Rendezvények 2007-2010.


2010.12.01. – A Kriminálexpo 2010-ről

Igen tisztelt munkatársak! Ezúton is szeretném megköszönni, a Kriminálexpó 2010 rendezvénysorozat sikeres lebonyolításához nyújtott segítségeteket. Külön köszönöm a „Biztonság 2010” konferencián személyesen megjelenő és véleményével, javaslatával az ott folyó munkát színesítő kollégák részvételét. Őszinte megbecsülésem jeleként engedjétek meg, hogy az alábbiakban beavassalak benneteket, közös sikerünk, tanulságos „kulisszái” mögé. Köszönöm, hogy megmentették a rendezvényünket…” „mondta a rendezvénysorozat kezdeményezője, dr. Misi Mária, Az Ügyészek Egyesületének Elnöke néhány perccel a zárást követően. Eredetileg ugyanis, a Napi Gazdaság Kiadó volt a konferencia szervezője, aki az utolsó pillanatokban kiszállt a szervezésből és egy e-mail-ben kérte fel a Kamaránkat a „tűzoltásra”. A gyakorlati kivitelezés az SZK-Service kft. feladata volt. Ennek fényében különös jelentőséggel bír, hogy sikerült dr. Eiselt helyettes államtitkár úr és számos más kiválóság megjelenését és a szakmai jövőnket illető kormányelképzelések ismertetését biztosítani. Remek és magasan kvalifikált előadók, kitűnő moderátorok és pörgő ritmus fémjelezte a „teltházas” konferenciát. Erre tekintettel, cégünk az előadók engedélyének függvényében, felteszi a honlapjára az egyes korreferátumok anyagát, illetve azok legfontosabb elemeit. Végig jelen voltunk,- tudatosan szerényen tervezett installáció mellett – a Kriminálexpo szakkiállításon is, elsősorban kiadványainkkal. Az SZK-Service Kft. a felmerülő költségeket döntően személyes munkával egyenlítette ki, s így jelentős aktívummal fejezte be a rendezvény sorozatot. Külön öröm számunkra, hogy a „Biztonság” c. magazin, nemcsak megjelent a rendezvényen, hanem szerkesztői, fotósai a „beharangozó sajtótájékoztató”-tól kezdődően minden jelentős mozzanatát rögzítették a rendezvény sorozatnak és a lapzártára figyelemmel, ha kisebb terjedelemben is, de tudósítást ad a decemberi számában a történtekről. Ezt a fórumot is kihasználva szeretnék köszönetet mondani a példamutató együttműködésért a Legfőbb Ügyészség, a Katonai Főügyészség, a VPOP, az ORFK, a HM EI Zrt., a Compexpo kft.,vezetőinek és személyes közreműködőinek. Az elsődleges szervezői és résztvevői értékelések szinte valamennyi megnyilatkozása elismerően szólt az SZVMSZK és az SZK-Service kft. „rendezvénymentő” vállalásáról és a befektetett, bár szemmel nem, mindig látható munkáról.

Őszinte tisztelettel: Dr. Szurmay László, ügyvezető


2010.11.12. – KRIMINÁLEXPO 2010 – „Kommunikáció a biztonságos Magyarországért”

18. nemzetközi biztonsági és informatikai, bűnmegelőzési, bűnüldözési, igazságszolgáltatási konferencia és szakkiállítás a Legfőbb Ügyészség és az Ügyészek Országos Egyesülete társrendezésében. Az idei Kriminálexpo jubileumi esemény, az Ügyészek Országos Egyesülete fennállása 20. évfordulóján kerül megrendezésre. Ez alkalommal a hatékony bűnmegelőzés, az eredményes bűnüldözés, a pártatlan és szakszerű igazságszolgáltatás nagyrészt állami feladatainak összegzését tűztük célul, helyet adva a biztonság más – ezzel azonban összefüggő – területei bemutatkozásának és hagyományos társasági rendezvényeinknek.

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓTERVEZETT PROGRAMOKwww.kriminalexpo.hu


2010.11.12. – Biztonságpiac Konferencia 2010.

Szeretném felhívni figyelmüket, hogy november 25-én, a Kriminálexpó záró rendezvényeként szervezzük a Biztonságpiac 2010 konferenciánkat.

BIZTONSÁGPIAC 2010 KONFERENCIA PROGRAM

Azon kedves partnereink, akik szeretnének valamilyen egyéb megjelenési formában is támogatni a rendezvényeket, kérem az alábbi lehetőségeken jelezzék szándékukat.

Az alábbi linkre kattintva megtekinthető a Napi Gazdaság újság, Napi Védelem mellékletének októberi számát, szíves használat céljából: NAPI VÉDELEM – 2010.október


2010.11.10. – Kamarai Klubnap

MEGHÍVÓ a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara KAMARAI KLUBNAP rendezvényére (1135 Budapest, Szegedi út 37-39. – 2010. november 30. 10:00)

Program:

 • 10:00-11:00 Az iskolai agresszió okai, megjelenési formái, az áldozattá vált gyermek tünetei. Hogyan vehetjük észre, hogy baj van?
  Előadó: Dr. Bilkei Pál kriminálpszichológus
 • 11:00 -12:00 Droghelyzet Magyarországon. Iskolás korosztály és a drogok. Drogok hatása a viselkedésre, tünetek. Új típusú anyagokkal kapcsolatos ismertetés (pl. Gina, Zsuzsi).
  Előadó: Sebők Viktor nyá. rendőr alezredes
 • 12:00-12.15 szünet
  A szünetben szendvics biztosított.
 • 12:15-13.15 Az iskolai erőszak kezelési és megelőzési lehetőségei –jó gyakorlatok
  Előadó: Gyurkó Szilvia szakértő, Országos Kriminológiai Intézet
 • 13:15-től kötetlen fórum az előadók és a közönség részvételével
  Moderátor: Dr. Szövényi György a Magyar Biztonságvédelmi Egyesület főtitkára

