Szegedi alelnököt választott a Magyar Szakmai Kamarák Szövetsége


SZEGEDMA.hu – Német Ferenc eddig csupán az elnökség munkájában vett részt. Céljuk az, hogy szakmai alapot biztosítsanak az őket érintő jogszabályok módosításaihoz.

Megújult elnökséggel vág neki a 2017-es évnek a Magyar Szakmai Kamarák Szövetsége. Éger Istvánt, Magyar Orvosi Kamara elnökét ugyanis Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke váltja. Alelnökké, a szegedi Német Ferencet, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnökét, elnökségi tagnak Balogh Zoltánt választotta meg a közgyűlés 2016 decemberében. A 11 éve működő szervezet a köztestületi kamarákat tömöríti, 13 kamara tagja, a résztvevők sora pedig várhatóan még az idén bővül, mert csatlakozik a Magyar Vadász Kamara.

Német Ferenc kiemelte, a szövetség kiváló lehetőség arra, hogy a szakmai tapasztalatokat kicseréljék, megvitathatják, miként képesek jól lobbizni a kormányzat irányába, megbeszélhetik, milyen az egyes minisztériumokkal a kapcsolattartás. Két olyan rendezvényük is volt az elmúlt években, amelyet a Parlamentben tartottak. A kormánypártok mellett az ellenzékiek is részt vettek ezeken a gyűléseken.

„Ha egy-egy kamarának segítségre van szüksége, akkor megpróbál az egész közösség melléállni” – mondta az alelnök. A tagokon keresztül több mint 300 ezer embert tömörít a Magyar Szakmai Kamarák Szövetsége, azaz valóban jelentős nyomást tudnak gyakorolni szükség esetén. Az aktív lobbi tevékenységgel kapcsolatban kiemelte az egészségügyhöz köthető kamarákat, az ő munkájuknak is köszönhető, hogy az ágazatban jelentős béremeléseket hajtottak végre.

Sikernek látja azt is, hogy megjelentek azok a jogszabályok, ahol kötelező egyeztetni a köztestületekkel a jogszabály-módosítás előkészítése során. Bíznak abban, hogy ez később még jobban kiteljesedik. „Szeretnénk, ha a politika ötleteihez biztosíthatnánk a szakmai alapot, hogy később ne kelljen hirtelen módosítani a jogszabályokat” – fogalmazott egyik jövőbeni céljukról Német Ferenc.