KiberPajzs

Az utóbbi időben a pénzügyi szolgáltatók ügyfelei sérelmére elszaporodó, valamint az online térben elkövetett bűncselekmények számának növekedése miatt az Országos Rendőr-főkapitányság közös összefogást kezdeményezett a Magyar Bankszövetséggel, a Magyar Nemzeti Bankkal, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetével „KiberPajzs” néven. Az együttműködőkhöz az Igazságügyi Minisztérium és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága is csatlakozott.

A digitalizáció fejlődése révén egyre hangsúlyosabban jelennek meg a kiber-térben elkövetett bűncselekmények, ezért a 2022 novemberében indult projekt célja, hogy a lakosság digitális biztonsága, kiberbiztonsági ismeretei és az online felhasználói tudatosság fejlődjön. Ebben segítenek az összefogásban közreműködők tapasztalataikkal, egyéni kommunikációjukkal. A kiberbiztonsági kockázat visszaszorítása érdekében a hazai és nemzetközi jó gyakorlatokat is hasznosítják.

A tervek között egy közös, átfogó országos kampány is szerepel, amely megindult. Ennek két fő területe a kommunikáció és a prevenció. Eddigi eredmények, aktualitások elérhetők a www.kiberpajzs.hu felületen. Az ott lévő tájékoztatók korlátozás nélkül használhatók fel a prevenciós, és egyéb kommunikációs tevékenységekhez, ezzel is segítve, hogy megelőzzük az áldozattá válást.

Az online bűncselekmények igen elterjedtek, magánszemélyek és cégek is vannak a sértettek között. Közös cél, hogy minél több emberhez eljussanak azok a prevenciós tanácsok, amelyek segíthetnek megelőzni, hogy csalók áldozataivá váljunk.

Ezen közös cél elérését támogatja a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Veszprém Vármegyei Szervezete is.