még meg kívánja tenni annak a Kamara regisztrációs rendszerében, a képzésre be kell jelentkezni, továbbá a képzési és vizsgadíjat szükséges befizetnie 2014. május 15-ig. A Kamara a megadott határidő után jelentkezett és díjat befizetők részére csak május 31-dike utáni időpontra tud képzést és vizsgalehetőséget biztosítani.


2014.04.30. – Végéhez közeledik a vagyonőrök kötelező képzése és vizsgáztatása (MTI)

Országszerte sikerrel zajlik a vagyonőrök vizsgáztatása: 2014. április 28-ig több mint 59 ezer vagyonőr regisztrált a Kabinetedu.hu-n, a vagyonvédelmi kamara oktatási rendszerében. A regisztráltak túlnyomó többsége már sikerrel teljesítette a vizsgát is. Mivel a szakma becslése szerint ma hozzávetőlegesen 60 ezer vagyonőr dolgozik Magyarországon, elmondhatjuk: már szinte a teljes állomány a képzési rendszer látókörébe került, a vagyonvédelmi kamara pedig kiválóan megfelelt a törvény által rárótt kötelezettségnek. Felhívjuk egyúttal a tisztelt kollégák figyelmét, hogy 2014. június 1. után a munkavállalás feltétele a vizsga teljesítését igazoló tanúsítvány! Az országszerte folyamatosan zajló képzést egy elméleti és gyakorlati számonkérést tartalmazó vizsga zárja. A vizsgáztatás tapasztalata: a megjelenő vagyonőrök elsöprő többsége felkészülten érkezik; érzékelhető, hogy a szakmában dolgoznak. A vagyonőrök kötelező képzése az elmúlt kormányzati ciklusban elindított egységes, közbiztonságot erősítő intézkedés csomag részét képezi. E nagyszabású közigazgatási projektnek köszönhetően hazánk egy élhetőbb, biztonságosabb országgá vált az elmúlt évek során. A Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara büszke arra, hogy előmozdítója lehetett ennek a folyamatnak.


2014.03.31. – Stratégiai partnerségi megállapodást kötött a kormány és a Magyar Szakmai Kamarák Szövetsége

A Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara reménykeltőnek tekinti és üdvözli az MSZKSZ március 27-i Közgyűlésén bejelentett szakmai partnerség megújítását a kormány és a szakkamarák között. A Közgyűlésen a kormány képviseletében dr. Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára vett részt. Rétvári Bence ismertette a kormány szándékát: amennyiben a Fidesz-KDNP szövetség a választóktól felhatalmazást kap egy újabb négy éves kormányzati ciklusra, esedékes lesz a szakmai partnerség megújítása a kormány és a szakkamarák között. Az államtitkár jelezte, előnyösebb lehet mind a Szövetség mind a kormány számára egy keretmegállapodás megkötése, amely elősegítheti az egyes hivatásrendi kamarák és szaktárcák közötti megállapodások megszületését is. A Szövetség részéről már 2013 novemberében felmerült az együttműködésre irányuló igény: a szakmai kamarák tavaly év végén az Országház Felsőházi termében szervezett konferenciájukon jelezték ebbéli szándékukat. „A kormány a párbeszédre alapozza a szakmai szervezetekkel való kapcsolatát, ezért is tartjuk fontosnak a Szövetséggel való kapcsolatfelvételt.” – jelezte az államtitkár. Dr. Gáts Andrea, a Szövetség főtitkára hangsúlyozta: a magyar szakmai kamarák összesen 250 000 taggal, és ugyanennyi nyilvántartott szakmagyakorlóval rendelkeznek. Ezen személyekhez mintegy 750 000 vállalkozás köthető, amelyek egy része kizárólag saját hivatását gyakorolja (vagyonőrök, orvosok, állatorvosok, könyvvizsgálók, építészek, stb.). Annak érdekében, hogy a politikai döntések a jövőben is a szakpolitikákra alapozottan kerüljenek kialakításra, a MSZKSZ koordinációs szerepet vállal az egyes szakmai kamarák és az érintett minisztériumok közötti stratégiai partnerségi megállapodások előkészítésében.


2013.12.02. – Együttműködési megállapodást írt alá a megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Kamaránk szolgáltatási tagozatának kezdeményezésére 2013. évben indult el a vagyonvédelmi vezetők klubja, melynek eredményeképpen a 2013. november 20-án megrendezett Első Győri Nemzetközi Vagyonvédelmi konferencia keretében együttműködési megállapodást írt alá a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara valamint a Személy- Vagyonvédelmi és Magánnyomozó Szakmai Kamara Országos szervezete.