A fórum témája:

 • Iskolai agresszió és biztonságvédelem
 • Mi lehet a megoldás – beszéljünk róla? Technika vagy élőerő? Biztonsági őrt minden iskolába?
 • Meddig lehet elmenni (jogi, szakmai keretek – van ahol az igazgató már csomagátvizsgálást, kamerákat, beléptető rendszert szeretne)? Mire lenne szükség?
 • Milyen legyen a biztonsági őr intézkedése egy oktatási intézményben? Mire figyeljen oda különösen (pszichológiai, jogi, szakmai szempontból)
 • Mit tudunk javasolni biztonságvédelmi szakmai szempontból,ha felkeres bennünket egy iskolaigazgató?
 • Milyen tapasztalatai vannak a szakma képviselőinek az iskolák védelmében?

Minden érdeklődőt szeretettel várunk! Szívesen várjuk a további téma-javaslatokat is! A belépés ingyenes!


2010.11.09. – Változások és aktualitások az államháztartás belső kontrollrendszerében – szakmai konferencia

Az NMD Tanácsadó, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. Változások és aktualitások az államháztartás belső kontrollrendszerében 2010. címmel 2010. november 25-én szakmai KONFERENCIÁT SZERVEZ.


2010.09.30. – Emlékeztető a VII. Magánnyomozói Konferenciáról

Pécs, 2010. szeptember 07-08.Idén Pécs adott otthont a minden évben, immár hetedik alkalommal megrendezésre kerülő,  Országos Magánnyomozói Konferenciának 2010. szeptember 07-08-án. Jelentős szerepe  volt az idén a nemzetközi kapcsolatok ápolásának. A VII.Országos Magánnyomozói Konferenciával szinte egyidőben zajott a Nemzetközi Detektív Szövetség (IKD) konferenciája szintén Pécsett. A VII. Országos Magánnyomozói Konferencia megnyitóját megtisztelték jelenlétükkel az IKD tagszervezetek delegátusai. (Jöttek a teljesség igénye nélkül: Egysült Királyságból, Szlovéniából, Franciaországból, Ausztriából, Hollandiából, Törökországból, Romániából, Olaszországból, Indiából,Svájcból.) Jelen volt továbbá a megnyitón Tony Imossi (Egyesült Királyság) az IKD főtitkára, és Rasid Ali Malik (Pakisztán) a Detektívek Világszövetségének( WAD) elnöke. A Román Nemzeti Detektív Szövetséggel (ANDR)  együttműködési megállapodás aláírására került sor. A  megnyitót követően „Lobbi parti” keretében  termékbemutatókat tekinthettek meg az érdeklődők és lehetőség nyílt a magánnyomozóknak a személyes kapcsolatfelvételre, kapcsolatépítésre az IKD tagszervezetek delegátusaival. Ahogy az elhangzott a beszédekben is,  a kamara és az IKD részéről is,fontosnak tartják az együttgondolkodást, közös célok kitűzését.

Ezt követően informatív, érdekes előadásokat hallhattunk a kiváló előadóktól, az alábbi témákban:

 • A magánnyomozói szerződéskötés kulcskérdései gyakorlatiasan
  Előadó: dr. Szövényi György  a Magyar Biztonságvédelmi Egyesület főtitkára, a magánnyomozók kézikönyve SZVMSZK kiadvány társszerzője..
 • Nem igaz kommunikáció a magánnyomozói munkában
  Előadó: dr. Szűcs György kommunikációs tréner
 • A korszerű íráspszichológia, grafológia lehetőségei a magánnyomozásban
  Előadó: dr. Agárdi Tamás klinikai írásszakértő, szakpszichológus
 • A magánnyomozás technikai eszközei
  Előadó: Rohánszky Mihály információvédelmi szakértő, SZVMSZK Budapesti magánnyomozói alelnök
 • A biztonságos mobilkommunikáció – Avagy „…ez nem telefontéma”
  Előadó: Radnai Tamás és Vőneki Róbert Tifon Europe Kft.
 • Mészáros Bence tanársegéd, a PTE jogi karának oktatója az SZVMSZK szakmai álláspontját ismertette a készülő magánnyomozói törvényjavaslathoz.

Herczeg Anna


2010.09.27. – Az IKD 17. Konferenciája

Pécs, 2010. szeptember 6-8. – A Nemzetközi Detektív Szövetség (IKD) 16. konferenciáján 2009 októberében Bécsben úgy határoztak az IKD delegátusai, hogy a 2010 évi konferenciát Magyarországon Pécsett az Európai Unió Kulturális Fővárosában tartják szeptember 6-8-ig. Több hónapos előkészítő munka után 14 országból 30 magánnyomozó érkezett 2010. szeptember 6-án a pécsi Hotel Kikeletbe. A résztvevő országok: Egyesült Királyság, Szlovénia, Franciaország, Németország, Ausztria, Hollandia, Törökország, Olaszország, Svájc, Románia, Norvégia, India, Pakisztán és Magyarország volt. Meglepetés volt India és Pakisztán magánnyomozóinak részvétele. Meghívtuk erre a konferenciára a Detektívek Világszövetsége elnökét: Rasid Ali Malik urat is Pakisztánból, aki elfogadta meghívásunkat, és részt vett a konferencián.

A szeptember 7-én 09.00 órakor kezdődött konferencia főbb témái voltak:

 • Tony Imossi (Egyesült Királyság) főtitkár beszámolója az elmúlt évről.
 • Georg Hirtl (Ausztria) főtitkár helyettes tájékoztatója az IKD-ban folyó főbb szervezési munkák állásáról, valamint az IKD honlapjának szükséges frissítéséről, és ezzel kapcsolatban az IKD delegátusok feladatairól.
 • Markus Wegst (Svájc) pénztáros beszámolója az IKD anyagi helyzetéről, és Werner Sachse revizor megállapításai erről a témáról.
 • Georg Hirtl (Ausztria) tájékoztatása az IKD logójának használatáról.
 • Az IKD vezető tisztségviselőinek megválasztása a 2010-2013. időszakra.

