Házhoz jöttek, házhoz mennek


UJPEST.hu – Szeptembertől folytatódik a rendőrség Házhoz megyünk elnevezésű országos programja, amelyhez Újpest tavaly az elsők között csatlakozott. Az újpesti piac most is jó helyválasztásnak bizonyult, sokan tájékozódtak vagy éppen álltak meg egy rövid időre beszélgetni. A Házhoz megyünk szombatjait a bike safe program regisztrációja egészíti ki.

Buchwald Milán r. őrnagy, az újpesti kapitányság megbízott vezetője visszautalt rá, a rendőrség elsődleges feladata sokáig csak a bűnfelderítés volt, napjainkban viszont ugyanekkora hangsúlyt fektetnek a megelőzésre is. A prevenció sikerét jól mutatja, hogy összességében csökkent a vagyon elleni bűncselekmények száma.

Hozzátette, a megelőzés terén mindig új ötletekkel állnak elő. A Házhoz megyünk például kifejezetten az együttműködésre épül, rendőrök, polgárőr, közterület-felügyelő és vagyonvédelmi szakemberek közösen adnak személyes tanácsot. Céljuk a szemléletfejlesztés, hogy a vagyonbiztonság ne csupán lehetőség, egyben cél is legyen, hiszen akár egyszerű eszközökkel magunk is sokat tehetünk érte.

A felkészítést, bűnmegelőzést kiadványokkal és a vagyonvédelmi eszközök rövid bemutatásával teszik teljessé, sőt, aki kéri, azt otthonában keresik fel és adnak személyre szabott, szó szerint házhoz menő tanácsot a szakemberek. Szombati napokon a kerékpárok is regisztrálhatók, erről keretes írásunkban olvashat.

Bike safe

A program lényege, hogy a rendőrség fotó, egyedi azonosító (pl. vázszám) alapján dokumentálja a közlekedési eszközként szolgáló kerékpárokat. A regisztráció önkéntes, és Újpesten egyelőre a Házhoz megyünk szombatján, azaz minden hónap második szombatján van rá lehetőség. Az újpesti rendőrség azonban tervezi, hogy ne csak ekkor, hanem a kapitányságon, ügyfélfogadási időben is lehessen regisztrálni a kétkerekű járműveket. A bike safe előnye ugyanis, hogy egy esetleges lopás után gyorsabban kaphatják vissza biciklijüket a tulajdonosaik, hiszen könnyebb bizonyítani, hogy a rendőrség által megtalált tárgy kihez tartozik. A bejegyeztetés ingyenes, és ahogyan írtuk, roller regisztrációjára is lehetőség van.

Mikor?

A Házhoz megyünköt Újpesten minden hónap második hetében rendezik meg, keddtől szombatig 9 és 12 óra között. Szeptemberben és októberben az újpesti piac a helyszín, ami a mostani alkalom alapján is jó választásnak bizonyult. Ezen kívül az újpesti rendőrök a kapitányságon is készséggel adnak felvilágosítást, tanácsot.

Bűnmegelőzés több fronton

Az újpestiek előtt jól ismert az immár hagyománynak számító Százan Újpestért akció. Lényege, hogy egy előre nem bejelentett, meghatározott időtartamra, a polgárőrökkel, közterület-felügyelőkkel és az Állatvédelmi Járőrszolgálattal teljes Újpestet lefedjék, és bűncselekményeket akadályozzanak meg a rendőrök. Az akció mindig a szakszerű intézkedésen és a jogkövetők védelmén alapul, rendszeressége bűnözői körökben is visszatartó erővel bír. Az eredmény sosem marad el, szeptember 9-éről 10-ére virradóan több ittas vezetőt, körözött személyt is elfogtak, sőt egy drogfogásnak köszönhetően folyamatban van egy kábítószer-terjesztői hálózat felszámolása.

Bike safe – a polgármester is regisztrált

Újpestre is megérkezett a rendőrség bike safe programja, amelyben a közlekedési eszközként szolgáló kerékpárokat lehet regisztrálni. Szombaton a piacon a Házhoz megyünk standjánál lehetett önkéntes alapon, adatlappal, fényképpel dokumentáltatni a kétkerekűeket. Wintermantel Zsolt polgármester az elsők között élt a lehetőséggel. Úgy gondolja, saját biztonságunkért, értékeink védelméért nekünk is mindent meg kell tennünk, amire a kerékpár regisztrációja egy kiváló lehetőség. Cserna Sándor közbiztonsági referens azt mondta, a kétkerekűekre egy biztonsági szalagot helyeznek el a rendőrök, amit roncsolásmentesen nem lehet eltávolítani. Két kerékpár közül sem azt választják ki, amelyiken ott a biztonsági címke.


Kép és szöveg: M. Orbán András