Zala megyei közgyűlési tájékoztató


Tisztelt Cégvezető, Tagtársak!

A Zala megyei elnökség nevében tájékoztatom Önöket, hogy 2019.december 19.-én megtartott Közgyűlésen úgy határoztunk, hogy 2019.12.31. napjával a zalaegerszegi iroda bezárásra kerül.

Szervezetünk a Csongrád & Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetbe olvad be. Ügyeiket továbbiakban fenti kamarán keresztül tudják intézni.

Zalaegerszeg, 2019. december 20.

Horváth József, elnök


Tisztelt Közgyűlés!

Kamaránk 1998. december 20-án alakult, alulról építkező demokratikus szervezetként. Éppen a közgyűlés megtartásának másnapján lesz 21 éve. Tudom, nem vigasztal senkit, hogy negyedik megyeként fejezzük be tevékenységünket, korábban már Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok már más megyei szervezetbe olvadt be működésképtelenség miatt. Zala megye eddig tudta folytatni a kamarai munkát. A következő évben további megyék kerülnek nehéz helyzetbe, megközelítően 10 megye. Ezzel együtt a tagjaik és a szakmában dolgozók is.

Felmerül a kérdés, hogy mi az oka a helyi iroda bezárásának?

Legsúlyosabb probléma, hogy Szakmai Kamara tagok nélkül nem létezik a világon sehol sem, kivéve Magyarországon. Itt is csak a vagyonvédelemben dolgozóknál történt meg ez a furcsa helyzet.

2012. január 01-től – egy uniós jogszabály félreértelmezése miatt – eltörölték a kötelező tagságot. Innentől kezdve a több mint 100 ezres létszám a mai napra 4 000 főre csökkent országosan. Zala megye korábbi több ezres taglétszáma mai adatok alapján 66fő! Ebből nem lehet működtetni egy megyei szervezetet, megközelítőn a tagok által befizetett tagdíj 1,5-2 hónapra elegendő az irodabérlet, könyvelő, telefon, internet, banki költségekre, úgyhogy saját alkalmazott nincs. Tisztségviselők juttatást nem kapnak!

A Belügyminisztérium által előírt kötelező (ötévenkénti) vizsgákért a bizottságok tagjai és a vizsgaszervező megalázóan alacsony díjazásban részesülnek. A vizsgabizottság tagjai 193 ft/fő díjat vehetnek fel, például 10 fő esetén 1930 ft bruttó bér illeti meg őket. Ezzel szemben a kiadása, ha vidékről jön, üzemanyag: 2 500-3000 ft, parkolójegy 1000 ft, plusz az egész napja rámegy. A vizsgaszervező 19,3 ft/fő ezt már nem szeretném bemutatni példával, mert annyira megalázó.

Az okok között szerepel még a panaszkivizsgálás (bejelentés esetén mindenkire vonatkozik, aki nem kamarai tag arra is), a kamara kapta meg hatósági jogkörrel. Ehhez azonban forrást nem kaptak a megyék, annak ellenére, hogy az Államháztartási törvény előírja. „Az Állam feladatot ad, ahhoz forrást kell rendelni.” A törvény hozta létre a szakmai kamarát és törvénynek kellene megszüntetnie is, ha a működéshez szükséges anyagi forrást nem biztosítanak arra a központi költségvetésből. A kamara egy köztestület, aminek szigorú szabályok írják elő, hogy milyen bevételei lehetnek, vállalkozói tevékenységet csak a bevétel 10%-ig végezhet. Ezért szükséges a beolvadás, mert mint ahogy említettem a megyei szervezetet sem lehet megszüntetni, csak beolvadhat más megyei szervezetbe ezzel területi szervezetté alakulhat át mindkét szervezet. Erre biztosít csak lehetőséget az SzVmt. Az már egy külön fejezet kell, hogy legyen, ami a kamara jelenlegi törvényi helyzetét illeti. A 2005.évi CXXXIII.tv még a kötelező tagságra épült, majd 2012-től eltörölték a kötelező kamarai tagságot. Törvénymódosítás nem történt, annak ellenére, hogy ezt többször kérelmeztük.

Ellenpélda is van törvénymódosításra, hiszen néhány nap alatt megalkották a 25.000 fő feletti rendezvényekre belépők adatrögzítését.

Etikai vétség esetén kizárólag kamarai taggal szemben folytatható vizsgálat, többször előfordult, hogy a megindított eljárás közben kilépett a tag a kamarából, így az eljárást megszüntették.

Nagyjából ezek a kiváltó okok, amiért nem működik a Személy-, Vagyonvédelmi- és Magánnyomozói Szakmai Kamara.

Az elmúlt hét év alatt – a kötelező kamarai tagság megszüntetése óta – nemcsak a köztestületi gondjaira, hanem a szakma vészjelzéseire sem történt érdemi intézkedés. Tovább virágzik a feketefoglalkoztatás, a vagyonvédelmi vállalkozásokkal szembeni kettős mérce, a dolgozók elvándorlása. Igen keresett lett a jól képzett, megbízható vagyonőr.

Különlegesség, hogy az új OKJ-ban már nem is szerepel a személy- és vagyonőr csak a rendészeti őr szakmaként, ahol a kötelező bérminimumot kell megadni. Ennek a rendezését is a BM-re bízták. Magyarul az amúgy is küszködő vállalkozások további munkaerőhiánnyal kell, hogy megküzdjenek.

Végül, de nem utolsó sorban köszönetet szeretnék mondani azoknak a tagjainknak, vállalkozásainknak, akik kitartottak mellettünk az utolsó pillanatig. Köszönet továbbá a tisztségviselőinknek, hogy tiszteletdíj nélkül egy baráti kézfogásért tették feladatukat. Köszönet a kamara titkárának- vizsgaszervezőjének, hogy Kaposvárról érkezve minden vizsgát zökkenőmentesen leszervezett, kamaránk bizottsági tagjainak, Zala megyei Rendőr-főkapitányságnak a bizottsági elnökök munkájáért.

Köszönet azoknak a megyei szerveteknek, akik segítették munkánkat, illetve segítették a Kiváló vagyonőreink jutalmazását.


Kérem, figyeljék a december 19-én megtartott Közgyűlés döntését a kamara honlapján, sajtóban tudnak tájékozódni, hogy hol lehet a vizsgát, egyéb gondjaikat megoldani.


Zalaegerszeg, 2019.12.18.

Tisztelettel: Horváth József, elnök