Konferenciánkon az alábbi tematikával és előadókkal ismerkedhettek meg az érdeklődők:
   – Bauer László, Vagyonvédelmi vezetők klubjának házigazdája, szolgáltatási tagozat elnökségi tagja
   – Német Ferenc Személy, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Országos elnök

I. rész: Határon átnyúló rendészeti együttműködések
   – Az osztrák Szövetségi Bűnügyi Hivatal kapcsolata a kamarával (Herwig Lenz Belügyminisztérium Bűnmegelőzési osztály szakreferens)

   – Az utazó bűnözés helyzete, a határon átnyúló együttműködés lehetőségei (Both Péter, Rendőrkapitány Szlovákia)
   – A rendőrség és a magánbiztonsági vállalkozások együttműködési lehetőségei (Győr-Moson-Sopron megyei Rendőr-főkapitányság)

II. rész: Vagyonvédelmi vállalkozásokkal szemben támasztott követelmények
   – A magánbiztonsági szektor megérett a változásra, problémáink kulcsa a kezünkben van (Nyéki Dávid, magánbiztonsági szakértő)

   – Az üzembiztonsági szakterület sokszínűsége (Szekér Péter, Mercedes-Benz Biztonsági Igazgató)
   – Elvárások külső beszállítókkal szemben vagyonvédelmi szempontból (Kőhalmi Péter, Audi Hungária Motor Kft. Biztonsági Management Vezető)
   – Biztonságvédelmi és Autóipari klaszterek együttműködésének lehetőségei  hazai és nemzetközi téren (Füzessy István, Első Magyar Polgári Biztonságvédelmi Klaszter elnök)

III. rész: Biztonságtechnika jelene és jövője
   – Tesztelések szükségessége a biztonságtechnikában, ezen belül a biometrikus eszközöknél (Otti Csaba mérnök-közgazdász, magánbiztonsági szakértő)

   – Fehér András mérnök-közgazdász (Óbudai Egyetem, Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar)
   – A jövő távfelügyelete (Fekete Csaba ügyvezető, LH Patent Kft.)


2013.11.13. – A Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara közleménye

2013. november 11-én egyeztetésen vettek részt a magánbiztonsági szféra érdekvédelmét, és szakmai érdekképviseletét törvényi felhatalmazás alapján végző szervezetek vezetői: a Magánbiztonsági Ágazati Párbeszéd Bizottság munkáltatói, és munkavállalói oldal társelnökei, valamint a Személy-,Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Országos Szervezetének elnöke. A tárgyalás során a felek egyetértésre jutottak a szolgáltatási díj és a vagyonvédelemben meglevő sajátos foglalkoztatási formák egyértelműsítésének, és rendezésének tekintetében. Az MBÁPB és az SZVMSZK közösen kezdeményezik a szükséges törvény és jogszabály módosítási javaslatokat a Belügyminisztérium, illetve az Országgyűlés felé. A módosítási javaslatok célja a bűnmegelőzési tevékenység hatékonyságnak fokozása, a közrend és a közbiztonság erősítése, a vagyonvédelmi ágazat „kifehérítése”. Az egyeztetésen abban állapodtak meg a résztvevő felek, hogy munkájukat a Belügyminisztérium Szabályozási és Koordinációs Helyettes Államtitkárságával egyeztetve végzik. A résztvevők megállapították, hogy álláspontjukat, és kezdeményezésüket más, a szakmában tevékenykedő civil szervezetek is támogatják.


2013.10.16. – Választmányi ülést tartott az SZVMSZK

2013. október 15-én választmányi ülést tartott a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara. A Választmány tagjai egyeztettek a Kamara esetleges területi átszervezéséről, valamint megtárgyalták az oktatás, képzés és a vizsgáztatás jelenleg helyzetét.


