TÁJÉKOZTATÁS I. – COVID-19 (koronavírus)


TÁJÉKOZTATÁS

Az elmúlt héten a Kormány – a COVID-19-re való tekintettel – elrendelte a vészhelyzetet. A kihirdetett vészhelyzetben a személy- és vagyonőröktől elvárható, hogy felelősségteljesen teljesítsék szerződéses kötelezettségeiket.

Magánemberként és szolgáltatást teljesítőként egyaránt be kell tartani az állami intézkedéseket, a vonatkozó kormányrendeletekben részletezett magatartási – pl. higiénés, stb. – szabályokat.

A kialakult helyzetre tekintettel a szolgáltatást igénybe vevő megrendelők-megbízók szinte kivétel nélkül rendelkeztek a megváltozott körülmények közötti működésükre, ezen belül meghatározták a személy- és vagyonőrök feladatait.

A vagyonőrök tehát egy olyan jelentősen megváltozott környezetben élnek és rendkívüli körülmények között dolgoznak, amelyben különösen nélkülözhetetlen a megbízhatóság, a szerződésszerű teljesítés, valamint elvárható a munkavállalók és munkáltatóik részéről a rugalmasság, az együttműködési kötelezettség.

A Kamara kéri a Tisztelt Kollégákat, hogy tevékenységük végzése során különös figyelmet fordítsanak a hatóságokkal való együttműködésre, a szokottnál is jobban segítség azok munkáját.

Az állampolgárokkal szemben tanúsítsanak nagyobb empátiát, és próbálják meg a felvetődő problémákat minél humánusabban elintézni. Ez a kérés különösen azokra a kollégákra vonatkozik, aki olyan helyen teljesítenek szolgálatot, ahol több állampolgár fordul meg, így az esetleges konfliktushelyzetek is sűrűbben fordulhatnak elő (pl. bevásárlóközpontok, tömegközlekedés). Vegyék figyelembe, hogy az állampolgárok többsége ideges, és feszült a betegség miatt, ezért egy nyugodtan fellépő, és a konfliktusokat elsimítani igyekvő személy- és vagyonőr sokat segíthet ezeknek a helyzeteknek a megoldásában.

Végezetül kérem – különösen azok a Tisztelt Kollégák, akik az ügyintézéskor, a személy-jármű- és áruforgalom forgalom ellenőrzésekor iratot, igazolványokat vesznek át – ne feledkezzenek meg saját egyéni védelmükről, saját egészségük megőrzéséről sem, és a tömegkommunikációs eszközökön is napi szinten ismertetett higiéniás szabályokat tartsák be.

Segítő együttműködésüket előre is köszönjük.


Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara