Sajtó-média 2010-2011.


2011. ÉVI SAJTÓFIGYELÉS

2011. december 2011. november 2011. október 2011. szeptember
2011. augusztus 2011. július 2011. június 2011. május
2011. április 2011. március 2011. február 2011. január

EGY AUTÓ, EGY RENDŐR?! – MR1 Kossuth Rádió telefonos interjú Német Ferenccel, az SZVMSZK elnökével

Mit gondol, megvalósítható ez? Az egy autó, egy rendőr modell?

Amerikában működik, bizonyos területeken, és ott sem a Harlembe küldik ki az egy rendőrt az egy autóval, hanem a vidéki területekre. Kicsit talán hasonló ez, mint itt a KMB-s rendszer. A kérdés, hogy a rendőri vezetés mennyire zárkózik fel az intézkedő rendőr mögé, hogy az ügyészség mennyire partner abban, hogy a rendőri intézkedéseknek segítséget nyújtson és milyen lesz a bírósági gyakorlat, amikor egy rendőr próbál majd intézkedni. Néhány év múlva el fog dőlni, hogy van-e ennek létjogosultsága vagy sem. Hogy az adminisztráció megöli-e ezt a szándékot. Én azt hiszem, hogy mindent, ami a közrend, közbiztonság erősítését célozza, meg kell próbálni.

Vidéken talán működhetne, de most volt egy győri példa, ami kudarcba fulladt, és a fővárosban próbálnak ezzel kísérletezni. Mások a feltételek is, mint az Egyesült Államokban.

Igen, de azért mert volt egy negatív győri példa, nem kell mindjárt az egészet negatívvá formálni, mert ha Heves, Nógrád megyében kiballag 8 rendőr és rájuk ront húsz ember kapával, bottal, akkor ez nem jelenti azt, hogy a 8 rendőr nem képvisel erőt. Talán egyetlen esetből nem kell teljesen átfogó statisztikát levonni. Vannak esetek, amikor egy rendőr is tud intézkedni és tudjuk, hogy nagyon sokszor polgárőrökkel, vagyonőrökkel együtt intézkednek vagy egy plázába, ott vannak az őrök is, akik ott vannak és tudják segíteni az intézkedést.

Ön is azt mondja, hogy egy fizikailag valóban ott álló ember, kell, hogy intézkedjen, mondjuk 5-6-8-10 emberrel szemben, hanem mondjuk, lehet, hogy egy darab rendőr van az intézkedő csapatban, úgy érzem, hogy ezt ön is kétségbe vonja, hogy ez működhet.

Vannak országok, ahol az egy rendőr elmegy intézkedni és ha valami gond van és ő azt mondja, hogy segítséget kér, annyi lesz a rendőr a környéken, hogy nem fog beférni a média az utcába. Ha ezt a hátteret tudják garantálni, akkor van jövőképe ennek. Ha a rendőr azt mondja, hogy intézkedés közben ott marad, segítséget kér és aztán a rádióján hiába kér segítséget, nem tudnak rá reagálni, mert nincs benzin az autóban, nincs a környéken járőr, akkor nem lesz életképes a modell.

Az autóról már beszéltünk, arról is, hogy kell benzin is abba az autóba, milyen technikai feltételek kellenek ahhoz, hogy itthon működhessen ez a modell?

Külföldön már léteznek a rendőrautókban a kamerák, amelyek az intézkedés jogszerűségét dokumentálja bizonyító erővel, de vannak kint olyan területek, ahol nem kell bizonygatni, mert, ha úgy dönt a sheriff, hogy valaki gyorsan hajtott, akkor az gyorsan hajtott. Tehát a rendészeti szervek elfogadottsága, társadalmi beágyazottsága magas. Nincs meg az a szintű ellenállás, amely itt a magyar társadalomban az elmúlt 6-8 évben kialakult. 


2010. ÉVI SAJTÓFIGYELÉS

 2010. december  2010. november 2010. október
 2010. augusztus  2010. július  2010. június 2010. május
2010. április  2010. március  2010. február  2010. január