2013.08.16. – Legény a gáton

„Ez a kitüntetés… minden vagyonőrnek szól” A közösség érdekében végzett kiemelkedő munkásságáért, a 2013. évi dunai árvízi védekezés során tanúsított hősies helytállásáért kamarai elismerésben részesül Szalai Attila, az SZVMSZK gazdasági alelnöke. A kamarai elismerésről az országos elnökség 6 igen és egy tartózkodás mellett döntött 2013. augusztus 26-i rendes ülésén. A Vagyonvédelmi Kamara Pest Megyei Szervezetének alelnöke, Szél Pál terjesztette fel az elismerésre Szalai Attilát, aki a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elismerési szabályzatának 1. (e) pontja alapján a kamara bronz fokozatú emlékplakettjét veheti át. Szalai elmondta, fontos számára a személyes példamutatás – a társadalmi munkában éppen úgy, mint a gyermeknevelésben. „Zsákpakolás közben azt láttam, hogy rengeteg egyszerű, hétköznapi ember dolgozik mások biztonságáért a gátakon. Nagyon sok kollégával találkoztam, akik gyakran 24 órás szolgálat után úgy gondolták, hogy nem rakják le a „szolit”, hanem továbbra is mások biztonságáért küzdenek az árvízi veszéllyel szemben. Hálás vagyok, hogy e hétköznapi hősök között végezhettem el a sors által rám rótt feladatot. Úgy érzem, hogy ez a kitüntetés minden százhalombattai önkéntesnek, de legfőképpen minden vagyonőrnek szól. Az Ő nevükben is köszönöm szépen ezt a megtiszteltetést.”


2013.06.25. – Sikeresen zajlik a képzés és a vizsgáztatás országszerte

Több mint 10 ezer ember regisztrált az elmúlt másfél hónapban a  Személy-, Vagyonvédelemi és Magánnyomozói Szakmai Kamara felnőttképző intézményének elektronikus képzés- és vizsgaszervező oldalán, és már 1200-an abszolválták a vizsgát. A kamara országos elnöksége ezúton is gratulál a sikerekhez!


2013.06.24. – Köszönetnyilvánítás az árvízi védekezés során nyújtott kiemelkedő teljesítményért!

Gőzerővel folynak a munkálatok a gátakon. Emberfeletti erőfeszítésről tesz tanúbizonyságot az ország ezekben a napokban. A magyar vagyonőrök és a vagyonvédelmi kamara munkatársai, tisztségviselő egyaránt kiveszik részüket a munkából, ugyanis történelmi árvíz ért utol bennünket. A vagyonvédelmi kamara munkatársai, az országos szervezet és a megyei szervezetek tagjai, a legkülönbözőbb helyszíneken veszik ki részüket a munkálatokból. A Kamara országos elnöksége továbbra is tisztelettel kéri a magyar vagyonőröket, hogy legyenek fokozottan éberek! Külföldi példák arról tanúskodnak, hogy kitelepítéseket követően egyesek vissza kívánnak élni a helyzettel és ki akarják forgatni polgártársaikat vagyonukból. Ennek lehetőségét sajnos hazánkban sem zárhatjuk ki! E nehéz napokon vagyonőrök ezrei dolgoznak a gátakon. Az országos elnökség egyúttal köszönetet mond mindazoknak, akik már eddig is részt vettek a mentési munkálatokban, és akik jelen pillanatban is helytállnak! Köszönetnyilvánítás az árvízi védekezés során nyújtott kiemelkedő teljesítményért!  A Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Országos Szervezete köszönetet mond munkatársainak, tagjainak és minden magyar vagyonőrnek, akik részt vettek az árvízi védekezésben: a gátépítésben, az emberélet, valamint honfitársaink értékeinek megóvásában, majd az ár levonulását követően a homokzsákok eltávolításában. Tudomásunk szerint vagyonőrök ezrei álltak helyt a gáton, naponta gyakran több mint tíz órát dolgozva a rekkenő hőségben. A munkálatokban részt vállaló kollégák gyönyörű példáját adták a nemzeti összefogásnak! A magyar vagyonőrök ismét megmutatták, hogy a magyar társadalom elismerésreméltó tagjai, akikre a nemzet nem csak a dolgos hétköznapokban, hanem vészhelyzetben is számíthat! Köszönet és hála nekik!


2013.06.13. – KÖZLEMÉNY

„A személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló 2005. évi CXXXIII. törvény 2012. I. 01-től hatályos módosítása meghatározza, hogy a tervező-szerelő, vagy magánnyomozói tevékenységet az a vállalkozás köteles a tervező-szerelő, vagy magánnyomozói tevékenység végzésére irányuló szándékát – a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló törvény szerint – a rendőrségnek bejelenteni. (5/A§. (3) bekezdés)

A szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló 2009. évi LXXVI. törvény 56.§. (1) bekezdés szerint, ha 2009. október 01-től az adott szolgáltatási tevékenység megkezdésére vagy folytatására való jogosultságot szabályozó jogszabály bejelentési kötelezettséget ír elő, az adott szolgáltatási tevékenység folytatására engedéllyel rendelkező szolgáltatót e tevékenység vonatkozásában úgy kell tekinteni, mint aki a bejelentési kötelezettségnek eleget tett.

