Megújulást, valódi érdekképviseletet és védelmet ígér az új elnök

NHC24.hu – A Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara (SZVMSZK) tisztújító küldöttgyűlést tartott március közepén. A százhalombattai rendezvényen a magánbiztonsági cégek és munkavállalók szakmai érdekképviseletének egyhangúlag megválasztott új elnöke dr. Fialka György, PhD, a biztonságtudományok doktora lett. A Nógrád-Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezet által delegált, egyébként nógrádi kötődésű vezető 44 éve dolgozik biztonsági szakemberként. Az ötgyermekes apa – aki még január közepén kapott felkérést a kamara vezetésére – kifejezetten fontosnak tartja az emberek által elvárt biztonságot fenntartani, amelyhez viszont a különböző biztonsági szervekkel való együttműködésre, megfelelő jogszabályokra és jól képzett, tisztességesen megfizetett vagyonőrökre van szükség.

Nógrád megye. Az elnökcsere hírével már számos sajtóorgánumon keresztül értesültünk, nekünk, nógrádiaknak pedig külön öröm, hogy az SZVMSZK országos új vezetője megyei kötődéssel is rendelkezik, szűkebb pátriánkban él s a Nógrád-Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kamara delegáltjaként választották meg.

Egyes sajtóorgánumokban napvilágot láttak olyan kijelentések, miszerint „a tárca erőszakolta ki az elnökcserét a kamarában”. A leköszönő elnök pedig azt mondta a választáson, hogy megértette a Belügyminisztérium üzenetét, ezért nem is indult már az elnöki tisztségért. Dr. Fialka György ezzel kapcsolatban lapunknak elmondta:

– Úgy tűnik, hogy a Belügyminisztériumnak más típusú, illetve koncentráltabb elképzelései alakultak ki a kamaráról, mint amit az előző vezetés tudott produkálni. Én olyan irányvonalat képviselek, amely rendszeres kapcsolatban van a Belügyminisztériummal, egyeztetünk és együttműködünk bizonyos kérdésekben. Erre gondolhatott Német Ferenc előző elnök is – közölte.

Életútját megismerve leszögezhetjük, hogy szakmai múltja megkérdőjelezhetetlenül alkalmassá teszi őt a szervezet vezetésére. Beszélgetésünk során arra kértük, ossza meg velünk, hogyan is került kapcsolatba a SZVMSZK szervezetével.

Mint megtudtuk, az SZVMSZK egyes vezetőitől egy tanulmány elkészítésére kapott felkérést idén januárban. Ennek kiindulópontja és legnagyobb kérdése az volt, hogy a biztonsági vezetők milyen működési modellt tartanak célszerűnek és megvalósíthatónak a kamara számára. A közelmúltban pedig a minisztériumból is megkeresték őt, mondván támogatnák a tanulmányban leírtak megvalósítását. Továbbá jelezték azt is, hogy hajlandóak lennének megteremteni az abban szereplő modell kialakításához szükséges feltételeket. Arról szólt tehát az ígéret, hogy biztosítják az SZVMSZK működéséhez szükséges munkakörnyezetet, megteremtik a kötelező tagság bevezetésének törvényi hátterét, valamint normatív pénzügyi támogatást adnak a közszolgálati tevékenység végzéséhez.

A kamara vezetésére még januárban kapott felkérést, elfogadta s Százhalombattán egyedüli jelöltként választották elnökké.

Leszögezte, hogy rendkívül nehéz dologgal állnak szemben, mert egy lepusztult kamarát kell újjáépíteni és felerősíteni. A lepusztulás alatt viszont ne azt értsük, hogy szakmailag nem jól működött a szervezet, hanem hogy anyagilag olyan mértékben kivérzett a kötelező kamarai tagság megszüntetése miatt, hogy szinte napi problémákkal küszködött már.

Megújulás

A szakember jelentős változásokat ígér a hazai vagyonvédelmi piacon. Kijelentette, hogy a vagyonőröknek és az ágazatban érintett vállalkozásoknak egyaránt kötelező lesz a kamarai tagság, cserébe pedig gondoskodnak a valódi érdekképviseletről és a becsületes munka védelméről. A törvényi kereteket egy új magánbiztonsági törvény adhatja meg.

A kamarának új jogosítványokkal és funkciókkal kibővült szerepkört szánnak az előttünk álló időszakban.

