Meddig mehet el a biztonsági őr?


ATV.hu – Vizsgálja a rendőrség a csalóval szemben agresszívan fellépő biztonsági őrök ügyét

Agresszív biztonsági őrről készült videó terjed az interneten. Az őr egy földön fekvő férfit fenyeget durván egy tököli áruház parkolójában. A biztonsági őrt foglalkoztató cég egyik vezetője azt mondja, a földön fekvő férfi, csalóként adományokat gyűjtött a vásárlóktól. Amikor az őrök megpróbálták felelősségre vonni, egyiküket megvágta.

Egy biztonsági őr minősíthetetlen hangnemben üvöltözött egy földön fekvő férfival, az egyik tököli bevásárlóközpontnál. A videót egy járókelő rögzítette és tette fel a közösségi oldalára.

A videó alapján sokan a biztonsági őrök túlkapásáról beszélnek.

Az ATV Híradónak sikerült elérnie az őröket foglalkoztató céget. Egyik vezetőjük elmondta, a videó csak a történtek utolsó mozzanatait rögzítette. A cég szerint percekkel korábban vásárlók jelezték a biztonságiaknak, hogy két magukat süket némának kiadó férfi adományokért kéreget az üzletben. Később azt is látták, hogy beszélgetnek egymással. Az őrök ezután be akarták kísérni őket az őrszobába, hogy tisztázzák a helyzetet, a két férfi azonban menekülőre fogta.

„Megtámadták az áruház biztonsági vezetőjét, aztán elszaladtak. Egyértelmű volt a dolog, hogy a támadás után a vagyonőrök utánuk mentek. A parkolóban feltartóztatták őket, erre az elkövető az egyik vagyonőrt megvágta” – nyilatkozta Vass Károly, a Szent György Biztonsági Megoldások Kft. őrzési vezetője.

Végül az egyik támadó elmenekült, társát három őr tartotta vissza a rendőrök kiérkezéséig. A közösségi oldalra kikerült videó, az ezutáni pillanatokat rögzítette.

„A verbális kommunikációja nem a legszebb dolog, de az ember, ha már meg van szúrva, egy olyan jellegű problémával szembesül, emberek ők is, de mondom, emberileg meg tudom érteni, szakmailag van kivetnivalóm ezzel kapcsolatban, de a munkájukat ellátták” – folytatta Vass Károly.

Ügyvezető igazgatói utasításra, a cég összes áruházban dolgozó munkatársának, újra részt kell vennie egy krízis kezelő oktatáson.

A videón hallatszik, ahogy az egyik biztonsági őr hivatalos személynek vallja magát és látszik, hogy folyamatosan fenyegeti a földön fekvő férfit a gumibotjával. Ezek létjogosultságáról kérdeztük a vagyonvédelmi kamara alelnökét.

„A személyi és vagyonőr nem hivatalos személy, ő megbízási szerződés alapján jár el. Ha az illetőre rátámadnak, a vagyonőrre, akkor a vagyonőr a jogos keretek között testi kényszert alkalmazhat, a nála lévő könnygáz sprayt vagy gumibotot alkalmazhatja védekezésre, támadás elhárításra” – mondta Német Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara alelnöke.

A történteket a rendőrség, az áruház ipari kamerás felvételei alapján vizsgálja. Garázdaság miatt nyomoznak.