Az SZVMSZK Szakmai Kollégium Jogi Szekciója az ORFK Igazgatásrendészeti Főosztály állásfoglalásának megkérése után felhívja mindazon tervező-szerelő, vagy magánnyomozó céget, amelynek lejárt, vagy lejár a működési engedélye 2012. január 1. után, haladéktalanul, vagy a működési engedély lejárata előtt, tegyen eleget a rendőrségen történő bejelentésnek az előírt formanyomtatványon. („D/2. Bejelentés)

A bejelentést annak ellenére is meg kell tenni, hogy az egyéni tervező-szerelő, vagy magánnyomozói igazolványok 2012. január 1. után kerültek kiadásra és érvényességük jelenleg is tart.

Téves az a tervező-szerelő, vagy magánnyomozó cégek egy részénél elterjedt felfogás, hogy a rendőrség a működési engedély lejártakor hivatalból kiállítja a hatósági igazolványt, bejelentés nélkül.”


2013.06.04. – Árvízi veszélyhelyzet!

A Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara felhívja a magyar vagyonőröket, hogy erejükhöz és lehetőségeikhez mérten vegyenek részt az árvízi előkészületekben! A rendkívüli veszélyhelyzetre való tekintettel szükség van önkéntesekre a nyúlgátak építése során, de fokozottan kell védeni az őrizetlenül hagyott ingatlanokat és vagyontárgyakat is. Kérjük minden tisztelt kollégánkat, hogy vegye fel a kapcsolatot a lakóhelye, illetve munkahelye szerint illetékes járási hivatal vagy polgármesteri hivatal munkatársával és jelentkezzenek önkéntesnek. A vagyonvédelmi kamara munkatársai lehetőségeikhez mérten szintén részt vesznek a munkában.


2013.05.31. – Beszámoló az SZVMSZK éves országos küldöttgyűléséről

2013- május 31-én 10.00 órai kezdettel megtartotta éves rendes küldöttgyűlését a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara. Az esemény helyszíne az ORFK Auditóriuma volt (1139 Budapest, Teve utca 4-6.).
A küldöttgyűlés elfogadta:
– Német Ferenc országos kamara elnök előterjesztésében az elnökség beszámolóját a két küldöttgyűlés közötti időszakról;
Szalai Attila, gazdasági alelnök beszámolóját az országos szervezet 2012. évi gazdálkodásáról, a 2012. évi mérleget és a 2013. év pénzügyi tervét.
Sánta Károly előterjesztésében a választmány saját működésének ésszerűsítésére vonatkozó javaslatát.
   – Király László, a Felügyelő Bizottság elnökének előterjesztésében a Felügyelő Bizottság beszámolóját, a Felügyelő Bizottság javaslatát az elnökség beszámolójáról, a pénzügyi tervet és az éves beszámolót.
Kárpáti Gábor, az Etikai Bizottság elnöke előterjesztésében az Etikai Bizottság beszámolóját.
A kamara a hatékony működés érdekében több ponton módosította alapszabályát. 


2013.05.03. – A 2012. évi Detektor Pályázatok eredményhirdetése

A 2012. évi Detektor Pályázatok eredményhirdetése
   –
A Szakma Legjobbjai 2012
   –
Az év biztonságtechnikai terméke, megoldása, szolgáltatása az ENIGMA IP2 vevő és a PROCTTM füstágyú
   –
Hazai Innovációs díjat nyert a VillBau Biztonságtechnikai Kft. ENIGMA IP2 önálló távfelügyeleti IP vevője
   –
A Nemzetközi innovációs díjat a MyProtect Biztonságtechnikai Kft. PROTECTTM vagyonvédelmi füstágyúja nyerte

Az Év Biztonságvédelmi szakembere 2012 – Ipari tagozat – Duba Róbert (TEVA Magyarország Zrt. – biztonsági igazgató)
Az Év Biztonságvédelmi szakembere 2012 – Banki tagozat – Jakab Péter (MKB Bank Zrt. – ügyvezető igazgató)
Az Év Testőre 2012 – Soltész Péter (biztonsági szakértő)
ENIGMA IP2 az IP-s Távfelügyeleti Vevő
PROTECTTM füstágyú, paradigmaváltás a biztonságtechnikában


2013.03.20. – Magyarországi Biztonsági Vezetők Egyesületének XIV. Konferenciája

2013. március 20-22. között zajlott le a Magyarországi Biztonsági Vezetők Egyesületének XIV. Konferenciája a siófoki Azúr Hotelben. A rendezvény a magánbiztonsági szektor kiemelt eseménye volt, ahol a megbízói oldal mellett képviselte magát a szakmai kamara, a felsőoktatás és a munkaadói oldal számos szereplője. A három napos rendezvényen a résztvevők áttekintették a magánbiztonság aktuális kérdéseit, a bankbiztonság, kiberbiztonság és a biometria területein jelentkező kihívásokat. A konferencián előadott Német Ferenc, a vagyonvédelmi kamara elnöke is.


