Közgyűlést tartott a Magyar Szakmai Kamarák Szövetsége


Az ülésen az Igazságügyi és a Belügyminisztérium előadói tartottak előadást az E-Per rendszer kamarákat érintő kérdéseiről, valamint az e-ügyintézés várható hatásairól.

Az ülésen felszólaltak a szakmai kamarák elnökei, illetve azok megbízottai. Német Ferenc, a vagyonvédelmi kamara elnöke hangsúlyozta: a szakmai kamaráknak át kell értékelniük a kormányzattal és a minisztériumokkal való kapcsolatukat: Világosan meg kell határozni a köztestületek társadalmi szerepét, és a közigazgatáson belüli funkciójukat is.

Német Ferenc, aki az SZVMSZK elnökeként a szakmai kamarák szövetségének elnökségi tagjai is, ismét felhívta a figyelmet: abban az esetben, ha jogszabály közfeladatot bíz egy köztestületre, ahhoz forrást is kell biztosítania.


2016.06.23. Kapcsolódó hír

Ülést tartott a Magyar Szakmai Kamarák Szövetsége

Az összejövetelnek a vagyonvédelmi kamara országos szervezete adott otthont.

A kormányzat komolyan számít a szakmai szervezetekre: a kamarák és a minisztériumok között stratégiai együttműködési megállapodások születtek és születnek.

A kormányzati törekvés még nem minden tárcánál érhető tetten, de a legtöbb minisztérium már magáévá tette azokat: az egészségügyi ágazatban dolgozók juttatására a kormány mintegy 82 milliárd forintot költ.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, a Magyar Szakmai Kamarák Szövetségének (MSZKSZ) soros elnöke elmondta: az orvosok alapbére másfél év alatt 70 százalékkal fog nőni, az egészségügyi szakdolgozóké pedig két lépcsőben közel ötven százalékkal. Éger a kormánnyal való viszonyt korrektnek nevezte, de hozzátette: a döntéshozatal még sok esetben csak alig-alig támaszkodik a szakpolitikára. Kiemelte: helyettes-államititkári szinten egészen jó szakmai párbeszédek vannak, de az államigazgatásban felfelé haladva ezek különböző mértékben torzulnak, illetve megsemmisülnek.

Német Ferenc, a vagyonvédelmi kamara elnöke, az MSZKSZ soros alelnöke bízik benne, hogy a szakmaiságra irányuló kormányzati törekvés a Belügyminisztérium jogalkotási munkájában is rövid időn belül jól látható lesz.