Mint mondta, most jutottak el odáig, hogy ez az új szervezet sikeresen megalakulhat. A parlamentnek a jóváhagyása viszont mindenképp szükséges. Ezen átalakulással, a különböző funkciókkal és szolgáltatásokkal egy XXI. századi, a kor kihívásainak megfelelő kamarát kívánnak biztosítani.

Az elnök szerint csakis a kötelező kamarai tagság újbóli bevezetésével garantálható, hogy valódi erővel bíró, szakmai alapokon nyugvó munkát végezhessen a megújult kamarában. Ha pedig tervei valóra válnak, jelentősen meg is emelkedne a szervezet taglétszáma, hiszen a változás az önkormányzati rendészeti dolgozókat, a fegyveres biztonsági őröket, az it-biztonsági szakembereket is érintené, ahogyan a takarítási szolgáltatást nyújtó vállalkozásokat.

Védelelem és érdemi segítség

Hangsúlyozta: nem fosztogatás a céljuk. A vagyonőröknek jelképes tagdíjat kell csak fizetniük, amiért cserébe védelmet és érdemi segítséget garantálnak nekik. A kamara számára pedig így biztosítható a vagyonőrök és a vállalkozások felelősségre vonhatósága.

Mindehhez persze olyan új törvényi háttérre lesz szükség, amely a magánbiztonság szegmenseit teljes mértékben képes lefedni, ide sorolva a magánnyomozást, a biztonságtechnikát és a biztonságtechnikai mérnökök körét is.

A teljes vagyonvédelmi és magánbiztonsági ágazatot felölelő, egységes fellépést és mielőbbi átalakulást kíván elérni dr. Fialka György. Minderre a megoldást egy új vagyonvédelmi törvény megalkotása biztosíthatja.

– A vagyonvédelmi kamarának olyan testületté kell válnia, amely teljes egészében a szakma és a dolgozók érdekeit képviseli, ugyanakkor ellenőrzi is a becsületes munka minimumainak teljesülését – közölte, majd hozzátette: – Etikai és szakmai alapon kell felügyelni és segíteni a tagság munkáját, ha pedig kell, a szankcionálásra is megfelelő eszközökkel kell rendelkeznie.

A kamara jövőbeni szervezeti átalakításaira egyelőre nincsenek konkrét tervek. Az előttünk álló időszakban a bővülés és fejlődés alapján kell meghatározni, hogy a megnövekedett tagsági állományt mekkora vezetőséggel, hány munkatárssal lehet kiszolgálni. A rendszert a belépő tagokhoz kell majd alakítani, míg a szervezet gazdálkodását központosított formában, a megfelelő arányok figyelembevételével kell kialakítani – tudatta a kamara új elnöke, aki mintaként az önkormányzati modellt tartja irányadónak.

Beszélgetésünk végén a most zajló átszervezésről, konkrét feladatokról is érdeklődtünk. Mint megtudtuk, március 21-én kezdődött meg az átadás-átvétel folyamata az SZVMSZK előző vezetésével, amely egyben a szervezet gazdasági és anyagi javaival való elszámolást, a meglévő szerződések áttekintését, a tulajdoni viszonyok rendezését is magába foglalja.


Névjegy

Dr. Fialka György PhD évtizedek óta dolgozik biztonsági szakemberként. Elvégezte a rendőrtiszti főiskolát, tavaly pedig befejezte a doktori iskolát, a biztonságtudományok doktora lett. A Magyar Biztonsági Vezetők Egyesületét 12 évig vezette, a Magyar Bankszövetség Bankbiztonsági Munkabizottságának volt az elnöke, a Rendészettudományi Társaság tagja, jó ideig elnökségi tagként is tevékenykedett. Jártas a humán- és az informatikai biztonság, valamint a biztonságtechnika területén, eredeti végzettségét tekintve villamosmérnök-informatikus. Huszonkét évet töltött a rendőrségen, majd újabb két évtizedet a civil szférában. A magánbiztonsági iparággal való kapcsolata sok éves múltra tekint vissza: a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Magánbiztonsági Tanszékének oktatója, vizsgáztatója, az ottani oktatói tanács elnöke, tankönyvíró, az NKE RTK MÖRT Oktatási Tanács elnöke. Öt gyermeke van, négy leány és egy fiú, valamint négy unokája. Hobbija és szakmája a biztonság védelme.


SCSE