Tehetünk a nyaralók biztonságáért


TVKESZTHELY.hu – Keszthely/Gyenesdiás – Elenyésző a nyaraló- és pincefeltörések száma Keszthely térségében – tudtuk meg a Keszthelyi Rendőrkapitányságtól. A hivatalos szervek szerint ennek egyik oka az egyre több helyen üzembe helyezett kamera- és riasztórendszerek, de fontos az is, hogy egyre több helyen bízzák meg a nyaralótulajdonosok szomszédjaikat az ingatlanok felügyeletével.

A téli időszakban fokozott figyelmet fordít a nyaralókra a rendőrség. Ilyenkor a házak tulajdonosai csak ritkán vagy egyáltalán nem látogatnak el a nyaralóikba, így a betörők előszeretettel keresik ezeket az ingatlanokat.

Sós János Gyenesdiáson lakik, és több nyaralóhoz is van kulcsa. Azt mondja, rendszeresen végigjárja az utcát, és ellenőrzi, hogy minden rendben van-e az ingatlanok körül.

„Itt az utcánkban 5-6 nyaraló van, amit mi gondozunk, és hetente ellenőrzünk. Volt már itt baj is, rendőrséget kellett hívni, de annak ellenére minden megoldódott, mert azt is fülön csípték, aki itt lopott. Én nagyon örülök neki, hogy megbíznak bennünk, mi is megbízunk őbennük.” – mondta Sós János.

A rendőrségnek az idei télen kevés munkája akadt a lakásfeltörésekhez kapcsolódóan, az elmúlt évek gyakorlatához és az országos átlaghoz viszonyítva is kevesebb esetben kellett betöréses esethez vonulniuk. Dr. Lakics Andrea rendőr őrnagy elmondta, a tulajdonosok maguk tehetik a legtöbbek ingatlanjuk védelméért.

„A legfontosabb tanácsok, amiket mi tudnánk mondani, az a kamerarendszereknek a beszerelése. Ez több szempontból is fontos. Amikor egy elkövető kint látja, hogy kamerával van felszerelve az ingatlan, akkor már nem akar oda bemenni, vagy pedig később egy betörésnél a rendőrségnek a munkáját könnyíti meg a felderítésben. Ami még fontos szempont, az a jól záródó nyílászáróknak a funkciója. Mindenképpen fontos az, hogy ne sajnáljuk a pénzt egy jól záródó, több ponton záródó, biztonságos zárszerkezetre.” – tájékoztatott a rendőr őrnagy.

A rendőrség arra is felhívja a figyelmet, hogy az ajtókat ablakokat mindig be kell zárni, a bukóra hagyott nyílászárók ugyanis könnyű prédát jelentenek. Fontos az is, hogy készpénzt, nagyobb értéket ne tároljunk az üresen hagyott ingatlanban. A beszerelt riasztórendszereket érdemes vagyonvédelmi céghez beköttetni, hiszen így a felügyelet nélkül hagyott házakhoz gyorsan érkezhet a segítség.

„Mindenképpen olyan céget keressenek, akinek van működési engedélye, és már valamennyire ismert. A technikai berendezéseknél elsősorban arra kell figyelni, hogy mindenképp a cégnek, ahová a technikát bekötik, legyen diszpécser szolgálata, 24 órában elérhető, illetve legyen járőrszolgálata, aki adott eseményre kivonul.” – tájékoztatott Horváth József, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Zala Megyei Szervezetének elnöke.

A szakemberek felhívják a figyelmet arra, a betörések megelőzésében nagy segítséget jelent, ha megbízunk valakit, hogy tartsa figyelemmel az ingatlan, és ürítse ki a postaládát, valamint baj esetén értesítse a rendőrséget.


Regman Karola – Keszthelyi TV