TÁJÉKOZTATÁS – illetékfizetési kötelezettség változásáról


TÁJÉKOZTATÁS

a személy- és vagyonvédelmi, magánnyomozói, vagyonvédelmi rendszert tervező és szerelő tevékenységre vonatkozó, illetékfizetési kötelezettséggel összefüggő, 2021. január 1. napjától hatályos változásáról


Az állampolgárok anyagi terheinek csökkentése érdekében az egyes adótörvények módosításáról szóló 2020. évi CXVIII. törvény 2021. január 1. napján hatályba lépett több rendelkezése módosítja az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvényt.

A jogszabály módosításokról az alábbiak szerint tájékoztatjuk a személy- és vagyonvédelmi területen tevékenykedő vállalkozásokat, és természetes személyeket.

2021. január 1. napjától már az általános tételű eljárási illetéket nem kell megfizetni bizonyos első fokú eljárásokért.

Ez a személy- és vagyonvédelmi területet úgy érinti, hogy: magánnyomozói, és a vagyonvédelmi rendszert tervező és szerelő engedélyekért (hatósági bizonyítványokért) eddig 3.000.- forint illetéket kellett fizetni az ügyfeleknek, valamint ha ebben a hatósági bizonyítványban változás történt (pl. cég neve, székhely, alkalmazottak személye).

2021. január 1. napjától ezekben az esetekben illeték megfizetése nélkül bírálja el a rendőrhatóság a kérelmeket.

Tehát ez az esetkör csak az eddig illeték megfizetése mellett történő eljárásokat érinti (magánnyomozói, vagyonvédelmi tervező és szerelői egyéni és társas vállalkozások engedélye, hatósági bizonyítványa).


ÁNYK nyomtatvány: RI-0207, RI-0210, RI-0215, RI-0217


Felhívjuk a figyelmüket, hogy abban az esetben, amikor a 22/2006. (IV.25.) BM rendelet alapján igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni, ott nem változott a jogszabály, tehát az IGAZOLVÁNYOK (függetlenül attól, hogy vagyonőri, magánnyomozói, vagyonvédelmi tervezői, szerelői) kiváltása/cseréje/pótlása esetén, valamint a személy- és vagyonvédelmi MŰKÖDÉSI ENGEDÉLYEK kiváltása, vagy ezekkel kapcsolatos változások bejelentése esetén továbbra is igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni, az eddigi gyakorlatnak megfelelően.


SZVMSZK