Hírek | Főoldal
Eseménynaptár
Hónap:
2017
HétKedSzeCsüPénSzoVas
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
a hónap teljes programja
Szavazás
Mit vár Ön a rezsióradíj bevezetésétől?
Hírek

Magyaridok.hu - Szigorúan ellenőriznék a vagyonvédelmi cégeket

2017.03.30.

Szigorúan ellenőriznék a vagyonvédelmi cégeket

 

Forrás: http://magyaridok.hu/belfold/szigoruan-ellenoriznek-vagyonvedelmi-cegeket-1525807/

 

Össze kell zárniuk a migráció és a terrorizmus miatt a rendészeti területen működő állami és magánszerveknek a vagyonvédelmi kamara új elnöke szerint. Fialka György visszaállítaná a kötelező kamarai tagságot, átvilágítaná a biztonsági cégeket és új alapokra helyezné a hatóságokhoz fűződő kapcsolataikat.

 

Alapvető változásokat sürget az állam- és a magánbiztonsági cégek viszonyában a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara új országos elnöke. Fialka György szerint Európa biztonsági helyzete bizonytalan, és bár a terrorizmus eddig elkerülte hazánkat, hiba lenne azt hinni, hogy Magyarország érinthetetlen.

 

– A rendészeti területen működő szerveknek össze kell zárniuk – hangsúlyozta, majd kiemelte: körülbelül százezer biztonsági őr van hazánkban, akiket adott esetben védelmi feladatokba is be lehetne vonni.

 

Ehhez azonban először rendezni kell a kamara és az ágazat viszonyát. Fialka György nemcsak a kötelező tagságot írná elő a területen működő cégeknek, de szigorú ellenőrzés alá is vonná azokat.

 

A vagyonvédelem ma sok szempontból szürkezónának számít. A kamara elnöke úgy véli, ha folyamatosan átvilágíthatnák a cégeket, az ágazat végre kifehéredhetne, a vállalkozások száma pedig a jelenlegi 3800 körüliről drasztikusan, akár 700-800-ra is csökkenhet. Az első támadásokat mégsem szakmai oldalról, hanem a parlamenti ellenzék részéről kapta: a közelmúltban a Jobbik pártsajtója azt sugallta, hogy a kamara elnöke Pintér Sándor embere, aki a rendszerváltás előtt az állambiztonság kiszolgálója volt. Fialka György erre azt mondta: rendőrként kezdte a pályafutását, majd informatikai, biztonságtechnikai területen képezte tovább magát, így bekerült például abba a szűk körbe, amelynek tagjai a Ferihegyi repülőtér biztonsági rendszerét tervezték.

 

– Operatív technikai területen dolgoztam. Olyan eszközök, védelmi rendszerek megalkotásában vettem részt, amelyek a bűnmegelőzést és a bűnüldözést segítik: levélbomba-vizsgáló berendezés, különféle biológiai nyomrögzítő stb. Ahhoz, hogy ezek hatékonyan működjenek, nyilvánvalóan titokban kellett tartani a fejlesztésüket, ebből kifolyólag az ilyen bizalmas munkák a titkosszolgálatoknál zajlottak – fejtette ki. A belügyminiszterhez fűződő viszonyáról szólva pedig leszögezte, nem tartja magát bábnak, de korrekt munkakapcsolatban van Pintér Sándorral, akivel egy időben dolgoztak a rendőrségnél, később pedig, amikor 20 éven át bankbiztonsággal foglalkozott, számos alkalommal egyeztettek szakmai kérdésekről.

 

Az új kamarai elnök a munkavállalók helyzetének javítását is elengedhetetlennek tartja. – E tekintetben a kötelező alkalmazotti jogviszony előírása lenne az egyik legfontosabb lépés, hiszen ettől kezdve az őrök már nem lesznek egyszerűen eldobhatók – húzta alá Fialka, aki a fentebb említett rendészeti együttműködés érdekében a képzésen is változtatna. – A jövő biztonsági őreinél rendészeti szemléletet kell kialakítani, hogy észre tudják venni a környezetükben megjelenő devianciát.

 

Az öngyilkos merénylőket nagyon nehéz kiszúrni, mert többnyire véletlenszerűen választják ki a célpontjukat, de minden más esetben a jól képzett biztonsági őrök segíthetnek észlelni, előre jelezni vagy akár meg is akadályozni a bűncselekményeket. Erre már ma is van példa, de ezt általánossá kellene tenni – magyarázta, hangsúlyozva, hogy egyelőre hiányoznak az információs csatornák is. Tehát a százezer biztonsági őrhöz nem jutnak el azok az adatok, hogy hol és mire kellene fokozottan figyelniük, és gyakran baj esetén sem tudnak mást tenni, mint hogy tárcsázzák a segélyhívó számát vagy a 107-et.

 

 

Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Országos Szervezete
H-1132 Budapest, Kádár u. 13. Tel: +36 (1) 422-0079 Fax: +36 (1) 220-8921

SZVMSZK ©2009. Minden jog fenntartva.