Félnapos hallgatás után reagált a budapesti Gozsdu Udvar a közösségi médiában vasárnap megjelent vádakra, amelyekről az Indexen is beszámolt. Egy fiatal nő írta le élményeit a Facebookon, ezek szerint nem engedték át biztonságiak a Madách Imre út Gozsdu udvari részén. A helyszínen úgy értesült, hogy az őrök egy utasítást hajtanak végre, mely szerint romák csak úgy keresztezhetik a sokudvaros létesítményt, ha a cég munkatársai átkísérik őket.

A történet pillanatok alatt bejárta a Facebookot, a Gozsdu Udvar sokáig hallgatott, Erzsébetváros viszont hétfő estig sem érezte fontosnak, hogy válaszoljon a hvg.hu kérdéseire. Az eseten felháborodók gyorsabbak voltak: már szerveződnek az első bojkottfelhívások.

A Gozsdu Udvar az ütemkésést követően annyit közölt: fenntartásokkal kell fogadni a fiatal nő történetét, az eset „abszolút nem illeszkedik az eddig a Gozsdu Udvarban tapasztaltakhoz”. A cég állítja, hogy az utasítás nem létezik, soha nem is volt érvényben. „A Gozsdu Udvar naponta százával, időnként ezrével fogad vendégeket a világ szinte minden részéről. Ezek a vendégek a szó szoros értelmében sokszínűek és sokfélék, mind emberileg, mind kulturálisan. Ha ebben a városban valamelyik helyre el lehet mondani, hogy a sokszínűséget támogatja, akkor ez biztosan a Gozsdu!”

A biztonsági őrök a rendet és békét védik, akkor is, amikor megjelennek az éjszaka haszonélvezői – írja a cég. „Előfordulnak prostituáltak és futtatóik, drognepperek és egyéb balhés emberek, a részegekről nem is beszélve. A biztonsági szolgálat feladata az ezen személyekkel kapcsolatos problémák kulturált kezelése, amit eddig sikeresen el is láttak.”

A Gozsdu Udvar írásbeli tájékoztatást kért az őrszolgálatot végző cégtől. „A tájékoztatásból egyértelműen kiderül, hogy nem teljesen egyezik meg a nevezett történet két változata az önök hírforrása és a biztonsági szolgálat által előadottak alapján. Annak a ténynek a kiemelése, hogy valakit roma származása miatt kísérnek át az udvaron és ezt maga a biztonsági szolgálat emeli ki nyomatékosan, az már csak azért sem stimmel, mert a biztonsági szolgálat nevezett embere maga is roma származású. Már maga ez a tény is azt bizonyítja, hogy a Gozsdu Udvar semmilyen tekintetben nem tesz ember és ember között különbséget származása miatt.” Ebben speciel egyezik a történet két oldala, hiszen a sértett is csodálkozását fejezte ki a történet leírásánál, hogy a romákat diszkrimináló állítólagos utasítást épp egy barna bőrű férfi adta elő az őrök feletteseként.

A sértett előbb törölte eredeti posztját, majd újra közzétett egy írást az esetről. A történteket kedden várhatóan bejelentik az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál, „a jogtalan eljárásukra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy mással ezt ne tegyék meg. Élni és élni hagyni!!”.