Elindultak Ausztriába: biztonsági őrből külföldi segédmunkás


SONLINE.hu – Már vagyonőrből is hiány van Magyarországon, ez pedig egyre nagyobb gondot okoz a biztonsági cégeknek. A nyári rendezvények és fesztiválok idején már egymástól csábítják el az alkalmazottakat, mert attól félnek, hogy nem tudnak eleget tenni a szerződésben vállalt kötelezettségeiknek. Mindez a Balaton térségében is jelentkezik. Ettől azonban még nem fognak jobban keresni a vagyonőrök, sőt az a jellemző, hogy a többség pályaelhagyóként külföldön vállal munkát.

Somogyban is jelentős a munkaerőhiány, arra panaszkodnak a cégvezetők, hogy csak lyukakat foltozgatnak, és nem is járnak mindig sikerrel, mert előfordul, hogy a hiányzó alkalmazottak miatt nem tudnak elvállalni munkákat, vagy vissza kell adniuk.

Alapvető gond a fiatalok külföldre áramlása, már segédmunkásként is többet keresnek kint, mint itthon vagyonőrként – mondta Varga István, a Vagyonvédelmi Szakmai Kamara somogyi elnöke. – Kevés az utánpótlás, a fiatalok már nem jelentkeznek biztonsági őrnek, mert nem sikerágazat. Inkább az alulfizetettség, a foglalkoztatási anomáliák a jellemzőek. Ennek az a következménye, hogy elöregedett a szakma, csak az idősebb korosztály vállalja, akinek van más jövedelme is, például nyugdíja, és emellett keres kényelmesebb, kiegészítő foglalkozást. A piacon nem is várható új munkaerőcsoportok megjelenése. A vagyonőri tanfolyam költséges, 100 ezer forint felett van az ára, sokan nem tudják megfizetni. A munkaerőhiány hamarosan még fokozódhat is, mert az idei év második felében kell megújítani a vagyonőri igazolványokat, amelyet a törvény öt évente ír elő kötelezően. Félő, hogy ezzel újabb nagy létszámú vagyonőr esik ki majd a rendszerből, és ezzel még égetőbb lesz a munkaerőhiány. Sokan a költségek miatt nem újítják meg a vagyonőri igazolványukat, mások nem fognak megfelelni a feltételeknek.

Az ősszel mondott le a 17 éven át tartó megyei kamarai elnökségéről Harkány László. Országos küldött azonban maradt, jelenleg oktatással, vizsgáztatással foglalkozik, ezért átlátja az ágazat problémáit.

– Legutóbb vizsgajelentést készítettem, és 11 főből csupán kettő lett volna alkalmas. Csak a gyengén szakképzett, alacsony színvonalú munkaerő maradt, a magasabban képzettek elindultak külföldre. Visszaváltottak a saját szakmájukra, hiszen lakatosként vagy esztergályosként sokkal többet keresnek Nyugat-Európában, mint hazánkban biztonsági őrként. De az is jellemző, hogy Magyarországon tértek vissza a saját szakmájukba. Az a réteg maradt itthon, akinek a végzettsége papíron megfelel, a tudása alapján azonban alkalmatlan – hangzott Harkány László szigorú ítélete.

Hozzátette: rosszat tett, hogy néhány éve megszüntették a kötelező kamarai tagságot, mert így nincs ráhatás a cégekre, a munkáltatásra. Korábban 130 ezer vagyonőr volt, most sokkal kevesebbet tartanak nyilván. Harkány László szerint is egyre inkább érezhető a munkaerőhiány, a piacon már nehezen lehet talpon maradni. Hogyan lehet óránként 700-800 forintért őrzést biztosítani? Csak feketén vagy félfeketén, adott választ. A munkáltatói költségek pedig emelkednek, például a fegyveres szolgálathoz évi négy lőgyakorlatot kell tartani, ehhez lőteret bérelni. A képzéssel és az oktatással is gond van, mert nincs pályaalkalmassági előtte, ehelyett alanyi jogon bárki befizethet a vizsgára, és ha esetleg az írásbelin segédeszközt használ, a szóbelin már nehezebben csíphető meg, tette hozzá az oktató.

Tízezer fős a hiány, a szakmai tudás csak ennyit ér

Nagyjából 10 ezer vagyonőr hiányzik ma Magyarországról, ez a nyári fesztiválok, nagy tömegrendezvények idején fokozottan tetten érhető, írja a Nol.hu. Az országban 120 ezer vagyonőri engedélyt adtak ki, ám a tavalyi vizsgákon csak mintegy 80 ezren jelentek meg, és 10 ezren halasztást kértek. A vagyonőrök közül sokan Ausztriába mentek dolgozni. Ott egy rövid képzést kell elvégezniük, ezután a magyar vagyonőri képesítéssel is el tudnak helyezkedni, jóval magasabb bérért. A fiatal biztonsági őrök közül növelik a pályaelhagyók számát azok, akiket a munkaügyi központok képeztek ki, ám a munkanélküliek az alacsony fizetés miatt tartósan nem maradnak a szakmában. A megbízók azonban a munkaerőhiány ellenére sem hajlandók emelni a megbízási díjakon. Az érveik arról szólnak, hogy nekik sincs miből többet adni, másrészt a véleményük szerint a piacon kapható vagyonőrök szakmai tudása csupán ennyit ér.