Újraszervezné a vagyonvédelmi kamarát


HAON.hu – Debrecen – A takarítást végző cégeket is betagozná az új elnök, aki valódi felügyeletet akar.

A korábbinál több tevékenységet felölelő, a mainál jobban felépített szervezetté alakítaná a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamarát a márciusban megválasztott új elnök. Fialka György, aki 44 éve foglalkozik a biztonság, 22 éve a magánbiztonság területével, csütörtökön beszélt az elképzelésekről a debreceni Pannon Guard szervezte konferencián. Nem kertelt, amikor a kamara elmúlt évekbeli munkáját „kissé szétcsúszottként” rajzolta meg, amelyik az időmúlást nem követte kellően. Szerinte hiba a kötelező kamarai tagság megszüntetése (2012), mert utána érezhetően fellazult, „szűretlenné” vált a szakmai közösség. Mint mondta, jelenleg például 110 ezer vagyonőri igazolvány van kiadva, miközben 90 ezernél nem dolgoznak többen – regisztráció hiányában jó kérdés, kinél van a fennmaradó rész és mi célt szolgál. Az elnök ezért a vagyonőrök számára visszaállítaná a kötelező kamarai tagságot (mindössze évi másfél-kétezer forint fejében), amiért cserébe valódi érdekképviseletet ígér. Sorolta is a réteget érintő feszültségforrásokat, a létbizonytalanságot, az alacsony fizetéseket. – Általános tapasztalat a nettó ötszáz forintos munkadíj, de az sem ritka, hogy nem fizetik ki utánuk a különböző járulékokat. Ez utóbbit orvosolná, ha a vagyonőröket alkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatnák a cégek.

A piacon az elnök közlése szerint körülbelül 3700 céget tartanak nyilván, de valós tevékenységet feltehetően ezernél is kevesebb végez.

Pintérék támogatásával?

Fialka György koncepciójában a biztonságszervezés tudományként jelenne meg a jövőben, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen már most is van ilyen képzés, de ő ezt mesterképzésig vinné. Az a szakma ugyanis – tartja –, amelyiknek nincs egyetemi lába, nem képes tudománnyá válni. A cél érdekében biztonságtechnikai mérnöki kamarát hozna létre, amolyan szakmán belüli elitet, a felsőoktatással szoros együttműködésben.

Szintén a kamarába tagozná a fegyveres biztonsági őröket, az önkormányzati rendészeti dolgozókat, de a takarítást végzőket is, ez utóbbi terület ugyanis – mutatott rá – kifejezetten biztonsági kérdés, elég az elmúlt években leleplezett ipari kémkedési, lopási, adatvisszaélési ügyeket szemrevételezni. Tehát az újragondolt kamara mind tagságában (körülbelül 200 ezer főt érintene), mind felügyeleti jogosítványaiban erősebb szervezet lenne.

Fialka György modellje a Biztonságpiac nevű szakmai lap információi szerint annyira elnyerte a Belügyminisztérium tetszését, hogy hajlandóak lennének biztosítani a vagyonvédelmi kamara működéséhez szükséges munkakörnyezetet (irodát és infrastruktúrát), megteremtenék a kötelező tagság bevezetésének törvényi hátterét, valamint normatív pénzügyi támogatást biztosítanának a valóban közszolgálati tevékenységhez.


HBN-RaL