Sajtó-média 2012.


2012.12.02. – Az érintett tudta nélkül készített hangfelvételek jogi megítélése

Jogszabályok:

Ellentmondásos a jogi megítélése annak, ha a beszélgetés egyik résztvevője készít hangfelvételt anélkül, hogy erről a másik tudna. Sem a jogalkotásban, sem a jogalkalmazásban nem tisztázott ez a cselekmény.

A hangfelvétel rögzítésének három fontos jogi vonatkozása lehet: az adatvédelmi jog, a polgári jog és a büntetőjog területén.

Az előadó az olyan hangfelvételek jogi megítélésről beszélt, amelyet a személyesen folytatott vagy a távközlési rendszer útján zajló beszélgetés résztvevője készít, a kommunikációban résztvevő fél vagy felek hozzájárulása nélkül.

A cikk folytatásához kattintson ide: http://securinfo.hu/elirasok/jogszabalyok/884-az-erintett-tudta-nelkuel-keszitett-hangfelvetelek-jogi-megitelese.html


2012.11.16. – Átalakuló kamara

Az új törvényeknek megfelelően a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozó Szakmai Kamara feladatköre átalakult. Német Ferenc, a kamara elnöke a változásokról szólt a Securinfo.hu olvasóinak.

A cikk megtekintéséhez kattintson ide: http://securinfo.hu/hirek/155-hirek/874-atalakulo-kamara.html


2012.11.16. – Magánbiztonsági témájú tárgyalások Bécsben

Dr. Oswald Kessler, tanácsadó, az osztrák titkosszolgálatok egykori vezetője, dr. Füzesy István az Első Magyar Polgári Biztonságvédelmi Klaszter (EMPBK) elnöke és Sólyom Levente tanácsadó magánbiztonsági tárgyalásokat folytattak 2012. november 8-án Bécsben.

Az említettek elsőként Dieter Hampellel, az FAA Holding ügyvezető igazgatójával ültek tárgyalóasztalhoz, ahol megvitatták az EMPBK, az SZVMSZK és más szervezetek által előkészítendő, az Európai Unió Duna Stratégiájához illeszkedő pályázatban való részvétel esetleges lehetőségét.

Folytatódtak az EMPBK és az SZVMSZK által tavasszal megkezdett egyeztetések. Christian Dosekkel, az Osztrák Kereskedelmi Kamara (WKO) biztonságért felelős szervezeti egységének vezetőjével folytatott tárgyaláson további előrelépések történtek a határon átívelő magánbiztonsági, szakmai és gazdasági együttműködéseket illetően.

Ezúttal a Duna Stratégia prioritásaihoz illeszkedő kooperáció lehetősége is felmerült.


2012.11.15. – EGYÜTTMŰKÖDÉS

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Közbiztonsági Tanszék, rendészeti igazgatási-biztonsági szakirány hallgatói számára, november 05-én a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamarában tartotta meg a polgári biztonsági területet ismertető óráit, kamarai szakemberek bevonásával.

Német Ferenc elnök „Biztonsági őrök veszélyben” c. előadásával nyitotta meg a programot, amit követett Dr. Baranyi József c. docens TOP Security vezérigazgató h. „A rendezvénybiztosítás veszélyei különös tekintettel a vagyonőrök testi épségére” c., filmekkel színesített beszámolója.

A hallgatók megismerték Gyöngy Ernő a Kamara Szakmai Kollégium Élőerős Szekció vezetője, a BITTÓ holding ügyvezetője előadásából, a levetített filmekből, a megtartott szerepjátékok alapján a fegyveres vagyonőrök felkészítésének új módszerét.

Ezt követően Eur.Ing. Frank György c. docens a Kamara Szakmai Kollégium elnöke ismertette a lövedékálló védőmellényekben alkalmazott ballisztikai kerámiával végzett laboratóriumi vizsgálatait.

Befejezésül, nagy érdeklődés kísérte Szabó Árpád fegyveres szolgálatot ellátó személy-és vagyonőr, mindennapi munkáját bemutató, saját felvételeivel illusztrált „Tengerjáró hajók védelme kalóztámadások ellen az Ádeni öbölben” c. előadását.


2012.10.24. – MATISZ

2012. október 17-én a Kopaszi gáton lévő Öbölházban zajlott le a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség „2012 Pályára állítás” című kiállítással és szakmai vetélkedővel egybekötött konferenciája.

A rendezvényen felszólalt Klem Ervin a MATISZ alelnöke, Fekete Balázs, a Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, a konferencia fővédnöke, valamint Dr. Dávid Ferenc a Vállalkozók Országos Szövetségének Főtitkára és a szakma számos jeles külföldi képviselője.


2012.10.16. – Újra Fialka György az MBVE elnöke

Fialka Györgyöt immár harmadik alkalommal választották meg a Magyarországi Biztonsági Vezetők Egyesülete (MBVE) elnökének.

