Meglett a 600 milliós sikkasztás és lopás során elrejtett pénz


PESTISRACOK.hu – A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség három férfi és egy nő ellen emelt vádat különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bűntette miatt, akik egy miskolci pénzszállító cégtől 2009 szeptemberében elsikkasztott 600 millió forint megőrzésében és felhasználásában közreműködtek.

A miskolci pénzszállító cégtől 600 millió forintnyi összeget forintban és valutában 2009 szeptemberének elején elsikkasztó alkalmazott ezen tervéről az elkövetést megelőzően beszélt a barátjának, akinek 150 millió forintot ígért a készpénz őrzéséért. A feladatot elvállaló vádlott 50 millió forint ígéretével bevonta az őrzésbe az ügyben szintén terhelt barátját.

Az értékszállító cég alkalmazottja a megszerzett készpénzt autójával egy bérelt garázsba vitte, és abból 100 millió forint körüli összeggel Thaiföldre utazott, a megmaradt pénz őrzését vállaló társaival telefonon tartotta a kapcsolatot. Az őrzést végző terheltek az egyikük női rokonához elvittek 500 millió forintot, aki ezért 50 millió forintot kapott, míg a két férfi egyike 7 millió, a másik 50 millió forintot vett magához. A maradék pénzt két műanyag hordóba és egy háti kézi permetezőbe pakolták, majd a Tarcal határában lévő szőlőben elásták. A garázsban maradt gépkocsit az egyik vádlott alkalmi ismerősével elvitette onnan, amiért 10 millió forintot adott neki.

Ezután az egyik terhelt az elásott pénzből valutára történő átváltás kérésével 100 millió forintot adott az elkövetésbe bevont újabb vádlottnak, akinek ezért 20 millió forintot ajánlott. További 10 millió forintból kifizette az egyik vádlott az időközben Thaiföldön elfogott és sikkasztás bűntette miatt jogerősen 7 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélt pénzszállító 10 millió forint összegű pénzmellékbüntetését. Szabadulását követően a pénzszállítónak 17 millió forintot adott át az egyik elkövető, további pénzeket pedig kassai kaszinóban szerencsejátékra költöttek el. Az elásott pénzből 100 millió forint nedvességet kapott, ezért azt kiszárították, majd ebből részben tízmilliós tételekben szerencsejátékot játszott az egyik vádlott, részben sérülésmentes bankjegyekre cserélték azt a terheltek miskolci és budapesti bankfiókokban. Az egyik elkövető továbbá többmilliós tételekben életbiztosítást és megtakarítási szerződést kötött, gépjárművet vásárolt.

Az ügyészség a három férfi vádlottal szemben, akik közül kettő bűnügyi felügyelet alatt áll, börtönbüntetést, közügyektől eltiltást és pénzbüntetést, továbbá vagyonelkobzást, míg a női vádlottal szemben felfüggesztett börtönt és pénzbüntetést indítványozott.

Az ügyészség azt nem közölte, hogyan buktak le a pénzt rejtegető csapat tagjai.


Forrás: ugyeszseg.hu; Fotó: MTI