A jó vagyonőr az egészségére is vigyáz


BIZTONSAGPIAC.hu – Magyarországon – a hatósági statisztikák szerint – mintegy 120 ezer embernek van vagyonőr igazolványa, mintegy kétharmaduk aktív dolgozónak számít. A biztonsági cégeknek kiemelt felelőssége van abban, mind a megbízók és mind a szakma felé, hogy a meghatározott feladatok ellátásra a legmegfelelőbb képességgel, képzettséggel rendelkező, és legegészségesebb embereket válasszák ki. Az alkalmazás feltétele – a szakmai tudás mellett – a megfelelő mentális és fizikai, illetve egészségi állapot. Szakértőnk segítségével a legfontosabb egészségügyi szempontokat és tanácsokat gyűjtöttük össze.

A vagyonvédelmi szakmában a személy- és vagyonőrök esetenként rendkívül komoly mentális és fizikai terhelésnek vannak kitéve. A 24 órás, sok esetben pihenőidő nélkül teljesített munkavégzés, az emberfeletti és legtöbb esetben elvárt nagy mennyiségű havi óraszám teljesítések, az ember szervezetét rendkívüli módon leterhelik.

Hazánkban a civilizációs betegségek okozzák a vezető halálozási adatokat. A daganatos- és rákbetegségek, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség vagy az autoimmun betegségek, és ezekkel a betegségekkel összefüggő elhízás mind a modern, nyugati világ egészségtelen életmódjának következményei, amelyet a stresszes és mozgásszegény mindennapok csak tovább súlyosbítanak.

A vagyonőrök esetében többségben vannak az olyan munkaterületek, ahol az őrzés komoly mentális és fizikai jelenlétet igényel és a rendkívüli események kockázata magas, így folyamatos akut stressznek vannak kitéve a dolgozók. Emellett nagy problémát jelent az is, hogy a vagyonőrök életvitele és gazdasági körülményeik – leginkább az alacsony munkabér miatt – nem minden esetben biztosítanak lehetőséget, hogy foglalkozzanak egészségükkel és törekedjenek arra, hogy csökkentsék az egészségkárosító rizikófaktorokat.

A betegségek megelőzésére és az általános fizikai és mentális egészség megőrzésére összegyűjtöttünk néhány olyan tippet, amelyek nem igényelnek komoly anyagi befektetést, de mégis jelentős fejlődést érhetnek el a szakmában dolgozók.


1. Alváshiány

A szervezet megfelelő regenerálódásához napi legalább 6-8 óra szükséges. Az alváshiány által fellépő súlyos egészségügyi következmények között szerepelnek a szívbetegségek, gyorsabb öregedés, hormonrendszerrel kapcsolatos problémák. Munkarendjét és a kiadott pihenőidejét a vagyonőr nem vagy csak részben tudja befolyásolni, de a pihenőnap során hangsúlyt kell fektetni a kimaradt alvásmennyiség pótlására. Az alvás minőségének javítására alvás előtt és közben mentesíteni kell a szervezetet érő fénytől, zajtól. Javasolt továbbá, alvás előtt néhány órával már nem étkezni és koffeint sem fogyasztani.


2. Vízfogyasztás

Az emberi szervezet alapja a víz. Folyadékot fogyasztani nem csak akkor szükséges, amikor szomjasak vagyunk, hiszen az már egy kialakult hiányállapot, hanem folyamatában kell ügyelni a bevitelére. Az általánosan meghatározott napi folyadékbevitel nagyjából 2-3 liter tiszta vízre tehető. A test magasabb igénybevétele esetén, amilyen a sportolás vagy akár a 24 órás szolgálatellátás is, a mennyiséget emelni szükséges. Megnövelt vízfogyasztás számos egészségügyi problémára könnyed megoldást jelenthet, úgymint fejfájás, székrekedés, szívritmuszavar. A vízfogyasztással kapcsolatban érdemes megemlíteni a frissen facsart citromos víz előnyeit is. A citromos víz reggeli éhgyomorra történő fogyasztása fokozza anyagcserénket, tisztítja bélrendszerünket, frissíti a reggelt.


3. Magas cukor és szénhidrátfogyasztás

Sajnálatos módon a gabonafélék, sütemények, cukros üdítőitalok jelentős részét képezik az emberek, így vagyonőrök étrendjének is. A magas szénhidrát- és cukortartalmú ételek jelentős terhelést jelentenek a szervezetünk számára, ezek az anyagok felelnek, azért, hogy Magyarországon minden negyedik felnőtt ember túlsúlyos. A szénhidrátok megemelik a vércukorszintet a szervezetben, a gabonában található idegen anyagok, mint a glutén, folyamatosan ingerlik a bélrendszerünket, amely okán gyengül az immunrendszerünk. Az étrendünkben igyekezzünk helyettesíteni a magas szénhidráttartalmú ételeket lehetőleg zöld levelű, nyers zöldségekkel, édesség iránti vágyunkat pedig mértékletesen gyümölcsökkel és magas kakaótartalmú étcsokoládéval csökkenthetjük. A cél az, hogy a vércukorszintünk ne ingadozzon a nap folyamán, így nem fogunk étkezéseink után fáradtságot és enerváltságot érezni, amellett, hogy testsúlyunkra is kedvező hatással lesz a csökkentett szénhidrátbevitel okán fellépő fogyás. Lehetőleg főétkezéseink alapját a húsok, tojás, zöldségek és gyümölcsök alkossák.