Az IKD delegátusok újra főtitkárnak választották: Tony Imossit, főtitkár helyettesnek: Georg Hirtl-et, pénztárosnak: Markus Wegst-et, valamint revizornak: Werner Sachse urakat. A konferencia kiemelkedő témája volt: Andreas Heim úr (Németország) az EPIC projekt ügyvezetőjének projektoros bemutató előadása a készülő Európai Magánnyomozók Kézikönyvéről. Ez az un. „Kézikönyv” az interneten lesz elérhető az IKD tagországokban dolgozó magánnyomozók részére, és nagymértékben megkönnyíti azoknak a magánnyomozóknak a munkáját, akik más országokba folytatnak magánnyomozói tevékenységet. A 2011-es évi 18. IKD konferencia időpontjának és helyének kiválasztása és megszavazása is napirendi pont volt. Erre a konferenciára: Románia, Törökország, Olaszország és Portugália pályázott. Portugália nem vett részt a pécsi konferencián, így ők „kiestek” a pályázók közül. Románia, és Olaszország visszalépett Törökország javára, így a 18. IKD konferencia Törökországban, Isztambulban lesz 2010. év nyarán. 2010. szeptember 7-én a pécsi Pátria Hotelben 14.00 órakor kezdődött VII. Országos Magánnyomozói Konferencia megnyitóján, majd az azt követő lobbi partin az IKD konferencia résztvevői is jelen voltak, ahol Tonyi Imossi IKD főtitkár, és Rasid Ali Malik a Detektívek Világszövetségének elnöke is felszólalt. Német Ferenc SzVMSzK elnök, és a magyar elnökség felszólalásainak megértését szinkrontolmács és technika segítette. Jelen voltak amikor a Román Nemzeti Detektív Szövetség részéről Maria Bumbaru elnök, és az SzVMSzK részéről Német Ferenc elnök baráti együttműködési EGYEZMÉNYT írtak alá. Az IKD delegátusoknak a konferenciákon kívül igyekeztünk olyan programot összeállítani, hogy egy kicsit megismerhessék Pécs idegenforgalmi nevezetességeit (Kászim pasa dzsámiját, a világörökség részét képező Cella Septichorát (Ókeresztény temetőt), a Széchenyi teret, a Székesegyházat, valamint a Pezsgőpincét). Az eső miatt viszont elmaradt a „kisvonatos” városnézés, amit előzőleg megrendeltünk, de 7-én délelőtt a szolgáltatónál lemondtunk. Szeptember 6-án este a vacsorát a Villányban lévő Wunderlich látványpincében borkóstolással egybekötve fogyasztották el. Szeptember 7-én estére az IKD konferenciák hagyományos zenés gála-bankettjét szerveztük meg a Hotel Kikeletben, ahol nagyon jó hangulatban éjfélig szórakoztak az IKD konferencia résztvevői és hozzátartozóik. A gála-bankett megnyitóján a külföldi IKD delegátusok külön-külön dicsérték a Kamaránk kitűnő szervező munkáját, a konferencia helyszínének megválasztását, valamint a programok gördülékenységét. Nagyon jó ötletként említették a magyar magánnyomozókkal történt közvetlen kapcsolatfelvételt. Többen, akik repülővel érkeztek Ferihegyre, megköszönték a jól megszervezett utazásukat Pécsre. Elmondhatjuk tehát, hogy az IKD delegátusai eredményes konferencián vettek részt és hozzátartozóikkal együtt sok szép emlékekkel távoztak Európa Kulturális Fővárosából. A Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara ennek a rendezvénynek a lebonyolításával nagyban növelte az elismertségét az európai magánnyomozók vezetői, és az IKD delegátusai körében.

Csatári Tibor Sándor, SzVMSzK IKD delegátusa


2010.09.14. – 2010. évi őszi kamarai biztonságtechnikai konferencia, szakmai továbbképzés

MEGHÍVÓ 2010. évi őszi biztonságtechnikai konferenciára / szakmai továbbképzésre, melyre tisztelettel meghívom a területi biztonságtechnikai alelnököket és a területen dolgozó biztonságtechnikai szakembereket, tervezőket, telepítőket, érdeklődőket.

Ideje: 2010. október 13-14,  Helye: AQUA-SOL Hotel ****  (Hajdúszoboszló, Gábor Áron utca 7-9.)

A konferencia témája: Biztonságtechnikai, vagyonvédelmi követelmények és lehetőségek az intelligens épületekben

Célépületekben, nagyobb irodaházakban, bevásárló központokban, kórházakban, lakóépületekben a korszerű épület felügyeleti és riasztórendszerek tudományos technikai megoldásai.

A közintézmények, nagyvállalatok, vagyonvédelemmel- biztonsággal foglalkozó mikró, ki-közép és nagyvállalkozások szakmai és tudományos ismereteinek bővítése, a legmodernebb technológiák megismertetése. Az intelligens épületek, épületrendszerek biztonságos és gazdaságos működtetése ma már elképzelhetetlen korszerű informatikai rendszerek nélkül. Ezen számítógépes hálózatok adatkezelési és információ-továbbítási lehetőségeit használják ki az ahhoz csatlakozó, az adott objektum üzemeltetéséhez tartozó modern biztonsági, tűzvédelmi és épületgépészeti vezérlő, szabályozó rendszerek is. Magyarországon az elmúlt rövid időszakban az építőipar hatalmas fejlődésen ment keresztül, – a modern, világszínvonalú, hatékony, de mindezek mellet a lehető legolcsóbb legyen. Ez új szemléletmód és módszerek bevezetését igényli. Ezen módszerek bemutatására kívánunk szakmai fórumot létrehozni, amely lehetőséget biztosít a biztonságtechnika, tűzvédelem, katasztrófa- és vészhelyzetek kezeléséhez szükséges távközlési, informatikai, valamint a kapcsolódó nemzetközi és magyar szabályozási kérdések felvetésére, és a szakemberek eszmecseréjére.

