Publikált szakdolgozatok | Szakmai Kollégium | Főoldal
Eseménynaptár
Hónap:
2017
HétKedSzeCsüPénSzoVas
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
a hónap teljes programja
Szavazás
Mit vár Ön a rezsióradíj bevezetésétől?
Publikált szakdolgozatok

 

Csaba Tamás Gábor - 2013.

A szakdolgozat a vezeték nélküli hálózatok biztonsági kérdéseivel foglalkozik. A szerző ezen hálózatok védelmi rendszerét kísérli meg egy újabb eszközzel kiegészíteni.

A rádiójelek lehallgathatóak, de ez ellen a tikosítás, hitelesítés és egyéb módszerek bizonyos fokú védelmet nyújtanak. A fontos adatokat többnyire vezetéken továbbítják és például a Magyar Honvédség Veszélyesanyag Ellátó Központnál a vezeték nélküli technológia kifejezetten tiltott.

Mindezek ellenére a Szakdolgozat Szerzője szerint a vezeték-nélküli átvitelé a jövő és mint megemlíti: a Gartner nevű elemző cég ezt ki is mutatta.

A mű ismerteti a vezeték nélküli hálózatok eszközeit, az ide vonatkozó szabványokat, a veze-ték nélküli hálózatok védelmének a módjait, azokat a támadási formákat, amikkel támadhatók, a rádióhullámokkal kommunikáló eszközök helymeghatározásának módszereit. Ezen túl egy olyan módszert tervez meg és dolgoz ki, amellyel felderíthetőek a vezeték nélküli hálózat támadói.

A szakdolgozat a lehető legaktuálisabb technológiákat figyelembe véve íródott.

A módszer gyakorlatba történő átültetése idő, erőforrás és programozási ismeretek hiányában csak részben valósult meg.

Sikerült egy olyan rendszer felállítása, amely kiszűri a hálózat elleni gyengébb támadásokat és elkülöníti a támadókat. Azon támadókat, akik sikeresen áttörik a hálózat védelmét, kellően nagy mennyiségű adattal árasztja el annak érdekében, hogy ne bonthassa a kapcsolatot idő előtt. Két olyan módszer elveit fektette le, amelyek alkalmasak az ilyen jellegű támadások támadóinak felderítéséhez.

A téma nagyságát, aktualitását figyelembe véve még számos kutatási feladat kell, hogy meg-oldásra kerüljön a felvetett problémával kapcsolatban.

 

Dévényi Petra - 2013.

A személy- és vagyonvédelemben alkalmazott lőfegyverek, illetve lőszerek vizsgálatakor elsődleges fontosságú a vonatkozó, és hatályos jogszabályok előírásainak áttekintése. Esetünkben a jogszabályok elemzése igen összetett, hiszen vizsgálni kell magát a személy- és vagyonvédelmi tevékenységet szabályozó jogszabályokat, a lőfegyverekre vonatkozó jogszabályokat, a hatályban lévő Büntető Törvénykönyvet stb. Dolgozatom során kizárólag a legfontosabb – a címben megjelölt témához - vonatkozó paragrafusokat emeltem ki, a teljesség igénye nélkül. A jogszabályok vizsgálata után térek át a téma részletezésére, amelyben magának az alkalmas lőfegyvernek a kiválasztására, azon belül is a fegyverválasztásnál legfontosabb tényezőre, a lőszerre irányul.

 

Arnóczy MIlán - 2013.

A fotovoltaikus (napelemes) energiát használó rendszerek ritkák, mivel kevés olyan hely van, ahol kiépítésük valóban indokolt.

Ezen rendszerek fontosak lehetnek a biztonságtechnika palettáján, mégis viszonylag kevés információ áll rendelkezésre ezekről a speciális rendszerekről.

A szerző egy könnyen átlátható, általános ismertetőt ír, amely feltárja, hogy egy ilyen rendszer milyen részekből áll, hogyan működik, majd néhány konkrét példát mutat be. Több helyen is kitér a rendszer kritikus pontjaira.

A napelemes rendszerek ára csökkenő trendet mutat kWh-ra vetítve, ezért talán egyre inkább megfontolandó lehet az olyan létesítmények felszerelése napelemes biztonsági rendszerrel, ahol egyéb áramforrás nincs.

A szerző véleménye, hogy a rendszert nem alkotóelemenként, hanem egy egységként kell kezelni. Csakis az összes rendelkezésre álló adat ismeretében lehet egy rendszert az utolsó alkotóelemig megtervezni.

A szakdolgozat ismerteti a jelenleg piacon megtalálható főbb fotovoltaikus modul típusokat, azok előnyeit, hátrányait.  Ezen kívül kitér a fejlődésük főbb állomásaira valamint közeljövőben várható fejlesztésekre. Bemutatja a napelemes rendszer eszközeinek sajátosságát, azok méretezési számításait.

Bemutat egy fikcionális tanösvényt valamint egy bányaterületet. Ezen területekre megtervezte a kamerás megfigyelő rendszerre vonatkozó igényeket, valamint ezen túlmenően a katasztrófa sújtotta területekre a mobil megfigyelési pontokat.

Méretezési számításokat mutat be egy általános passzív infrás védelemmel ellátott objektum komplett riasztórendszerének áramellátásához szükséges napelem rendszerre vonatkozóan. Számításai során meghatározta a szükséges napelem-teljesítményt, az akkumulátor-kapacitást, és a szükséges invertert.  Mindezekre hozzávetőleges árkalkulációt is készített. 

 

 

Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Országos Szervezete
H-1132 Budapest, Kádár u. 13. Tel: +36 (1) 422-0079 Fax: +36 (1) 220-8921

SZVMSZK ©2009. Minden jog fenntartva.