A cikk folytatásához kattintson ide: http://securinfo.hu/hirek/155-hirek/848-ujra-fialka-gyoergy-az-mbve-elnoeke.html


2012.10.10. – Megalakult az adatvédelmi hatóság tanácsadó testülete

Tudományos tanácsadó testület alakult pénteken a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság munkájának segítésére. Péterfalvi Attila elnök az információszabadság napja alkalmából tartott budapesti alakuló ülésen arról beszélt, hogy a XXI. század információs társadalmában az adatvédelem kiemelkedő szerephez jut.

A hattagú testület tagjai között van Imre Miklós, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorhelyettese, Könyves Tóth Pál adatvédelmi szakértő, aki Péterfalvi Attila szavai szerint az „adatvédelem egyik atyja”, Szuhaj Mihály, az Informatika a Látássérültekért alapítvány elnöke, Kiss József adatvédelmi szakértő, Balogh Zsolt György, a Pécsi Tudományegyetem dékánhelyettese és Hajdú József professzor, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető tanára.

Péterfalvi Attila az ülés után az MTI-nek azt mondta, hogy az elnök mellett működő, a neves szakemberekből álló testület tanácsaival az egész hatóság munkáját segíti majd. Az elnök közölte, azért is támaszkodni kívánnak a szakemberek tapasztalataira, hogy a hatóság munkája ne rugaszkodjon el a mindennapi élettől. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az információs társadalomban az adatvédelemnek kiemelt szerepe kell hogy legyen, mert a jogi kérdéseken túl több gyakorlati kérdést is felvet. Elmondta, az alapelvek már tisztázottak, ugyanakkor sok adatbiztonsági, technikai kérdés merül még fel, amelyek ugyanúgy az adatvédelem részét alkotják. Példaként említette az információs társadalomban megjelenő megoldásokat, köztük például az e-közigazgatást, az e-egészségügyet valamint az elektronikus szavazás kérdését. Jelezte, a most megalakult tudományos tanácsadó testület tagjai az ilyen és ehhez hasonló ügyekben, valamint a stratégiai kérdésekben is tudnak tanácsot adni. Kitért arra is: mivel a testületben több egyetemi kar is képviselteti magát, bízik abban, hogy jó együttműködés alakul ki a hatóság és a felsőoktatási intézmények között; ez szavai szerint jelentheti azt, hogy az oktatási tevékenységben részt vesznek, és azt is, hogy a hallgatók a hatóságnál tölthetik a szakmai gyakorlatukat. Az információszabadság napja alkalmából Péterfalvi Attila díjat adott át Frank Ádámnak, a HVG-ORAC Kiadó ügyvezető igazgatójának. Az ezüst emlékéremmel járó elismerés odaítélését az információs jogokkal kapcsolatos ismeretek népszerűsítése, a jogi kultúra terjesztése érdekében végzett kiemelkedő „missziós” tevékenységével indokolta.

Forrás: MTI


2012.10.10. Megerősítette az együttműködést az SZVMSZK és a Nemzeti Biztonsági Felügyelet

Gyorsabb és hatékonyabb szakmai kommunikációt, folyamatos információcserét és szakértői segítséget vállal kölcsönösen a Nemzeti Biztonsági Felügyelet és a Személyi, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Kamara abban az együttműködési megállapodásban, melyet a szervezetek képviselői október 3-án írtak alá Hajdúszoboszlón a XVII. Országos Tulajdonvédelmi Konferencia keretében.

Az együttműködés a folyamatos információcsere útján segíti a Nemzeti Biztonsági Felügyeletmunkáját, így gyorsabb és hatékonyabb szakmai kommunikációt eredményezhet, továbbá segíti a kialakítandó terméktanúsítási rendszer általános elfogadtatását is.

Az együttműködési megállapodás megkötésével az NBF deklarálja: megbecsüli a hazai biztonsági szakma tapasztalatait és hasznosítani kívánja eredményeit.

A megállapodás fontos eleme, hogy az NBF a szakmai munka során igénybe veheti a kamara szakértőinek segítségét az eljárásaiban és a szabályozók kialakításában, illetve az érdeklődésre számot tartó rendezvényeken kölcsönösen megjelenési lehetőséget biztosítanak egymásnak a felek.

Forrás: KIM – NBF


2012.09.10. – ISCD konferencia

A KIM háttérintézményeként működő Nemzeti Biztonsági Felügyelet szeptember 3-4-én rendezte meg a második Információbiztonság és Kibervédelem (ISCD) konferenciát, amely egyik felvezető szakmai rendezvénye az idén októberi Budapesti Kibertér Konferenciának.

A teljes hír megtekintéséhez kattintson ide!2012.04.28. – VTVSZEGED.hu – A rendőrségi kommunikáció erősíti a lakosság biztonságérzetét

Hogyan értékelik a biztonságérzetet az állampolgárok? Mitől érzik magukat veszélyben? A média segíti, akadályozza, vagy befolyásolja azt? Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ az Első Magyar Polgári Biztonságvédelmi Klaszter médiafórumán, ahol a sajtó munkatársai és a rendvédelmi szervek szakemberei vettek részt.


2012.01.11. – SZEGEDMA.hu – Élethez igazított alkotmány: alapjog az önvédelem és a magántulajdon védelme