PROGRAM – 2010. október 13. (szerda) – Vagyonvédelmi követelmények

 • Megnyitó előadás
 • Német Ferenc – SZVMSZK országos elnöke
  A szakmai kamarák szerepe, együttműködésük fontossága az intelligens épületek, épületrendszerek biztonságos és gazdaságos működtetésében.
 • Takács Sándor – SZVMSZK Békés megyei elnök
  Integrált (Intelligens) rendszerek napjainkban az élőerő munkájának szolgálatában.
 • Bittó Ferenc – SZVMSZK Személy- és vagyonőr alelnök
  Gyakorlati tapasztalatok. Vagyonőr és az intelligens biztonsági rendszerek kapcsolata.

  (Mit nyújt a vagyonőrnek egy int. rendszer? Az int. rendszer kiszolgálása. A kezelés, üzemeltetés, riasztás fogadásának problematikája.)
 • EBÉD
 • Polner Péter – StreamNet Kft. műszaki igazgatója
  A tervező elvárásai, a megbízó kötelességei
 • Jankov István – SMARTme TRADE Kereskedelmi Kft. ügyvezetője
  Vagyonvédelem az automatizált otthonban.

  (Milyen automatizálási megoldásokat keresnek ma az otthontulajdonosok? Hogyan épül egymásra az otthonautomatika és az elektronikus vagyonvédelem? Hogyan szolgálhatják ki a változó piaci igényeket a vagyonvédelmi rendszerek telepítői?)
 • Takács Zoltán – Rosemberg Magyarország Kft. Dipl. Ing.
  RFID kártyák felhasználási lehetőségei az automatizált épületekben
 • Frank György – SZVMSZK Tudományos biz. elnök Eur. Ing.
  Egy kórház személy és vagyonvédelmi ”IQ számának” meghatározása matematikai módszerrel.
 • ZMNE előadás
  Merre tovább az intelligens rendszerek fejlődésében?

  (Épületautomatizálás, épület-felügyeleti rendszerek fejlődési irányai. Mit vesz át a technika, meddig van szükség az emberre?)

PROGRAM – 2010. október 14. (csütörtök) – Vagyonvédelem, mint biztonságtechnika

 • Erdélyi Tibor – Elcon Electronic Kft. ügyvezető igazgatója
  Integrált épület-felügyelet + Energia információ = Energiatudatos üzemeltetés
 • Jakab Péter – MBK Bank Zrt. igazgatója – Bankbiztonság
  A bankbiztonság és az intelligens megoldások kapcsolatrendszere

  (A bank, mint kiemelten veszélyes üzem intelligens rendszerei. Esemény esetén mikor, és hogyan tudja átvenni az irányítást a beavatkozó személyzet? Automatikus fél intelligens megoldások a bankbiztonság területén.)
 • Benedek László – Servintern Kft. ügyvezető igazgatója
  Intelligens videotechnika, merre tovább az intelligens videó megoldások területén?

  (Felismerés, -arc, tárgy, rendszám, esemény, stb.- követés, riasztás problémaköre a videotechnikában. Adatfeldolgozás és adattárolás problémaköre.)
 • Waldmann Sándor – WMD Elektronics Kft. ügyvezető igazgatója
  Scout automata térfigyelő (a megoldhatatlannak tűnő feladatok megoldása)
 • KÁVÉSZÜNET
 • Tomolák Sándor – Intellió Kft. értékesítési igazgatója
  Épület és területvédelmi megoldások
 • Bata Miklós – Aspectis Kft. ügyvezető igazgatója
  NETAVIS dinamikus képelemzés
 • Besenyei Péter – STP Kft. ügyvezető igazgatója
  Képfeldolgozás
 • EBÉD

TOVÁBBI PROGRAMOK


2010.07.02. – SZVMSZK Airsoft Arena Kupa

Tisztelt Hölgyem / Uram! 

A Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara és az Airsoft Arena ezúton meghívja Önöket a következő eseményre: I. SZVMSZK Airsoft Arena Kupa

Az esemény célja, a kamara tagok szakmai tudásának, felkészültségének és látókörének bővítése.

A helyszín: Az Airsoft Arena Európa egyik legnagyobb, 3000 négyzetméteres, fedett, civilek számára is nyitott katonai kiképző központja.

Az időpont: július 02. 13. óra

A program:

 • A Kamara által meghívott szakmai szervezetek egy-egy 10 fős csapattal neveznek a Kupáért.
 • A csapatok az Airsoft Arenaban profi katonai kiképzők vezetésével egy zártkörű oktatáson vesznek részt, ahol elsajátítják a speciális airsoft fegyverek használatát és a különleges katonai technikákat.
 • A meglévő és az új tudás birtokában, és katonai kiképzők vezetésével a csapatok feladatokat kapnak, melyeket az Arena területén hajtanak végre egymással versenyben.
 • A verseny speciális figyelő állásokról a meghívott nézők számára is folyamatosan nyomon követhető.
 • A csapatokat az előre meghatározott értékelési szempontok alapján osztályozza a szakmai zsűri. A legjobban teljesítő csapatok a döntőbe jutnak, ahol egy különleges airsoft játékban dől el a végső győzelem.
 • A győztes kihirdetése után a nap eseményeit az Airsoft Arena teraszán egy hangulatos grill partyn megvitathatják a résztvevők és a meghívott vendégek.

A fődíj: Az SZVMSZK vándorkupája, valamint a győztes csapat részére egy teljes körű szakmai képzést és játékot biztosítunk az Airsoft Arenában. Kamarai ajándékcsomaggal minden kedves résztvevő csapatot megajándékozunk.

Részvétel: A csapatok a Kupán egy regisztrációs lap kitöltésével nevezhetnek, melyet az info@airsoftarena.hu címen igényelhetnek. Nevezési díj nincs, a catering költsége 2000.-Ft/fő.

Felszerelés: A csapatok saját szervezetük formaruhájában vesznek részt a versenyben, hogy a zsűri számára is könnyen nyomon követhető legyen a csapatok elosztása. A feladatok végrehajtásához szükséges felszerelést (fegyver, lőszer, védő szemüveg, sisak) az Airsoft Aréna biztosítja a csapatok részére.

A résztvevő csapatok száma korlátozott, így kérjük, hogy nevezési szándékukat mielőbb visszajelezni szíveskedjenek. A versenyhez sok sikert és jó szórakozást kívánunk Önöknek!


2008.10.08-09. – ESBOC konferencia (Ukrajna, Ungvár)

Az ESBOC 2008 évi soros elnökének Slavomir Wágner úrnak, és az ESBOC Ukrán Szervezete a: UFRNSB elnökének Szergej Sabovta úrnak a meghívására, három tagú magyar küldöttség utazott ki Ukrajnába a az ESBOC tagszervezeteinek éves konferenciájára. A magyar delegáció tagjai: Birtalan Géza az SzVMSzK országos elnökségének tagja, Csatári Tibor országos magánnyomozói alelnök, és Bittó Ferenc a az SzVMSzK FEB elnökségének tagjai voltak.

A két napos konferencia főbb témái:

 • Az Európa Parlament részére benyújtott képviselői dekrétum – mely a szabad gyakorlású szakmák jelentőségéről szólt – megvitatása,
 • az ESBOC 2009-es programjának előkészítése,
 • a 2012-es közös Lengyel-Ukrán szervezésű Labdarúgó Európa Bajnokság biztonsági kérdéseinek megtárgyalása,
 • a civil és az állami szerezetek részvétele a biztonsági piacon.

A konferencián Lengyelország részéről: Slavomir Wagner, Ukrajnából: Szergej Sabovta, a Cseh Köztársaságból: Ladislav Pavek, Szlovákiából: Iván Sándor urak vezették a delegációjukat. A konferencia nyilatkozatban támogatta az Európa Parlament részére 0056/2008-as számon benyújtott képviselői deklarációt. A konferencián több felszólalás volt. A Kamaránk részéről Birtalan Géza úr szólalt fel, mely felszólalása nagy sikert aratott. A konferencia ukrán résztvevői nagy vitát folytattak a civil és állami szervezetek részvételéről az ukrán biztonsági piacon témáról. Csatári Tibor magánnyomozói alelnök átadta az Ukrán Szervezet elnökének Szergej Sabovta úrnak a kamarai törvényünk magánnyomozókra vonatkozó részét angol fordításban annak elősegítése érdekében, hogy Ukrajnában is törvényben legyen engedélyezve, és szabályozva a magánnyomozás. A konferencia végén Slavomir Wagner úr ünnepélyes keretek között átadta az elnöki tisztet Birtalan Géza úrnak, aki a 2009-es évben az ESBOC soron következő elnöke lesz.


2008.09.17. – Bevásárlóközpontok Biztonsága

Szeptember 17-én a Kamara székhelye adott otthont annak a konferenciának, amely a bevásárlóközpontok készenléti állapotát vizsgálta különböző válságszituációk esetében, úgymint közveszéllyel való fenyegetés és általános vészhelyzetek kezelése. A Bevásárlóközpontok Szövetsége, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem és a Kamara közös rendezvényének célja, hogy az érintettek előre felkészülhessenek a lehetséges szituációkra és azokra előre elkészített forgatókönyvek alapján professzionális választ adjanak, mondta Német Ferenc a rendezvény megnyitóját követően.


2008.06.16. – Az IKD 2008 évi kongresszusa, és a Brit Nyomozók Egyesülete éves közgyűlése

Április 18-án: Az 1964-ben alapított IKD „Internationale Kommission der Detektív-Verbande„ (Magánnyomozó Egyesületek Nemzetközi Szövetsége ) másnéven Nemzetközi Detektív Szövetség a világszerte működő magánnyomozók legnagyobb együttes képviseleti szerve az idei éves kongresszusát-melynek házigazdája a Brit Nyomozók Egyesülete, a szervezet Egyesült Királyságbeli tagja-az Egyesült Királyságbeli Walsall város Village Hotelban tartotta 2008. április 18-19-én. A Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara magánnyomozói alelnöke: Csatári Tibor és Pintér Tamás angol tolmács képviselte a magyar magánnyomozókat az IKD Kongresszusán és a Brit Nyomozók Egyesülete éves közgyűlésén, melyen 16 ország magánnyomozói vezetője vett részt. Tony Imossi megnyitója után ismertette, hogy Portugália, Olaszország, nem tud jelen lenni, de megjelent újra Csehország, Izrael, Japán és Nigéria. Új tag lett átmeneti tagsággal India, melynek 125 magánnyomozó tagja van. Belgium és Portugália is jelentkezett tagnak, beadták a papírokat, de még nem fizettek tagsági díjat. Ezután a beszámoló következett a 2007 évről, melyet Georg Hirtl főtitkár helyettes ismertetett, majd a tagszervezetek éves jelentése lett ismertetve. A kincstárnok, és az auditor éves jelentése után a Minimum Standard azon részét vitatták meg, mely arról szólt, hogy csak a bűncselekmény elévülése után kaphasson magánnyomozói engedélyt az aki már büntetve volt, de magánnyomozóként akar tevékenykedni. A főtitkár tájékoztatta a kongresszus résztvevőit, hogy a Minimum Standard már be lett nyújtva az Európa Parlamentnek, de még döntés nem született. Kívánatos lenne minden országban lobbizni az európai parlament képviselőinél ennek elfogadása érdekében. Nagy problémát lát abban, hogy az Egyesült Királyságban adatvédelmi okokra hivatkozva a parlamenti képviselők nem támogatják a magánnyomozók törekvéseit. A kongresszus végén a Román Nemzeti Detektív Szövetség elnöke Maria Bumbaru meghívta az IKD tagországok képviselőit 2008. június 26-29 Romániában, a Brassó melletti Predeálban megrendezésre kerülő Magánnyomozók Nyári Iskolájába. Csatári Tibor magánnyomozói alelnök is meghívta a Kongresszus résztvevőit Budapesten 2008. június 18-19-én megrendezésre kerülő V. Országos Magánnyomozói Konferenciára.