4. Koffeintartalmú italok fogyasztása (kávé és energiaitalok)

A vagyonőrök a jelentős óramennyiség és a folyamatos mentális frissesség fokozására tetemes mennyiségű kávét és energiaitalt fogyasztanak. Ezek a termékek a koffein és a cukor által akut stresszt okoznak a szervezetben, amelyek fokozzák a szív- és rákbetegségek, cukorbetegség kialakulását és közvetett módon gyengítik a szervezet ellenálló képességét is. Helyette gyógynövényekből készült ízesítés mentes teákat és vizet javasolt fogyasztani.


5. Dohányzás

Dohányzás egészségre káros hatásai talán mindenki számára ismertek. A dohányzás mögött legtöbb esetben a fokozott igénybevétel és a stressz levezetésének pszichológiája áll. Amennyiben az egyén elsajátít olyan tevékenységeket, amelyek által csökkenteni képes a stresszt, könnyebben fog lemondani káros szokásáról és az erre elköltött összegeket egészségére és akár önmaga képzésére is fordíthatja. A meditáció gyakorlása szabadnapok során rendkívüli hasznos tevékenység. Akár napi 15-20 perc meditáció jelentősen képes csökkenteni a ránk nehezedő stresszt és erősíteni képes a szervezet gyógyító folyamatait.


6. Mozgásszegény életmód

A mozgás az egészség alapja. A laikusok sok esetben félreértelmezik a mozgás kivitelezését a mindennapokban. Legtöbben fárasztó és körülményes, illetve frusztrációval telített konditermi edzésekre gondolnak, de a megoldás ennél sokkal egyszerűbb. Bármilyen mozgás, amely örömet és kikapcsolódást nyújt, az pozitív hatással van egészségünkre. Legyen tempós séta vagy kocogás a szabadban, zöld területeken, minden mozgás kedvező hatással van szervezetünkre. A hangsúly azon van, hogy hetente legalább 2 alkalommal 20-30 percig a szervezetünknek kikapcsolódást adjunk. Kutatások bizonyítják, hogy a rendszeres testmozgás csökkenti a már kialakult depresszió súlyosságát, kedvező hatással van a szív- és érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség kezelésében is. Az elhízás receptje a mozgás bevezetése és a táplálkozás helyes mederbe terelése mindennapjainkba.


7. Táplálék kiegészítők fogyasztása

A táplálék kiegészítők, ahogy nevükben is benne van a napi tápanyag-, vitamin- és ásványi anyag bevitelünket képesek kiegészíteni. A teljesség igénye nélkül a civilizációs betegségek megelőzésében rendkívül nagy szerepe van a C és D vitamin fogyasztásnak, illetőleg Omega-3 zsírok bevitelének is. Az iparosodás hatására zöldségeink és gyümölcseink tápanyagtartalma csökken, ezért szervezetünknek szüksége van a fellépő hiány pótlására. Kevesen tudják, de napi C-vitamin bevitelünk 2-3000 mg-ra tehető, amely vitamin az immunrendszerünk egészségének megőrzésének alapja. Munkánk során túlnyomó részt napfénytől elzártan élünk, ezért bőrünk nem képes a rákmegelőzésért és szív- és érrendszeri betegségek helyreállításában felelős D-vitamint előállítani. A szervezet igénye napi legalább 2000 IU (nemzetközi egység). Ezenkívül ételeink nem tartalmaznak a mentális és fizikai egészségünk számára nélkülözhetetlen omega-3 zsírokat, ezért pótlásuk elengedhetetlen. A táplálék kiegészítés mellett a halfogyasztást is növelni szükséges. A napi igény 1000-4000 mg-ra tehető.

A táplálék kiegészítők beszerzése az internet segítségével mára leegyszerűsödött. Vásárlásuk során minden esetben vegyük figyelembe a minőséget, árat és az adag mennyiségének tartalmát egyaránt, valamint nem utolsó sorban a gyártót is.


A felsorolást még sokáig lehetne folytatni, azonban láthatjuk, hogy számos lehetőség áll a vagyonvédelembe dolgozó szakemberek számára is, hogy megfeleljenek a fizikai és mentális elvárásoknak és fokozatosan javítsanak az egészségi állapotukon.

A tökéletes és minden helyzetben helytállni képes biztonsági szakember ismérvei a fegyelem, a megalapozott szakmai tudás, valamint az egészséges, erős szervezet.


Szerző: Berecz Gábor, a Hori-Zone őrzés-védelmi üzletágának vezetője