Magánnyomozás, videórögzítés, 800.000 Ft bírság

A Fővárosi Törvényszék 106.K.700.561/2019/16. számú ítéletének margójára.


A NAIH honlapján közzétett ítélet újabb bizonyíték arra nézve, hogy a videórögzítést, a képrögzítést és a magánnyomozati munkát nem lehet a korábban megszokott – és egyebekben akkor sem teljes mértékben jogszerű – módon és formában elvégezni, a szakmának muszáj megismernie a GDPR előírásait, de még inkább az Adatvédelem szabályrendszerét, logikáját és a teendőit is.

Jelen esetben ugyanis ezek hiánya vezetett egy 800.000 Ft-os bírság kiszabásához és a vesztes per költségeinek a viseléséhez, azaz egy közel egymillió forintos kárhoz. Mindezt pedig úgy, hogy a megfelelő előkészítés és a megfelelő dokumentálás esetén mindez elkerülhető lett volna.

Éppen ezért a Kamara jelenleg igényfelmérést végez, és azt tervezi, hogy kellő mértékű érdeklődés és igény esetén egy online oktatási és képzési, valamint egy üzleti lehetőséget biztosít a kép-, hang és videórögzítéssel kapcsolatban, ami mind a klasszikus vagyonvédelem, mind a magánnyomozás területét felölelné. Kérjük, hogy ha ez a lehetőség felkelti az érdeklődését, akkor azt jelezze a Kamara számára.


A FŐVÁROSI TÖRVÉNYSZÉK ÍTÉLETE


Antal Tibor
Adatvédelmi tisztviselő
SzVMSzK