Április 19-én: A nemzetközi nyomozó küldöttek találkoztak az Egyesült Királyságbeli kollégáikkal, hogy Őméltósága Dr. Ernst Markel-a Bírák Nemzetközi Egyesületének tiszteletbeli Elnöke, az Osztrák Legfelsőbb Bíróságtól – és egy vezető londoni adatvédelmi specialista jogász vezetésével érveket hallgattak meg a magánszektorban végzett nyomozások szabályozásáról. A Biztonsági-ipari Hatóság képviselője előadást tartott, melyben elmagyarázta, mi az oka a késlekedésnek a magánnyomozókra vonatkozó 2001 évi Magán Biztonsági-ipari Törvény végrehajtásának, és miért érzi túlzott leterhelésnek a Belügyminisztérium a közelmúltbeli nyilvános konzultáció során feltett kb. 150 kérdés megválaszolását. Az éves közgyűlésen lemondott az eddigi elnök és a Brit Nyomozók Egyesületének vezetősége, és új választásra került sor. A vezetésben annyi változás lett, hogy új elnököt választottak: Tony Imossi lett az új elnök, a vezetés többi tagját újra választották. Tony Imossi tehát nemcsak az IKD főtitkára lesz a következő két évben, hanem a Brit Nyomozók Egyesületének az Elnöke tisztséget is betölti. A kongresszus, és az éves közgyűlés meghatározta a soron következő feladatokat is melynek teljesítésében minden tagállam magánnyomozói is érdekeltek.

Csatári Tibor, magánnyomozói alelnök


2008.05.30. – Lélektaktikai tréning

Első alkalommal került megrendezésre a Kamara által szervezett Lélektaktikai tréning az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Nemzetközi Oktatási Központjában, melyen a civil biztonságvédelmi ágazat kiválasztott képviselői vehettek részt. A kétnapos képzés keretében több olyan válságszituációba is kerülhettek kollegáink, mely helyzetekkel az elmúlt évek tapasztalatai alapján saját munkájuk során is találkozhatnak, úgymint pénz- és értékszállító elleni támadás, vagy védett objektum meg-támadása. A képzés színvonalát jelzi, hogy azt olyan szakemberek irányították, kik a nemzetközi bűnüldöző szervek kiképzésében is rendszeresen részt vállalnak. Német Ferenc a Kamara elnöke örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy a hivatásos rendvédelmi szervek köztudott leterheltségük ellenére kiemelt figyelemben részesítik a civil biztonságvédelmi ágazat szereplőit, mely együttműködés véleménye szerint hathatósan hozzájárul a közbiztonság javulásához. Az elnök elvárása, hogy az ilyen irányú szakképzés rendszeresítése nagyban csökkentse a civil biztonságvédelmi szakemberek veszélyeztetettségének mértékét, hivatásuk gyakorlása közben. Szavai szerint a professzionális, szakmai reagálásnál nincs hatékonyabb biztonsági intézkedés. A képzés létrejöttét előkészítő és szervező munkájával Szabó Róbert, a La Porte biztonsági szolgálat vezetője nagymértékben segítette, akinek az elnök a képzés végeztével mondott köszönetet.


2007.12.09. – Beszámoló a Szlovén Köztársaság Detektívek Kamarája Igazgató Bizottságának 13. üléséről

2007. november 9-én a Szlovén Detektívek Kamarája Igazgató Bizottságának elnöke Janko Trivunovic meghívta az SzVMSzK elnökét Német Ferencet, a magánnyomozói alelnököt Csatári Tibort, és a Zala megyei Szervezet elnökét Szabó Jenőt Ljubljanába a december 7-én megtartandó kibővített Igazgatói Bizottsági ülésre. A meghívásra a 2006-ban, Debrecenben megkötött EGYEZMÉNY (együttműködési megállapodás) értelmében került sor.

Ezen az ülésen – hasonlóan, mint a 2006. évben – az Igazgatói Bizottság tagjain kívül az Ellenőrző Bizottság, a Választott Bíróság, valamint a Szlovén Belügyminisztérium képviselői vettek részt. 2006. novemberében megtartott Országos Elnökségi ülésen olyan döntés született, hogy erre az ülésre Csatári Tibor magánnyomozói alelnök, és Szabó Jenő a Zala megyei Szervezet elnöke fog kiutazni, mert Német Ferenc elnök úr három területi szervezet rendezésében megtartandó kamarai rendezvényen fog részt venni, így akadályoztatva lesz a kiutazásban. Ljubljanába 21. 55 órakor érkeztünk, a vasútállomáson Jankó Trivunovic elnök úr fogadott minket, majd gépkocsijával Domzalebe vitt minket a Korona Hotelbe, a rendezvény helyszínére. December 7-én 12. 00 órakor kezdődött az Igazgatói Bizottság 13. ülése. – Jankó Trivunovic elnök üdvözölte a résztvevőket: a magyar magánnyomozók képviselőit, valamint a Szlovén Belügyminisztérium képviselőjét és az Igazgató Bizottság tagjait, majd ismertette a beszámolóját a 2007. évi munkájukról. Hosszasan méltatta a magyar és a szlovén magánnyomozók között 2006-ban, Debrecenben megkötött Egyezmény gyakorlati tapasztalatait. Több szlovén magánnyomozónak nyújtottak Zala megyei magánnyomozók szakmai segítséget, és magyar magánnyomozóknak is segítettek Szlovéniában a magánnyomozók. Nagyon jónak ítélték az együttműködésünket.

