Nemzetközi vagyonvédelmi konferencia zajlott le Győrben

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Vagyonvédelmi Vezetők Klubjának szervezésében, szlovák és osztrák partnerek bevonásával zajlott le a rendezvény.


Német Ferenc, a vagyonvédelmi kamara elnöke méltatta a szervezők kiváló munkáját. A szakmai kamara elnöke kiemelte: az ipari, termelő, szolgáltató cégek a mai nehéz gazdasági körülmények között nem csak saját vállalkozásaikat működtetik, hanem szem előtt tartják a társadalmi felelősségvállalást is. Nem csak vállalkozásaikat és a térséget vezetik sikeresen, hanem hatékonyan képviselik a környezetükben élők érdekeit is.


GYMSKIK.hu – A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara beszámolója:

Drónok a levegőben, migránsok a határon, munkaerő probléma a vállalatoknál, adták meg a témákat a szervezők. Ki gépen száll fölébe…..vagy nem is száll fölébe, csak felküld egy eszközt, egy drónt. Érdekes, izgalmas témákat fejtettek ki az előadók Győrben, a kereskedelmi és iparkamarában szervezett IV. Nemzetközi Vagyonvédelmi Konferencián november 29-én. Pintér-Péntek Imre kamaraelnök köszöntőjében rámutatott, hogy a kamara a lehetőségek tárháza. Jó példa erre a Vagyonvédelmi Vezetők Klubjának eddigi tevékenysége is.

Bauer László, amikor aktívan bekapcsolódott a kamarába, szükségesnek és jónak látta a szakmai klub megalapítását. Idézte fel Pintér-Péntek Imre kamaraelnök. Ehhez megkapta az akkori Szolgáltatási tagozat támogatását, a kamarai munkaszervezet közreműködését és elkezdődhetett a munka. Ebből nőttek ki a 2016. novemberihez hasonló szakmai konferenciák is.

A drónokról sok minden elhagzott, amit a résztvevők feszülten figyeltek. Megelevenedett a múlt is. Az első drónnak az osztrákok 1849 nyarán Velence bombázására, személy nélkül indított célra küldött eszköze tekinthető. A drónok múltja és fejlődés története szorosan kapcsolódik a valós és hidegháborúk történetével.

Jó volt hallani, hogy napjainkra a drónok technológiai csúcsokat döntenek, lehetnek akár dongó méretűek és csapatokban is tudnak működni, hasznosságuk a civil életben is kamatoztatható. Lehetnek életmentők, viharadatgyűjtők, internet és adatgyűjtő lefedettséget biztosítók extrém környezetben is. Ez még csak a civil hasznosítás kezdete.

Ki tudja meddig jut fejlődésük mondjuk 10 év alatt?
Egy évtized az internet is milyen messze juttatta!

1700 cég gyárt már drónt. Annak alkalmazása becslések szerint rövidesen 150 ezer új munkahelyet teremt- hangzott el a konferencián.

A lehetőséggel a kihívások is jelentkeznek. Egyik előadótól megtudtuk, hogy a fejlődést a felhasználhatóság és a technikai lehetőségeken túl a jogi keretek is behatárolják. A jogszabályok szerint ma még légi jármű a léggömb is, csak a szél által felkapott falevél nem. Vannak rendeletek előkészületben, azonban sejteni lehet, hogy nem egyszerű a kellő jogi háttér helyzet kialakítása.

Az már most biztos, hogy a drón értékét az adja, hogy mit hordoz, vagy mit tesz lehetővé. Ma még korlátozott a működési ideje, képrögzítésnél a rezgés-mozgás kiküszöbölése. Kihívás a megbízhatóság, hitelesség, validálhatóság elérése. Már mai hasznos eszköz helyszín biztosításban, terepkutatásban is.

A Konferencia tovább folytatódott, leginkább a modern vagyonvédelmi eszközök, a drónok által nyújtott lehetőségek, a munkaerő helyzet és az ebből adódó kihívásokra adható válaszok érdekelték a hallgatóságot.

A Vagyonvédelmi Vezetőknek ez „csak” egy önkéntesen választott kamara, de teret nyertek kezdeményezéseiknek és időről-időre szakmai és üzleti pluszt jelent ez számukra. A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara egy lehetőség a vállalkozások, partnerintézmények, de leginkább az önkéntes kamarai tagok számára.

Minden ötlet érdemes arra, hogy javaslat legyen belőle! (kontakt: kamarapr@gymskik.hu)