Ügyeleti központ & Pénzügyminisztériumi tájékoztatás


ÜGYELETI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÁS

A Kamara kérdésére, amely a kijárási korlátozás alatti munkába járásra vonatkozott, az Ügyeleti Központ az alábbi tájékoztatást adta:

„A kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III.27.) Korm. rendelet szerinti alapos indok – a munkavégzési cél – igazolásához nem előírás a vagyonvédelmi vállalkozások részéről kiállított dokumentum bemutatása a rendelkezés betartását ellenőrző rendőr előtt.
A fentiektől függetlenül természetesen nem kizárt, hogy a munkáltató igazolást állítson ki, ami segítheti a rendőri ellenőrzés során a lakóhely vagy tartózkodási hely munkavégzési okból, munkahelyre vagy onnan történő utazás céljából történő elhagyásának igazolását.
Egy ilyen dokumentumban elegendő a vagyonvédelmi vállalkozás és a személy- és vagyonőr azonosítható megjelölése és célszerű a munkavégzés helyének – a munkahelynek – címét, illetőleg a munkavállaló lakóhelyét, tartózkodási helyét vagy magánlakásának címét feltüntetni.”


PÉNÜGYMINISZTÉRIUMI TÁJÉKOZTATÁS

A Kamara levélben megkereste a Pénzügyminisztériumot azzal kapcsolatban, hogy tervezik-e – a vendéglátóipari, turisztikai vállalkozásokhoz hasonlóan – a vagyonvédelmi vállalkozások megsegítését? A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint:

„A koronavírus-járvány során a kormány legfontosabb feladata, hogy mindent megtegyen az emberek életének megóvása érdekében. A világjárványnak ugyanakkor súlyos gazdasági következményei vannak, amelyek enyhítése az érintett ágazatokban működő munkaadókkal és munkavállalókkal való folyamatos egyeztetés és a gyors intézkedések révén érhető el. A már megszületett döntéseket továbbiak követik majd, amelyek célja a mostani helyzetben a munkahelyek, a vállalkozások és a családok megvédése, és terveznünk kell azokat a lépéseket is, amelyeket a magyar gazdaság növekedési ütemének visszaállításához kell majd megtennünk.
Ebben a munkában a kormány – ahogyan eddig is – számít a magyar vállalkozói szféra képviselőinek szakértelmére, felelősségérzetére és kezdeményező fellépésére. Ahhoz, hogy a magyar gazdaság megóvása érdekében mielőbb a megfelelő intézkedések szülessenek meg, nélkülözhetetlenek a szakmai és érdekvédelmi szervezetek javaslatai.”


https://koronavirus.gov.hu/