Magánúton vannak nyomon – Szekszárd


SZEKON.hu – Szekszárd – Szakosodnak a magánnyomozók: egyre változatosabb ügyekben veszik igénybe szolgálataikat. Lehet szó biztosítási csalásról, adósságrendezésről vagy éppen családi bonyodalmakról.

Tolna megyében jelenleg tizenegyen rendelkeznek magánnyomozói igazolvánnyal, három egyéni és egy társas vállalkozás kapott engedélyt – adott tájékoztatást Bognárné Sulyok Andrea rendőr-alezredes, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság igazgatásrendészeti osztályának vezetője.

Majsai János, nyugalmazott rendőr-alezredes két éve váltotta ki igazolványát. Közel negyed százados rendőri pályafutása alatt a vagyon elleni, a gazdasági, és az élet elleni bűncselekmények nyomozásából is kivette a részét. Nyugdíjba vonulása után úgy gondolta, nem hagy fel teljesen a munkával, hanem tovább folytatja azt, hasznosítva sokéves tapasztalatait. Elsősorban nagyobb társaságok megbízásából nyomoz biztosítási csalás-gyanús ügyekben, de magánemberek is fordulnak hozzá. Őket először meghallgatja, és ez alapján dönti el, vállalja-e az ügyet vagy sem.

– Nagyon kellemetlenek tudnak lenni a családi bonyodalmak – mondta a nyomozó. Nem szép feladat, amikor a válás során a gyermekelhelyezéssel kapcsolatban kell azt megfigyelni, hogyan bánik az anyuka a gyermekével. Előfordul az is, hogy hozzátartozót, örököst kell előkerítenie. A rendőrség által lezárt nyomozásokat soha nem folytatja, mert olyan esetben, ahol a testület hónapok alatt nem tudott eredményt elérni, jóval szűkebb hatáskörével több mint valószínű, hogy ő sem tudna. A nyomozás költségeit nem lehet pontosan meghatározni: van, amit ötvenezer forintból is meg lehet oldani, van, ami száz-kétszázezer is lehet.

És hogy melyek a fő munkaeszközei? A szakmáról alkotott általános elképzeléssel szemben fegyvere nincs. Az autó, a telefon és a számítógép viszont nélkülözhetetlen.

Csap János, a pécsi Money Magánnyomozó Iroda vezetője szerint az életnek egyre több területén jelenik meg az igény a magándetektívek szolgálataira. A már ugyancsak nyugdíjas rendőr-őrnagy nyolc éve van a pályán, és azt tapasztalja, hogy a magánnyomozók szakosodnak. Irodája teljes körű szolgáltatást végez, de hozzájuk a leggyakoribb felkérések olyan magánemberektől és cégektől érkeznek, akik felé tartozás áll fent. Az ilyen ügyeknél nélkülözhetetlen a jogi szakismeret, ezért az irodában jogászt is alkalmaznak. A tartozások rendezése érdekében fontos feladat a peren kívüli egyezség előkészítése és lehetőség szerint létrehozása, amennyiben ezt a tartozó fél megtagadja, jogi eszközökkel járnak el. A nyomozás előtt a detektív megállapodik az ügyféllel, szerződésben rögzítik a megbízott feladatokat és annak költségeit, valamint az eredményes munkáért járó sikerdíj összegét. Minden ügy költsége más és más, a szerződésben foglaltakat pedig üzleti titokként kezelik.

Hogyan lehet valakiből magánnyomozó? Magánnyomozó lehet, aki valamilyen szakirányú végzettséggel rendelkezik: rendőrtiszti főiskolát, a nemzetvédelmi egyetemet, jogi egyetemet, vagy a szükséges 300 órás tanfolyamot elvégezte.

Bognárné Sulyok Andrea rendőr-alezredes elmondta, ezután válthatja ki az igazolványát a területileg illetékes rendőrkapitányságon, ahol a végzettségét igazolnia kell, majd a hatóság ellenőrzi, hogy büntetlen előéletű, illetve cselekvőképes-e. Ezután esetleg céget is alapítania kell, szintén az illetékes rendőrkapitányság engedélyével. Ilyenből négyet adtak ki Tolna megyében. A munkavégzés feltételeit a 2005-ös személy- és vagyonvédelmi törvény szabályozza. Adatot gyűjthetnek, felvilágosítást kérhetnek, kép- és hangfelvételt készíthetnek – de mindezt az adatvédelmi, és személyiségi jogokra vonatkozó szabályok, a szerződési feltételek, valamint a titoktartás szigorú betartásával.


www.tolnainepujsag.hu