2013.03.08. – A Belügyminisztérium közleménye a személy- és vagyonőrök képzése kapcsán

Széleskörű az együttműködés a személy- és vagyonőrök képzésében, továbbképzésében – áll a Belügyminisztérium 2013. március 6-án kiadott sajtóközleményében.

A Belügyminisztérium Oktatási, Képzési és Tudományszervezési Főigazgatóság (BM OKTF) a rendészeti feladatokat ellátó személyek, a segédfelügyelők, valamint a személy- és vagyonőrök képzéséről és vizsgáztatásáról szóló, a 2012. évi CXX. törvény végrehajtásáról megjelent 68/2012. (XII. 14.) BM rendelet alapján a személy- és vagyonőrök képzésével és vizsgáztatásával kapcsolatban 2013. március 5-én egyeztető megbeszélést folytatott

  • a megbízók képviseletében a Magyar Biztonsági Vezetők Egyesületével,
  • a vállalkozók nevében Magyar Biztonsági Vállalkozások Munkaadói Szövetségével,
  • a munkavállalók és a szakszervezetek nevében a Vagyonvédelmi Szakszervezetek Szövetségével, valamint
  • a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara képviselőivel.

Az értekezleten megjelentek valamennyien támogató együttműködésükről és közreműködésükről biztosították a BM OKTF-et a 68/2012. (XII. 14.) BM rendeletben meghatározott feladatok végrehajtása kapcsán. A BM OKTF a megjelent szervezetek képviselőivel a képzés ideje alatt folyamatos párbeszédet kíván folytatni a személy- és vagyonőrök hiteles tájékoztatása, a képzés tapasztalatainak felhasználása és a képzés minőségének biztosítása érdekében.


2013.02.28. – Beszámoló a Magánbiztonsági Fórumról

Magánbiztonsági csúcstalálkozó zajlott le 2013. február 28-án a Belügyminisztérium Nemzetközi Oktatási Központjában az SZVMSZK és a Magyar Rendészettudományi Társaság szervezésében. Az eseményen képviselte magát a Belügyminisztérium, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Országos Rendőr-főkapitányság, valamint a megbízói oldal, a munkaadói oldal és a munkavállalói oldal képviselői. A Magánbiztonsági Fórum célja az ágazati szereplők érdekeinek összehangolása volt, melynek során a résztvevők magasabb szintre emelték a szakmai párbeszédet. A rendezvény megtartását az elmúlt évek jogszabályváltozásai és az idén induló, vagyonőröket érintő kötelező képzés indokolta. A Magánbiztonsági Fórum kiváló lehetőséget biztosított Német Ferenc kamara elnök részére, hogy eloszlassa a szakmai kamarával kapcsolatban kialakult tévképzeteket. Német Ferenc elmondta, különbséget kell tenni egy tevékenység végzésének kerete és terepe között. Sokan nincsenek tisztában ugyanis azzal, mi tartozik a kamara kompetenciájába és mi nem. Mint elmondta, számos alkalommal szembesül azzal, hogy piaci szereplők egy szűk köre a szakszervezeti feladatok ellátását kérik számon a kamarán, mint a bérek rendezése vagy munkajogi problémák megoldása. Német Ferenc elmondta, a vagyonvédelmi kamara egy köztestület, melynek feladata a szakmaiság képviselése: az oktatás, a képzés biztosítása, valamint a minősítés elvégzése, hogy ezzel is hozzájáruljon a társadalmi igényeknek, illetve a megbízói oldal igényeinek kielégítéséhez és a magánbiztonsági szakma megtisztításához. A Fórumon előadást tartott továbbá a Belügyminisztérium nevében Dr. Janza Frigyes, az MRTT főtitkára, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács nevében dr. Hatala József, a BM OKTF nevében Dr. Dános Valér. A megbízói oldalt Fialka György, az MBVE elnöke, míg a munkaadói oldalt Mandrik István, az MBVMSZ elnöke, a munkavállalói oldalt pedig Nádas Mihály, a VSZSZ elnöke képviselte. A fórumon hozzászólóként részt vett még a szakma számos jeles képviselője, akik a közös gondolkodást értékes hozzászólásaikkal gazdagították. A rendezvényen konstruktív, előremutató vita alakult ki a résztvevők között. Az esemény eredményes volt, a résztvevők egyetértettek abban, hogy a párbeszédnek folytatódnia kell.