Ezután tájékoztatta az Igazgatói Bizottság tagjait a 2007 októberében Zaragózában tartott Európa Kongresszusról, és az IKD tevékenységét a Minimum Standard kidolgozásában, és annak jelentőségét az EU országaiban. Bejelentette, hogy december 20-én Boszniában, Banja Lukában a Magyar-Szlovén Egyezményhez hasonlóan együttműködési megállapodás aláírására fog sor kerülni a Szlovén és a Boszniai magánnyomozók között. Jankó Trivunovic elnök úr után a Szlovén Belügyminisztériumból: Jarc Sreckó osztályvezető úr a magándetektívek törvényességi felügyeletének helyzetét ismertette. Ennek keretében tájékoztatta a résztvevőket, hogy a 2008-as évben megváltozik az ellenőrzési módszerük. Többet nem lesz rendszeres ellenőrzés a magánnyomozóknál, hanem csak annál a magánnyomozónál ellenőriznek, aki ellen valamilyen törvénysértés miatt bejelentés érkezik. Ezután a magyar magándetektívek képviselőjeként Csatári Tibor az SzVMSzK országos magánnyomozói alelnöke felszólalása következett. Ismertette a Kamaránk Magánnyomozói Tagozatának 2007 évi munkáját a már elkészített, és a honlapunkon is megjelent beszámolójában írtakat. Külön kiemelte a külföldi kapcsolataink kiépítésének fontosságát, az IKD-ba (Nemzetközi Detektív Szövetség) belépésünket, és a jól működő osztrák és szlovén kapcsolatainkat. A következő felszólaló Szabó Jenő a Zala megyei Területi Szervezet elnöke volt, aki tájékoztatta az Igazgatói Bizottság tagjait a Zala megyei magánnyomozók, és a szlovén magánnyomozók nagyon jól működő konkrét munkakapcsolatairól. Az új magánnyomozói engedélyek, és igazolványok cseréjével kapcsolatos változásokat is ismertette, majd az Igazgatói Bizottság ülése Janko Trivunovic elnök záróbeszédével ért véget. Az ülés után Jankó Trivunovic elnök úrral tárgyaltunk arról, hogy Boszniában tájékoztassa a boszniai magánnyomozók vezetőit, hogy szívesen kötne a Személy, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara a boszniai magánnyomozók szövetségével együttműködési megállapodást. Janko Trivunovic elnök úr ígéretet tett arra, hogy a tárgyalásuk után azonnal tájékoztatni fog annak eredményéről. 2006. december 8-án 07.40 órakor induló „ Citadella „ intercity vonathoz Janko Trivunovic elnök úr vitt ki minket a Ljubljanai pályaudvarra. Együttműködésünk további fejlődését ez a találkozó is nagyon jól elősegítette.

Csatári Tibor, magánnyomozói alelnök


2007.10.14. – Biztonsági őrök a bűnmegelőzésért – I. Országos verseny

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Bűnmegelőzési Intézete, az Országos Rendőrfőkapitányság Rendészeti Szervek Kiképző Központja és a VÉDOK Vagyonvédelmi, Magánnyomozói, Oktatói és Szolgáltató Kft. közös szervezésében került megrendezésre 2007. október 12-én és 13-án a „A BIZTONSÁGI ŐRÖK A BŰNMEGELŐZÉSÉRT” elnevezésű I. Országos Verseny. A verseny fővédnöke Dr. Takács Albert igazságügy és rendészeti miniszter volt, míg a verseny védnöki tisztét Német Ferenc a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke látta el. A rendezvény első napján versenybizottsági tagként Német Ferenc elnök, míg a második napon Szécsi György élőerős alelnök képviselte a kamarát.


2007.10.11-13. – II. Biztonság & Technika Biztonságtechnikai Szakkiállítás és Vásár

2007. október 11-13. között rendezték meg a SYMA Sport – és Rendezvényközpontban a 2. Biztonság & Technika Biztonságtechnikai szakkiállítást és vásárt, melyen önálló standon a Kamara is képviseltette magát. Német Ferenc elnök rendkívül fontosnak tartja, hogy a Kamara ilyen és ehhez hasonló rendezvényeken is megjelenjen, mivel a tagsággal és a nyilvántartott vállalkozásokkal való kapcsolatfelvétel és kapcsolattartás egyik jelentős helyszíne lehet a kiállítás. A Kamara munkájának bemutatása nem csak a jelenlegi tagok számára, hanem az érdeklődőknek, a jövőbeni tagoknak is fontos információkkal szolgálhat. 


2007.06.27. – Feljegyzés a biztonságtechnikai továbbképzésről

Az SZVMSZK biztonságtechnikai tagozata a 2006. évben elfogadott tervnek megfelelően 2007.06.13-14-én megtartotta a 2007. évi tervezett továbbképzését. A továbbképzésen részt vettek az országos, illetve a megyei szervezetektől érkezett jelentkezések alapján kamarai tagjaink. A továbbképzésen összességében 51 fő vett részt. Megállapítható, hogy a résztvevők a kitűzött célnak megfelelően új ismeretekre tettek szert, a témakörökben átfogó ismeretanyag birtokába jutottak. Az előzetes várakozástól eltérően kevesebb résztvevő volt jelen. A szakmai továbbképzés mind széles körűbb átadása miatt nagyobb aktivitásra lenne szükség. Azok a területi szervezetek akik nem képviseltették magukat a továbbképzésen bizonyára a napi munkában folyamatosan használható és fontos ismeretektől maradtak távol. A továbbképzésen a megelőző időszakban a biztonságtechnikai alelnök részére különböző formában megküldött témák lettek kiválasztva. Természetesen több téma került felvetésre, ezek továbbképzésbe való beillesztése újabb továbbképzésekkor lesznek napirendre tűzve.

