Kopik a privát kopók száma

 

TEOL.hu – Egyre kevesebb a megbízás, így a magánynyomozó is a megyében. A törvényi szabályozás pedig rontja a munkájuk hatékonyságát. Ezen változtatni szeretnének.

Van, ahol jóval kedvezőbb feltételek mellett dolgoznak a magánnyomozók. Illusztrációs képünkön egy lengyel magánnyomozó ügyfelével (Fotó: AFP)

– Nincs jó helyzetben a magánnyomozói szakma, egyre kevesebb a megbízás, azoknak is nehéz eleget tenni a korlátozott lehetőségek miatt, és anyagilag sem éri meg – mondta Majsai János, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Tolna megyei magánnyomozói alelnöke. Hozzátette, ez országos tapasztalat, talán csak Budapesten jobb, de ott sem jó a helyzet.

A céges megbízásokból még lehet profitálni. A leggyakoribb megrendelők a biztosítók, amelyeknek a privát detektívek csalás-gyanús ügyeket derítenek fel, azonban ezen a területen is nagy a visszaesés. Erre Majsai János a saját példáját hozta fel: míg 5-7 évvel ezelőtt havonta volt 15-17 ügye, addig az utóbbi időben már félévente, évente jutott ennyi.

Magánszemélyektől érkező megbízások már csak elvétve akadnak, és ilyen esetekben több problémát is le kell küzdeniük a nyomozóknak. Egyrészt az ügyfeleket általában elriasztják a kiadások, hiszen detektívet fogadni nem olcsó mulatság, átlagosan 6000 forintos óradíjjal kell számolni, és ezen felül plusz költségek is jelentkezhetnek. Ráadásul azt is meg kell értenie az ügyfélnek, hogy nem feltétlenül azt az eredményt hozza majd a nyomozás, amit ő szeretne, vagy elképzelt.

– Ebből a foglalkozásból nem lehet megélni, inkább csak mellékes, kiegészítő jövedelmet hoz – mondta a szakember. Hozzátette, a munkát nagy részben nyugdíjas rendőrök végzik, akik közül az 57 év alattiakat visszaminősítettek szolgálati járadékossá, nekik pedig így már nem éri meg egy vállalkozást fenntartani. Ugyanakkor a jelenlegi törvényi szabályozás is nagymértékben korlátozza a tevékenységüket.

Például a személyiségi jogokra vonatkozó szigorú szabályozás miatt gyakorlatilag nem készíthetnek kamera felvételt, illetve fényképet a megfigyelt alanyról, csak annak a belegyezésével, ami nem életszerű. A szakma, évek óta küzd egy olyan törvényért, mely a jelenleginél több lehetőséget biztosít. El is készült a Magánbiztonsági törvény tervezete, amely arra vár, hogy az arra illetékesek elfogadják. Jelenleg minisztériumi szinten folynak a tárgyalások.

Azt is hozzáfűzte, hogy az utóbbi két évben nem igazán volt új jelentkező sem. Talán ha történik némi előrelépés a törvényi szabályozás terén, többen éreznek majd kedvet a szakmához, és több megbízás is lesz, tekintve, hogy többet tehetnek majd ügyfeleikért.


Ausztriában párhuzamosan dolgoznak

– Országonként nagyon eltérő a magánnyomozás szabályozása – hangsúlyozta Majsai János. Például Ausztriában a magánynyomozó párhuzamosan dolgozhat a rendőrséggel egy ügy felderítésén, bűnügyi nyilvántartásokba, iratokba betekinthet, titoktartás kötelezi, de természetesen ő is köteles a hatóságot tájékoztatni nyomozása eredményéről. A szakma azt is szorgalmazza, hogy önálló magánnyomozó csak megfelelő szakmai, felsőfokú iskolai végzettséggel lehessen valaki. Aki mégis szeretne magánnyomozó lenni e feltételek hiányában, az csak segédként dolgozhat. A készülő törvény tervezetbe e javaslatok bekerültek, hivatkozással az uniós egységesítésre.


A magán megbízások zűrös ügyek

A magán megbízások nagy része a házastársi hűség felderítésére, vagy a gyermek-elhelyezési kérelem megalapozására irányul. Ez egyáltalán nem hálás, illetve kellemes feladat, hiszen más szennyesében kell turkálni. Majsai Jánossal is előfordult már, hogy miután elvégezte a munkát, a felek kibékültek, és ő lett támadásaik célpontja. A magán megbízások között voltak még tartozás követelés rendezési ügyek is. Érdekességek itt is akadtak. Egy ügyfél az M6 építése idején megbízott egy brigádot, hogy az éj leple alatt aszfaltozzák le az udvarát. Ezt a brigád meg is tette, csak a megbeszélt vastagság és terület felét sikerült egy éjszaka alatt megcsinálniuk. Azt ígérték, folytatni fogják, de nem így lett, noha a pénzt megkapták a munkáért. Egy ideig a megbízó maga próbálta meg előkeríteni az elillant munkásokat, majd feladta, és magánnyomozóhoz fordult. A szakembernek kellett felvilágosítania, hogy ő is bűncselekményt követett el, így nem igazán van jogalapja a követelésének.