Életet mentett a győri biztonsági őr a Baross úton


KISALFOLD.hu – Ágoston Balázs Győr belvárosában volt szolgálatban, amikor a baj történt.

A népszerű óriáskerék és környéke kedvelt célpontja a sétálóknak az ünnepek múltán is. A szolgálat alatt, a pihenő időben Ágoston Balázs a Baross út végén található bolthoz indult, hogy élelemhez jusson. Mikor a könyvtár kapujához ért, kétségbeesett nő futott oda hozzá, tudva, a patentos őrökhöz bármilyen vészhelyzetben fordulhatnak – olvasható a vagyonvédelmi cég Facebook-oldalán.

„A férjem, rosszul van, segítsen, meghal” – kezdte húzni a vagyonőrt a járókelőkön át közvetlenül a könyvtár bejáratához. A patent őre akkor vette észre a földön fekvő férfit. Azonnal mellé térdelt. A pulzusát nézte, vizsgálta. Közben a szintén a helyszínre érkező fiatalok telefonján hangosítva jelentkező Országos Mentőszolgálat diszpécserével is beszélt.

„A feleségtől megtudtam, hogy epilepsziás a férje és érrendszeri problémái is vannak. Ezt is elmondtam a mentősök diszpécserének” – emlékszik vissza a január 4-én történtekre Ágoston Balázs. Majd így folytatja: „elmondtam a diszpécsernek, hogy lilul a száj, hogy nincs pulzus, szerintem nem lélegzik, s lehet szívinfarktusa is van. Ekkor kaptam az utasításokat, mit tegyek. A két diák tartotta a telefont, én pedig tettem, amit kell. Stabil oldalfekvésbe helyeztem a férfit, felemeltem a fejét, hátrahajtottam és kisvártatva újra levegőt vett.”

Az életmentés sikeres volt. A percek alatt a helyszínre érkező mentősök is elismerően szóltak a patentos őr és az őt segítő diákok lélekjelenlétéről.