Az első témája a továbbképzésnek a munkavédelem a biztonságtechnikai területen címet viselte. Előadó dr. Kósa Csaba főiskolai tanár. Az előadás során átfogó képet kaptunk a munkavédelem területéről, különösen felhívva a figyelmet a mindennapi teendőkre a munkavédelemben. Minden résztvevő szembe-sülhetett a munkáltatói felelősség igen komoly részt vállalásáról. Mindenki átismételhette munkavédelemmel kapcsolatos teendőket és átfogó ismereteket kapott a jogszabály rendszerről is. Az előadás második részében a biztonságtechnikai szakma gyakorlása során előforduló munkavédelmi helyzetek és megoldásokra kaptunk válaszokat. A felvetett kérdéscsoportok a következőek voltak: Egyéni védőeszköz használat; Munkavédelmi oktatás; Balesetek kivizsgálása; Munkavédelmi képviselő; Munkavédelmi munkakör szabályai; Munkavégzés közben használandó eszközök munkavédelmi szabályai; Létrák, állványok, emelőeszközök használata; Alpin technológia igénybevétele; Kisgép kezelői és gépkezelői szabályok és oktatás. A résztvevők folyamatosan feltehették kérdéseiket az egyes témakörökkel kapcsolatban. Az őket érintő és érdeklő témákkal kapcsolatban az előadó messzemenőkig megpróbált korrekt, egyértelmű válaszokat adni. Az előadás mindenki számára érdekes, elgondolkodtató és új ismereteket adó. Néhány résztvevő megfogalmazása szerint olyan elő-adást hallottak, amit minden a szakmában dolgozó részére előbb-utóbb átadni szükséges. Felvetődtek a regionális vagy megyei továbbképzések szükségessége, melyre az előadó szívesen vállalkozna.

A továbbképzés második témája a biztonságtechnikai szabványok rendszere, valamint a konkrét szabványok ismertetése és értelmezése volt. Az előadás sorozatot az MSZT. részéről Szabó József főosztályvezető előadása kezdte. Átfogó ismertetést nyújtott a Magyar Szabványügyi Testület munkájáról, a magyarországi szabványosításról. Tájékoztatást kaptunk a szabványok használatának szabályai-ról, megvásárlásaik lehetőségéről. Az előadó kitért az SZVMSZK és MSZT. kapcsola-tára. Üdvözölte, hogy a SZVMSZK. évek óta fontosnak tartja az európai szabványok magyarországi magyar nyelven történő megjelentetését. Örömét fejezte ki, hogy ebben az évben is a kamara hozzájárul néhány szabvány fordításának költségeihez. Ez a for-dítás teszi majd lehetővé azok magyarországi bevezetését, terjesztését és felhasználásuk lehetőségét biztosítja. Az előadó külön kiemelte Móré Attila és Móró Lajos ez irányban tett több éves erőfeszítését is. A szabványokkal kapcsolatban a konkrétumokat Móré Attila előadásából ismerhettük meg. Alapvetően meghatározásra kerültek azok a legfontosabb szabványok, melyek a biztonságtechnikai telepítők mindennapi munkájában szerepet játszanak. Fontos, hogy nem minden szabvány szól a telepítőknek, hiszen a szabványok alapján történnek a gyártások és az eszközök megfeleltetése. A résztvevőknek röviden ismertetésre került az összes biztonságtechnikában jelenleg érvényben lévő szabvány. Az un. általános feltételeket telepítési, karbantartási és üzemeltetési esetlegesen tervezési direktívákat tartalmazó szabványok pontról pontra ismertetve lettek. Az előadás több órán keresztül tartott, de még így is maradt olyan szabvány, illetve szabványrész, melyre az idő rövidsége miatt nem kerülhetett sor. Az előadó a rendelkezésre álló időt maximálisan kihasználva sok fontos részletre hívta fel a figyelmet. Megjegyzendő, hogy a kamarai továbbképzések között eddig hasonló mélységekbe menő, az elhangzottakhoz hasonló részletekbe menő előadás eddig nem volt. A résztvevők megállapították, hogy későbbi időpontban az előadás tovább folytatása szükséges. Elképzelhető, megfelelő érdeklődés alapján az, hogy hasonló előadások megtartása szükséges regionális szinten is.

Összességében megállapítható, hogy a továbbképzés elérte célját, új ismeretekkel, továbbgondolásra érdemes ötletekkel gazdagodtak az ott résztvevők. Akik ezen a továbbképzésen nem tudtak részt venni, sajnálhatják, hogy elmulasztottak egy igen szín-vonalas és szakmai szempontból is fontos továbbképzés lehetőségét. Reményeink szerint hasonló jellegű és témájú továbbképzések a továbbiakban is lesznek. A két előadó ígéretet tett arra, hogy előadásaik kivonatolt tartalmát egy jegyzetben foglalja össze, melyet a kamara honlapján mindenki számára elérhetővé teszünk. A biztonságtechnikai alelnök e fórumot is felhasználva köszöni meg az előadók munkáját, a résztvevők aktív közreműködését. Teszi ezt annak reményében, hogy a kamarai továbbképzések mind szélesebb körben fognak megvalósulni az elkövetkezendő időszakokban.

Takács Sándor, biztonságtechnikai alelnök