Közlemény a lejáró okmányokról

A veszélyhelyzet idején az okmányokra, továbbá az ügyintézésre vonatkozó egyes szabályok megállapításáról szóló 500/2020. (XI. 13.) Korm. rendelet 1. § (1) értelmében „A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet (a továbbiakban: veszélyhelyzet) ideje alatt a magyar hatóság által kiállított, Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányok – ideértve különösen a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi idejét, illetve a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény 89. § (1) bekezdése szerint meghosszabbított érvényességű okmányokat is – a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig érvényesek”.

A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint a hivatkozott jogszabály kiterjed a rendészeti feladatokat ellátó személyek, a segédfelügyelők, valamint a személy- és vagyonőrök képzéséről és vizsgáztatásáról szóló 68/2012. (XII. 14.) BM rendelet alapján kiállított tanúsítványokra is.

Az ORFK tájékoztatása szerint a hivatkozott jogszabály kiterjed a rendőrség által kiállított személy- és vagyonőr, magánnyomozó, vagyonvédelmi rendszert tervező, szerelő valamint vagyonvédelmi rendszert szerelő igazolványokra is.