A francia rendőrség sasokat képez ki a drónok ellen


888.hu – A francia rendőrség ragadozó madarakat képez ki a drónok ellen. Abban bíznak, hogy így terrortámadásokat tudnak majd megakadályozni.

Jelenleg négy sast képeznek ki arra, hogy elkapják és hatástalanítsák a légtérben illetéktelenül repülő távirányítású drónokat. Félő ugyanis, hogy különböző terrorista csoportok arra fogják használni ezeket, az akár játékboltokban is megvásárolható szerkezeteket, hogy merényleteket kövessenek el. Szakértők szerint sasokkal leszedni a drónokat sokkal biztonságosabb, mintha kilőnék őket. A francia hatóságok az ötletet holland kollégáiktól vették.

A francia légierő tábornoka azt nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek, hogy a madarak több ezer méterről ki tudják szúrni a drónokat és hatástalanítani tudják őket.


2015-ben már okozott riadalmat azonosítatlan drón Franciaországban. Legalább öt ilyen szerkezetet észleltek átrepülni az Élysée-palota, az Egyesült Államok nagykövetségének épülete, az Eiffel-torony, az Invalidusok dómja és a Concorde tér felett. Az irányítóikat nem sikerült megtalálni. Biztonsági szakértők azóta valós fenyegetésként tekintenek a drónokra.


Egy katonai forrás elmondta a The Telegraph-nak, hogy arra tanítják a madarakat, hogy „leegyék” a drónok vázát.

„Most, ha meglátnak egy ilyen szerkezetet azt hiszik, hogy étel jön ki belőle, ezért elkapják. Nem csak azt tanítjuk meg nekik, hogy megtámadják, de azt is hogy felismerjék őket.”

A sasok tízszer erősebben tudnak megmarkolni valamit, mint az emberek, ezért is ideálisak erre a munkára.